X

Τραγωδία στην Λέσβο

Πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά του Μολύβου. "Υγρός τάφος" το Αιγαίο για άνδρες και γυναικόπαιδα. Η θάλασσα ξεβράζει σορούς στα τουρκικά παράλια. Διασώθηκε μια εγκυμονούσα.

Ant1news

Ναυάγιο σκάφους, στο οποίο επέβαινε άγνωστος αριθμός προσφύγων και μεταναστών, σημειώθηκε σήμερα το πρωί ανοιχτά του Μολύβου, στην Μυτιλήνη. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ενώ μαρτυρίες ανέφεραν ότι μέσα στο σκάφος επέβαιναν 25 άτομα.

Ήδη, έχουν εντοπιστεί σε ακτή της Λέσβου εννέα νεκροί, μεταξύ των οποίων τρεις άνδρες, τέσσερις γυναίκες και ένα ανήλικο αγόρι, ενώ άλλα επτά άτομα εντοπίστηκαν νεκρά στα τουρκικά παράλια.

Ζωντανή βρέθηκε μία γυναίκα, από το Καμερούν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, ενώ διασώθηκε ακόμη μια γυναίκα από το Κονγκό.

Έκκληση για αξιόπιστες νόμιμες οδούς, ώστε να μπορούν να φτάνουν στην ασφάλεια, όσοι έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, επανέλαβε ο Φιλίπ Λεκλέρκ, αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, σε ανακοίνωση του οργανισμού με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο. «Ο αριθμός των ανθρώπων που διασχίζουν το Αιγαίο μειώθηκε δραστικά την περασμένη χρονιά, αλλά αυτό το τραγικό περιστατικό αναδεικνύει, ότι οι κίνδυνοι και το ενδεχόμενο να χάσουν αυτοί οι άνθρωποι τη ζωή τους, παραμένει πολύ πιθανό», ανέφερε ο κ. Λεκλέρκ.

 

Όλως τυχαίως, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, επέλεξε σήμερα να υπενθυμίσει πως η Άγκυρα έχει λάβει από τις Βρυξέλλες περίπου το 1/4 του ποσού που έχει συμφωνηθεί για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία έχει λάβει μόλις 790 εκατ. ευρώ από το πακέτο των 3 δισεκατομμυρίων και υποστήριξε πως η υλοποίηση των δεσμεύσεων των Βρυξελλών αποτελεί προϋπόθεση για την αναζωογόνηση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Τη βαθιά της θλίψη για το τραγικό ναυάγιο εκφράζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ναυτιλίας. «Ο χαμός των συνανθρώπων μας και ειδικά των μικρών παιδιών που αναζητούσαν την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή, σε μια άλλη πατρίδα, μας επηρεάζει όλους και μας προκαλεί μεγάλη οδύνη» τονίζεται στην ανακοίνωση και αναφέρεται «ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει κάθε έμπρακτη δυνατή προσπάθεια, τόσο στο πλαίσιο της Συμφωνίας για το Προσφυγικό, όσο και κατά μόνας, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές στο ελάχιστο και να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα τερματίσουν τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και θα δώσουν προοπτική σε όσους, ανέστιοι, ψάχνουν ένα καλύτερο αύριο».

Στην ανακοίνωση, υπογραμμίζεται επίσης ότι «η Ευρώπη οφείλει να αναγνωρίσει τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και να αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες που να ταιριάζουν με τις ανθρωπιστικές και αλληλέγγυες ιδρυτικές της αρχές».

ΝΔ: όλοι οι Έλληνες είμαστε συγκλονισμένοι

«Τραγικά περιστατικά, όπως το συγκεκριμένο, επισημαίνουν, με τον πλέον οδυνηρό τρόπο, ότι δεν αρκεί από μόνη της η υφιστάμενη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.Χρειάζεται και μια συντονισμένη εθνική πολιτική που θα εστιάζει στην αποτελεσματική επιτήρηση και φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και που θα προλαμβάνει, με αυτόν τον τρόπο, δυστυχήματα, όπως το σημερινό» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, εκφράζοντας την βαθιά του θλίψη.

ΚΚΕ: κανένας δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος και αδρανής

«Το νέο πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Λέσβου με γυναικόπαιδα -πρόσφυγες, θύματα των πολέμων, γεννά μόνο αισθήματα βαθιάς θλίψης για τους αδικοχαμένους και οργής για τους ενόχους», τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και προσθέτει ότι «έχουμε χρέος να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς που δοκιμάζονται, να δυναμώσουμε την πάλη μας για να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας στους επιθετικούς σχεδιασμούς και τους πολέμους των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να καταδικάσουμε την απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ κατά των προσφύγων και μεταναστών. Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και να φύγει το ΝΑΤΟ των πολέμων από το Αιγαίο».

Το Ποτάμι: θύματα αδίστακτων κερδοσκόπων και αδιαφορίας

«Η σημερινή τραγωδία στα ανοιχτά της Λέσβου επιβεβαιώνει δυστυχώς με το χειρότερο τρόπο όσα υποστήριζε το Ποτάμι σχετικά με τις ροές, σε όλους τους τόνους: Δηλαδή ότι οι πρόσφυγες συνεχίζουν να έρχονται, ότι καθώς ο καιρός θα βελτιωνόταν ο αριθμός τους θα αυξάνεται και κυρίως ότι τα μέτρα για τη στοιχειώδη έστω ασφάλεια αυτών των ανθρώπων είναι ακόμη και τώρα σχεδόν ανύπαρκτα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι και προσθέτει: «Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τις απώλειες αθώων ανθρώπων που έπεσαν θύματα αδίστακτων κερδοσκόπων και καλούμε την κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα ώστε να αποφευχθούν τέτοιους είδους τραγωδίες στο μέλλον».

Φωτογραφίες και βίντεο από το lesvosnews.gr.