X

Ενστάσεις από το ΔΝΤ στο δρόμο για τη συμφωνία

Νέος κύκλος επαφών σήμερα. Συντάξεις και “κόκκινα” δάνεια κρατούν ανοιχτή τη διαπραγμάτευση. Το ΔΝΤ "βγάζει" σημαντικά εμπόδια στο τραπέζι των συζητήσεων.

Ant1news

Νέος κύκλος επαφών μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των δανειστών αναμένεται σήμερα, προκειμένου να κλείσουν δύο θέματα με πολιτικές πτυχές που παραμένουν ανοιχτά στη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος έχει επέλθει συμφωνία στα μέτωπα της μείωσης του αφορολογήτου και ευρύτερα στο φορολογικό πακέτο μέτρων και αντίμετρων, ενώ τα δύο θέματα που παραμένουν ανοιχτά έχουν να κάνουν με τις συντάξεις και τα "κόκκινα" δάνεια.

Εν τω μεταξύ, οι δανειστές ζήτησαν από την Αθήνα τα δεδομένα υπό τα οποία θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017, αλλά και πώς θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2018. Η στάση αυτή σηματοδοτεί ότι αμφισβητούν «ευθέως» ότι μπορεί να επιτευχθούν τόσο υψηλά πλεονάσματα.

Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου οι πιστωτές, κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θέλει να «λάβει εγγυήσεις» για τον τρόπο – πέρα από τα μέτρα που ήδη συζητιούνται - με τον οποίο θα πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο για τα έτη και μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος, το 2018.

 

Πάντως, τα τέσσερα κείμενα προσυμφωνίας, «σβήνονται και γράφονται», αλλά και πηγαινοέρχονται μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών με στόχο την τελική τεχνική συμφωνία, την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει μέχρι την Κυριακή.

«Έχουμε λόγους να ευελπιστούμε ότι μέχρι την Κυριακή θα έχουμε κλείσει και το κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου και τη συμφωνία που γράφεται με το ΔΝΤ» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο".

Παρά την απαίτηση του ΔΝΤ για λήψη επιπλέον μέτρων λιτότητας ύψους 4,5 δισ. ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε μια συμφωνία μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος για την περίοδο 2019 και 2020, τονίζει αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης, η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα RealNews, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία για τα εργασιακά βάζει “φρένο” στις παράλογες απαιτήσεις

Εξάλλου, μπαράζ μυστικών επαφών με φόντο το ελληνικό χρέος αναμένεται στις αρχές Μαΐου, ενώ ήδη έχει πραγματοποιηθεί μια συνάντηση του Washington Club, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ. Οι συναντήσεις, αυτή τη φορά, θα γίνουν σε επίπεδο υπουργών πιθανότατα στο περιθώριο των G7 στο Μπάρι, μεταξύ 11 και 13 Μαΐου, όπου θα συμμετάσχουν και οι κ.κ Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ.