X

“Χαρτοπόλεμος” Αθήνας - δανειστών για την συμφωνία

«Ανεβάζει στροφές» η κυβέρνηση για να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η τεχνική συμφωνία. Αντικρουόμενα μηνύματα από τις Βρυξέλλες για το χρέος.

Ant1news

Δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα συνάντηση μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, καθώς υπάρχει πολλή δουλειά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας.

Η Κυβέρνηση παρέλαβε ήδη τα τέσσερα κείμενα από τους δανειστές. Το επικαιροποιημένο μνημόνιο με την Κομισιόν, έκτασης σχεδόν 40 σελίδων, συνοδευόμενο από το τεχνικό του κείμενο, καθώς και το μνημόνιο με το ΔΝΤ, έκτασης πέντε σελίδων, συνοδευόμενο από το τεχνικό του κομμάτι.

Στα κείμενα αυτά υπάρχουν 2-3 σημεία διαφορετικών διατυπώσεων, όπως παραδείγματος χάριν, στο πώς το κράτος θα επηρεάζει τη γενικότερη πολιτική των ΔΕΚΟ. Επ’ αυτών των κειμένων, η ελληνική πλευρά αναμένεται να στείλει τις παρατηρήσεις της και στη συνέχεια τα τεχνικά κλιμάκια θα αναλάβουν να συγκεράσουν τις όποιες διαφορές.

Όσες διαφορές δεν καταστεί εφικτό να κλείσουν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, θα συζητηθούν σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής του κουαρτέτου. «Θα υπάρξει μια μεγάλη λίστα από αλλαγές σε τεχνικά ζητήματα», εκτίμησε κυβερνητικός αξιωματούχος, εκφράζοντας όμως την πεποίθηση ότι έως την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουν κλείσει όλες οι λεπτομέρειες.

 

Μπρα ντε φερ” κυβέρνησης - τρόικας 

 Που τα βρίσκουν

  • Αφορολόγητο
  • Συντάξεις
  • Ενέργεια
  • Εξωδικαστικός συμβιβασμός
  • Συνδικαλιστικό Νόμο
  • Αντίμετρα 

Που υπάρχουν «τριβές»

  • Εργασιακά (ομαδικές απολύσεις)
  • Διατηρήσιμα πλεονάσματα (ΔΝΤ θεωρεί το 2018 πλεόνασμα 2% και όχι 3,5%)

«Ανεβάζει στροφές» η κυβέρνηση

Πάντως, η Αθήνα τρέχει για να «κλείσει» το δυνατόν συντομότερα την τεχνική συμφωνία, που θα ανοίξει τον δρόμο στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι τα επόμενα 24ώρα κλείνουν καυτοί φάκελοι όπως τα Ενεργειακά και θέματα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, ενώ προειδοποιεί για μαραθώνιες συναντήσεις, ώστε να συμφωνηθούν όλα το ταχύτερο.

 

Μπορεί να «φθάσουμε» ως τα ξημερώματα την τελευταία ημέρα, αλλά τελικά θα συμφωνήσουμε, δήλωσε αξιωματούχος του Υπ. Οικονομικών.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι ως τις 3 Μαΐου να κλείσει η τεχνική συμφωνία κι ως τις 15 Μαΐου να έχουν ψηφιστεί μέτρα κι αντίμετρα, ώστε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου να επέλθει συνολική συμφωνία, όπως τόνισε και ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Τι θέλει η Αθήνα

  • Επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (SLA) στις 3 Μαΐου
  • Ψήφιση μέτρων-αντίμετρων στις 15 Μαΐου
  • Συνολική συμφωνία στο Eurogroup στις 22 Μαΐου

«Πάγος» Γιούνκερ για λύση στο χρέος τον Μάιο

«Πάγο» για λύση και στο χρέος τον Μάιο βάζει ο Πρόεδρος της Κομισιόν, λέγοντας όμως ότι απαιτούνται τώρα πράξεις και όχι λόγια από τους δανειστές, ώστε να δρομολογηθούν οι δέουσες αποφάσεις. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζητά υλοποίηση των συμφωνημένων μέτρων και μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, αν και αντιτίθεται στις μεγάλες μειώσεις συντάξεων που ζητούν οι δανειστές.

« Είναι πρωταρχικής σημασίας για τους δανειστές να καθορίσουν τα επόμενα βήματα, όμως μπορεί να περιμένει κάποιος και αποφάσεις για εκταμίευση της επόμενης δόσης, ίσως στο Eurogroup του Μαΐου», είπε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Κυβερνητικά στελέχη εξακολουθούν να πυροβολούν Νομισματικό Ταμείο και Βερολίνο για τις διαφωνίες τους αναφορικά με τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, προσδοκώντας λύση στο αδιέξοδο από την αμερικανική παρέμβαση που προανήγγειλε ο Ντόναλντ Τραμπ.