X

Η Αθήνα για τα αποτέλεσμα του α’ γύρου των εκλογών στη Γαλλία

Καθολικά κατά της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν τάσσονται οι αρχηγοί των κομμάτων της Ελλάδας.

Ant1news

Μέσω Twitter έστειλαν τα μηνύματά τους οι αρχηγοί των ελληνικών κομμάτων, λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων του α’ γύρου των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας.

Ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν είναι οι νικητές του α' γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. 

Οι νικητές άφησαν εκτός κούρσας τους παραδοσιακούς εκπροσώπους της γαλλικής πολιτικής σκηνής, τους Δεξιούς και τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι αμφότεροι υπέστησαν βαριά ήττα.

Τα μηνύματα ήταν καθολικά κατά της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και υπέρ του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν.

«Αριστερή στάση ευθύνης από το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας. Δεδομένη η τεράστια αντίθεσή του με Μακρόν, καλεί σε καταψήφιση της Λεπέν», έγραψε στο Twitter η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε ότι, «η νίκη Μακρόν είναι η απάντηση των φιλελεύθερων δυνάμεων της λογικής στην επίθεση του αριστεροδεξιού λαϊκισμού».

 

Τα συγχαρητήριά της στην Εμανουέλ Μακρόν για το αποτέλεσμα έστειλε και η Φώφη Γεννηματά. «Συγχαίρω τον Εμανουέλ Μακρόν για το αποτέλεσμα που έφερε στον πρώτο γύρο. Όλοι στηρίζουμε τη μάχη που θα δώσει για την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, εναντία στην ακροδεξιά υποψήφια», έγραψε η επικεφαλή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε την ανακούφισή του, γράφοντας:

«Ουφ! Αναστεναγμός ανακούφισης. Ο Μακρόν είναι πρώτος. Φασίστες, λαϊκιστές & αντιευρωπαϊστές μπορούν να κοιμηθούν αγκαλιά & να κλάψουν παρέα».

 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, ωστόσο, στάθηκε ιδιαιτέρως στο γεγονός ότι, ο ηττημένος υποψήφιος της αριστεράς, Ζαν – Λυκ Μελανσόν, δεν προέτρεψε τους ψηφοφόρους του να στηρίξουν τον Μακρόν, όπως έκαναν ακόμα δύο ηττημένοι υποψήφιοι του α’ γύρου, παρομοιάζοντας μάλιστα την κίνησή του αυτή με τα ελληνικά δεδομένα.

«Ο Μελανσόν αρνείται να επιλέξει ανάμεσα στον Μακρόν και την Λεπέν! Ως γνήσιος λαϊκιστής κλείνει το μάτι στους ακροδεξιούς αντιευρωπαϊστές.

Σωστή παρατήρηση: όπως ο Τσίπρας προτιμά Καμμένο έτσι και ο Μελανσόν προτιμά Λεπέν. Που είναι το παράξενο;», έγραψε ο Σταύρος Θεοδωράκης. 

 

 

«Η αλήθεια είναι ότι πήραμε μια μικρή χαρά από το Παρίσι, μετά από πολύ καιρό. Νικήθηκαν οι ακραίες δυνάμεις, νικήθηκε ο λαϊκισμός, ελπίζω και στα δικά μας, να συμβεί το ίδιο και στην Ελλάδα. Ο Μακρόν πολεμήθηκε από τα κομματικά κατεστημένα, αλλά τα κατάφερε και η εκλογή του στην Προεδρία της Γαλλίας σε λίγες μέρες μπορεί να σημάνει μια νέα πορεία για την Ευρώπη. Μια Ευρώπη με λιγότερες ανισότητες, μια Ευρώπη της ανάπτυξης και της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ιδέας και όχι των εθνικισμών», αναφέρει σε νέα του δήλωση.