X

“Θέμα” κόκκινων δανείων και πλεονασμάτων εγείρει το ΔΝΤ

“Τείχος” στην διαπραγμάτευση υψώνει το Ταμείο. Τι ζητά να μάθει η Βελκουλέσκου. Τι λέει η ελληνική πλευρά .

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Νέο «τείχος» στην διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης και την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας ύψωσε το απόγευμα της Παρασκευής το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου και οι συνεργάτες της σχεδόν αμέσως μόλις ξεκίνησε η συζήτηση κυβέρνησης-δανειστών επί των κειμένων της προ-συμφωνίας, ζήτησαν από το οικονομικό επιτελείο στοιχεία, εξηγήσεις και διευκρινίσεις για το πλαίσιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων  

Όπως υποστήριξε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών, αυτό δεν ήταν το μόνο …εμπόδιο που εμφάνισε το Ταμείο στην σημερινή συνάντηση.

Άλλο ζήτημα - το οποίο συζητήθηκε επί μακρόν στην συνάντηση της Παρασκευής με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο - για το οποίο επίσης κατέθεσε ενστάσεις το Νομισματικό Ταμείο, είναι το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και συζητείται αυτήν την ώρα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι η «μονιμοποίηση» των πρωτογενών πλεονασμάτων στο ύψος του 2016 για τα επόμενα χρόνια.​

Τι δείχνει η στάση των δανειστών 

Οι δανειστές ζήτησαν από την Αθήνα τα δεδομένα υπό τα οποία θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017, αλλά και πώς θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.

 

Η στάση των δανειστών σηματοδοτεί, σύμφωνα και με τις αναφορές από την ελληνική πλευρά με γνώση των διαπραγματεύσεων, ότι αμφισβητούν «ευθέως» ότι μπορεί να επιτευχθούν τόσο υψηλά πλεονάσματα.

Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου οι πιστωτές, κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θέλει να «λάβει εγγυήσεις» για τον τρόπο – πέρα από τα μέτρα που ήδη συζητιούνται - με τον οποίο θα πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο για τα έτη και μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος, το 2018 

Ο νέος κύκλος συζητήσεων ανάμεσα στους Υπουργούς και τους επικεφαλής του κουαρτέτου ξεκίνησε στις 16:00 με βασικό θέμα τα δημοσιονομικά. Ακολουθεί η συζήτηση για τα χρηματοπιστωτικά στις 18.30 και στις 19.30 στο τραπέζι θα βρεθούν τα Εργασιακά. 

Τεχνική συμφωνία μέχρι την Κυριακή θέλει η Κυβέρνηση

Τα τέσσερα κείμενα προσυμφωνίας, «σβήνονται και γράφονται», αλλά και πηγαινοέρχονται μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών με στόχο την τελική τεχνική συμφωνία.

 

«Έχουμε λόγους να ευελπιστούμε ότι μέχρι την Κυριακή θα έχουμε κλείσει και το κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου και τη συμφωνία που γράφεται με το ΔΝΤ, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, να το καταθέσουμε στη Βουλή και να προχωρήσουμε στη διαδικασία της ψήφισης» είχε δηλώσει  νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο".

Από πλευράς του ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε χθες τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία Χουλιαράκη και Αχτσιόγλου, για τις επαφές με τους εκπροσώπους των δανειστών και για τις παρατηρήσεις της ελληνικής πλευράς στα ανοιχτά ζητήματα.

Μπαράζ μυστικών συναντήσεων για το χρέος

Εν τω μεταξύ, μπαράζ μυστικών επαφών με φόντο το ελληνικό χρέος αναμένεται στις αρχές Μαΐου, ενώ ήδη έχει πραγματοποιηθεί μια συνάντηση του Washington Club, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ. Οι συναντήσεις, αυτή τη φορά, θα γίνουν σε επίπεδο υπουργών πιθανότατα στο περιθώριο των G7 στο Μπάρι, μεταξύ 11 και 13 Μαΐου, όπου θα συμμετάσχουν και οι κ.κ Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ.

 

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει στα στελέχη του ΔΝΤ να εισηγηθούν στο Διοικητικό τους Συμβούλιο τη συμμετοχή στο πρόγραμμα μέχρι τα μέσα Μαΐου και επιπλέον την εκταμίευση της δόσης, τονίζεται σε εξασέλιδο έγγραφο της Ευρωζώνης.

Άλλωστε, τα περισσότερα προαπαιτούμενα αναμένεται να υιοθετηθούν μέχρι τα μέσα Μαΐου και στην ολότητά τους να ολοκληρωθούν έως και τις αρχές Ιουνίου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για εκταμίευση της δόσης στα μέσα Ιουνίου.