X

Αισιοδοξία για συμφωνία παρά τις κόντρες

Με θετικό πρόσημο έληξε ο πρώτος γύρος των επαφών του οικονομικού επιτελείου. Πότε ολοκληρώνεται το "μαρτύριο" της αξιολόγησης. Μαίνεται η κόντρα Σόιμπλε - ΔΝΤ.

Ant1news

Αισιοδοξία ότι στον έναν μήνα ως το επόμενο Eurogroup θα υπάρξει συνολική συμφωνία εκφράζει το οικονομικό επιτελείο μετά τις επαφές Τσακαλώτου και Χουλιαράκη στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον. Οι Βρυξέλλες μάλιστα θεωρούν δεδομένη την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg εκτίμησε ότι, «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, πρόκειται πραγματικά για το τελευταίο διάστημα. Έχουμε πλήρη συμφωνία για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Πώς πρέπει να σχεδιασθούν, πότε να εφαρμοσθούν, το εύρος τους».

Πριν συναντήσει τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είδε για μισή ώρα την Κριστίν Λαγκάρντ, μαζί με τους Τόμσεν και Βελκουλέσκου, ενώ αργά το βράδυ συνάντησε διαδοχικά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Μισέλ Σαπέν.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε, με το ΔΝΤ και την Γερμανία, σε μία λύση που θα βοηθήσει την Ελλάδα και άρα την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεροποιήσει την κατάσταση», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν.

 

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε για ακόμη μια φορά στον Πόουλ Τόμσεν για τις εσφαλμένες εκτιμήσεις του, με αφορμή το πρωτογενές πλεόνασμα-μαμούθ του 2016, όμως ο κ. Τόμσεν δεν παραδέχθηκε τις εξόφθαλμα λανθασμένες εκτιμήσεις του Ταμείου, εκτός από αυτές για τα capital control. «Όπως έδειξε και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, οι ελληνικές εκτιμήσεις είναι πολύ καλύτερες από εκείνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» είπε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε.

Αναφερόμενος στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο Πόουλ Τόμσεν δεν έκρυψε την έκπληξή του. «Είναι πολύ πάνω από αυτό που προβλέπαμε», είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι δεν πρέπει να διατηρηθούν για πολύ τα πλεονάσματα 3,5%, καθώς η Ελλάδα χρειάζεται περιθώρια για να ισχυροποιήσει την ανάκαμψη της οικονομίας, να μειώσει τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος.

Τα κλιμάκια των δανειστών επιστρέφουν την Τρίτη στην Αθήνα. Η κυβέρνηση επιδιώκει μέσα σε μία εβδομάδα, να κλείσει η τεχνική συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση και να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος για την διευθέτηση του χρέους, καθώς οι δανειστές έχουν ήδη βγάλει εισιτήρια για αναχώρηση την Πρωτομαγιά. Στόχος είναι η κουβέντα για το χρέος να ευοδωθεί τις επόμενες εβδομάδες, ώστε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου να επέλθει συνολική συμφωνία Κυβέρνησης - δανειστών.

 

Ενώ η τεχνική συμφωνία θεωρείται από πολλούς «κλεισμένη», μαίνεται η κόντρα Σόιμπλε - Ταμείου για χρέος και πλεονάσματα, με τους ΝΥΤ να επιμένουν ότι τα μέλη του ΔΝΤ είναι διχασμένα για την συμμετοχή του Ταμείου σε ακόμη μία διάσωση της Ελλάδας, κάτι που πάντως ο Πιέρ Μοσκοβισί θεωρεί …δεδομένο.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε αποτέλεσμα σε αυτό το ζήτημα, για να έχουμε μια ισχυρή Ελλάδα, που θα ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, θα ξαναδημιουργήσει θέσεις εργασίας, μέσα στην καρδιά της Ευρωζώνης. Αυτό είναι στο πλαίσιο της αποστολής μου ως Επίτροπος, όσο διαρκέσει η θητεία μου. Η ελπίδα μου είναι ότι δεν θα έχουμε ένα τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα και ότι η Ελλάδα θα γίνει ένα επιτυχημένο μέλος της Ευρωζώνης» τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Μήνυμα ενότητας και υπεράσπισης των αξιών του ελληνικού λαού έστειλε για ακόμη μια φορά ο Προκόπης Παυλόπουλος. «Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές μας, ακόμα και όταν χειμάζεται ο λαός μας, ακόμα και όταν πρέπει να αντιμετωπίσουμε προβλήματα επιβίωσης, όταν είναι να κάνουμε με την υπεράσπιση της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας, δεν υπάρχουν άλλες σκέψεις, τα δίνουμε όλα».

 

Οι επαφές Τσακαλώτου στην Ουάσινγκτον έγιναν στην σκιά του οκταπλάσιου του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος, που ανήλθε σε σχεδόν 4% του ΑΕΠ το 2016. Όπως λέει η αντιπολίτευση, αλλά και η γερμανική εφημερίδα Ηandelsblatt αυτό προκύπτει από τα μεγάλα φέσια του Δημοσίου σε ιδιώτες κι επιχειρήσεις, κάτι που όμως απορρίπτει το οικονομικό επιτελείο.

«Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών μπορεί να είναι υπερήφανος για το πλεόνασμα, αλλά κάθεται σε "βουνό" από απλήρωτους λογαριασμούς. Προμηθευτές και πάροχοι υπηρεσιών περιμένουν εδώ και χρόνια να εξοφληθούν. Οι ανοιχτοί λογαριασμοί άγγιζαν τα 4,55 δις ευρώ στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου και τα 5,05 δις ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου, συν τον ΦΠΑ ύψους 1 δις ευρώ» γράφει η Handelsblatt.

Την ίδια ώρα, επίθεση στην αντιπολίτευση εξαπολύει το υπουργείο Οικονομικών. «Εξηγείται - για πολλοστή φορά - ότι σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Eurostat, οι μεταβολές των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό του δημοσιονομικού αποτελέσματος. Συνιστάται, ως εκ τούτου, στους διάφορους "ειδήμονες" να ενημερώνονται πρώτα για τους στοιχειώδεις λογιστικούς κανόνες πριν να σπεύσουν σε αναπαραγωγή τέτοιου είδους ανακριβειών».