X

“Τροχάδην” για κλείσιμο τεχνικής συμφωνίας

Παραμένουν οι δανειστές στην Αθήνα. Τα κείμενα των τεσσάρων μνημονίων περνούν από «κόσκινο». Eνημέρωσε το Ευρωκοινοβούλιο ο Ντάισελμπλουμ.

Ant1news

Στις 14:00 ξεκίνησε η συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και αυτή την ώρα συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς οι Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Αχτσιόγλου.

 Η χθεσινή μέρα κύλησε χωρίς συνάντηση με το ενδεχόμενο να παραμείνει η αποστολή των δανειστών στην Αθήνα και μετά την Πρωτομαγιά, να παραμένει ανοιχτό.

Η αναβολή της χθεσινής συνάντησης αποδόθηκε σε φόρτο εργασίας των εκπροσώπων των δανειστών, οι οποίοι έχουν και να συντάξουν τα κείμενα των τεσσάρων μνημονίων, δηλαδή, του αναθεωρημένου μνημονίου με τους Ευρωπαίους, το αντίστοιχο με το ΔΝΤ και τα δύο τεχνικά τους κείμενα.

Το ενδιαφέρον σήμερα στρέφεται στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ενημερώνει τους ευρωβουλευτές για τις τελευταίες εξελίξεις στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε το κουαρτέτο να παραμείνει στην Αθήνα και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι την Πρωτομαγιά.

Αυτό το ενδεχόμενο δεν έχει ακόμα αποκλειστεί, παραμένει όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση λίγων ημερών, ώστε να συμφωνηθεί το σύνολο του όγκου των κειμένων που συντάσσονται.

Όπως και να ‘χει, η συμφωνία θα πρέπει να έχει κλείσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αφού θα πρέπει να ακολουθήσει η διαδικασία ψήφισης των μέτρων από τη Βουλή, αλλά και η έκδοση σειράς υπουργικών αποφάσεων για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων.

Η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων από την Ελλάδα το 2016 διευκολύνει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και τη λήψη απόφασης για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στο Εurogroup της 22ας Μαΐου, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

 

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την παραπάνω εκτίμηση, αλλά και την ικανοποίησή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κυρίως στο δημοσιονομικό τομέα, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο του 3,9%, όταν ο στόχος ήταν στο 0,5%.

Επιπλέον εμφανίστηκε ότι ο φετινός στόχος για πλέονασμα 1,75% θα επιτευχθεί, όπως και το 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Η πολύ καλή επίδοση στον δημοσιονομικό τομέα το 2016 και αναμενόμενη επίτευξη των στόχων 2017 και 2018 διευκολύνουν την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στην Αθήνα μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της κυβέρνηση, εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Το αμέσως επόμενο βήμα μετά την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας αφορά, όπως είπε, τους δανειστές, οι οποίοι θα πρέπει να διευθετήσουν τα δικά τους θέματα, εννοώντας προφανώς την εξεύρεση «κοινού τόπου» στο θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Μάλιστα, θεωρεί ότι στο Εurogroup μπορεί να αποφασιστεί και η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

 

Ο Πιέρ Μοσκοβισί, από την πλευρά του, μιλώντας σε βελγικό πανεπιστήμιο αναφέρθηκε στο ζήτημα του ελληνικού χρέους ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού άχθους, τάχθηκε όμως κατά της ονομαστικής μείωσης του χρέους. 

Όπως είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, η Ελλάδα λέγοντας ότι έχει σημειώσει εντυπωσιακή δημοσιονομική πρόοδο η οποία όμως έχει προκαλέσει αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις. Οι επιπτώσεις αυτές οφείλονται, κατά τον Γάλλο επίτροπο, πρωτίστως στο γεγονός ότι η Ελλάδα πραγματοποίησε τα τελευταία τρία χρόνια διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα έπρεπε να είχε υλοποιήσει τα τελευταία 15 χρόνια.