X

Ενισχύονται οι έλεγχοι στην αγορά για την αδήλωτη εργασία

Τι ανακοίνωσε απο την Βουλή η Έφη Αχτσιόγλου, στην συζήτηση τροπολογίας για καθιέρωση της Πρωτομαγιάς ως υποχρεωτικής αργίας..

Ant1news

Εντατικοποίηση των ελέγχων για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας προανήγγειλε στη Βουλή η Έφη Αχτσιόγλου.

Η Υπουργός Εργασίας παρεμβαίνοντας στη Βουλή, στη συζήτηση της τροπολογίας για την καθιέρωση της Πρωτομαγιάς ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας, ανέφερε ότι τον επόμενο ξεκινά πιλοτικά ένα πρόγραμμα μεικτών ελέγχων για την πάταξη φαινομένων αδήλωτης εργασίας.

Όπως είπε, πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα τεθεί σε εφαρμογή από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και της Οικονομικής Αστυνομίας για τη «σύλληψη» φαινομένων αδήλωτης εργασίας. Η Έφη Αχτσιόγλου κάλεσε παράλληλα, τους κοινωνικούς εταίρους να αναλάβουν κι εκείνοι από την πλευρά τους τις ευθύνες τους.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας διευρύνεται το μητρώο παραβατικότητας των επιχειρήσεων που απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους και πλέον δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δημόσιο χρήμα και κοινοτικά προγράμματα.

Εν τω μεταξύ, με τροπολογία καθιερώνεται με νόμο αντί με υπουργική απόφαση που ισχύει σήμερα, η 1η Μαΐου ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι η αργίας της Πρωτομαγιάς μετατίθεται σε άλλη εργάσιμη ημέρα εφόσον συμπίπτει με Κυριακή, καθώς μέχρι σήμερα αυτό ίσχυε μόνον για την Κυριακή του Πάσχα.