X

Αξιωματούχος ΥΠΟΙΚ: έστω και με “βαριά καρδιά” το ΔΝΤ θα συμφωνήσει

«Τροχάδην» των τεχνικών κλιμακίων. Σβήνουν και γράφουν τα κείμενα της προ-συμφωνίας. Ποια «αγκάθια” μένουν στο τραπέζι. Τον Πρωθυπουργό ενημέρωσε ο Τσακαλώτος.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό μετέβη το οικονομικό επιτελείο, αμέσως μετά το τέλος των σημερινών διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των κλιμακίων.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος , ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τις με τους εκπροσώπους των θεσμών και για τις παρατηρήσεις της ελληνικής πλευράς στα ανοιχτά ζητήματα. 

Εν τω μεταξύ, την εκτίμηση ότι το ΔΝΤ έστω και με «βαριά καρδιά» θα συναινέσει και δεν θα σταθεί εμπόδιο στην επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας, παρά τις εμμονές και τις αντιρρήσεις του, εξέφρασε ανώτατος αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομικών, στο περιθώριο της μεσημβρινής συνάντησης των επικεφαλής των κλιμακίων με τους Τσακαλώτο, Αχτσιόγλου και Χουλιαράκη.

Όπως τόνισε η ίδια πηγή, «δεν υπάρχουν πολλά μεγάλα ζητήματα ανοιχτά, έχουμε λύσει τα μεγάλα 7-8 «κεφάλαια» που υπήρχαν κι έχουν μείνει διάσπαρτα θέματα ανοιχτά, καθώς βαδίσαμε με την «πολιτική Ντάισελμπλουμ», που προέτρεψε να κλείσουμε τα μείζονα και μετά τα μικρότερης σημασίας θέματα»

«Το ΔΝΤ επιμένει σε πολλά θέματα, εκφράζοντας την διαφωνία του με την ελληνική πλευρά, αλλά δεν νομίζω ότι το ΔΝΤ έχει επιστρέψει στην Αθήνα με με σκοπό να  κωλυσιεργήσει η συμφωνία», τόνισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, συμπληρώνοντας «δεν νομίζω ότι αυτά τα θέματα μπορεί να μην κλείσουν την συμφωνία».

"Ανταλλαγή κειμένων για συμφωνία ως 30 Απριλίου"

Στην σημερινή συνάντηση με τους δανειστές, συζητήθηκαν κυρίως οργανωτικά θέματα, καθώς τα τεχνικά επιτελεία έχουν πάρει οδηγίες από τους προϊσταμένους τους να «κλείσουν» τα μικρότερης σημασίας ζητήματα και να αφήσουν ανοιχτά μόνο τα «καυτά» ζητήματα όπως αποκρατικοποιήσεις, χρηματοοικονομικά και εργασιακά.

 

Στην συνέχεια όπως σημείωσε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, θα υπάρξουν συζητήσεις των δύο πλευρών επί των τεσσάρων κειμένων προ-συμφωνίας που «σβήνονται και γράφονται», αλλά και …πηγαινοέρχονται μεταξύ Κυβέρνησης και δανειστών με στόχο την τελική τεχνική συμφωνία.

Ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι μπορεί να υπάρξουν και έξτρα συναντήσεις, στόχος της Αθήνας όμως είναι να έχει επιτευχθεί η τεχνική συμφωνία ως την Κυριακή 30 Απριλίου.

Ντάισελμπλουμ: δεν μπορούν να υπάρξουν πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια 

Την αισιοδοξία του ότι πολύ σύντομα θα κλείσει η τεχνική συμφωνία, ώστε να προχωρήσει η συζήτηση για το θέμα της διάρκειας των πρωτογενών πλεονασμάτων και το χρέος, εξέφρασε ο Γερούν Ντάισελμμπλουμ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο για το ελληνικό ζήτημα. Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του ότι η περίοδος των 10 ετών για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% θα πρέπει να μειωθεί και ότι παρότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει καθυστερήσει, ελπίζει ότι στο τέλος του επόμενου μήνα θα είναι σε θέση να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επιτυχή ολοκλήρωση της.

 

Επεσήμανε ότι στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος για την Ελλάδα, έχουν γίνει πολλά πράγματα, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοινώθηκε για το 2016, αλλά και η δημιουργία Της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων.

Μοσκοβισί: να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο για το ελληνικό ζήτημα, εξέφρασε την ικανοποίηση του επειδή τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για το ελληνικό έλλειμμα και το χρέος επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία αντιστάθηκε στις αναταράξεις του 2015.

Παράλληλα όμως προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να επαναπαυθούμε όσον αφορά την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, καθώς οι θετικές τάσεις του 2016 φαίνεται πως τώρα συνεχίζονται, αλλά με μειωμένο ρυθμό, κυρίως λόγω της καθυστέρησης της αξιολόγησης.

Κάλεσε τόσο την ελληνική πλευρά όσο και τους θεσμούς να δουλέψουν εποικοδομητικά για να κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση, κι αυτό διότι πρέπει να περιοριστούν οι κίνδυνοι και η αβεβαιότητα που δημιουργούν οι καθυστερήσεις. Στη συνέχεια, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι μόλις κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση η Ελλάδα θα πρέπει να νομοθετήσει τις προαπαιτούμενες δράσεις, προσθέτοντας ότι όταν περάσουν αυτά τα μέτρα θα υπάρξει και η επίσημη συμφωνία στο επόμενο Eurogroup, ώστε να ξεκινήσει η επόμενη εκταμίευση.