X

Ανοιχτά τουλάχιστον 5 μήνες τα καταστήματα σε τουριστικές περιοχές

Συμβιβαστική λύση για τη λειτουργία των καταστημάτων. Κυριακάτικος μαραθώνιος η διαπραγμάτευση για τα εκκρεμή ζητήματα.

Ant1news


Αισιοδοξία από όλες τις πλευρές, για κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, εκφράζεται τις τελευταίες ώρες, αν και δεν είναι λίγα τα ζητήματα, που χωρίζουν ακόμα κυβέρνηση και δανειστές. 

Εφικτή χαρακτήρισε τη συμφωνία έως τις 22 Μαΐου και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα, εξάλλου, με την Die Welt, η Γερμανία είναι διατεθειμένη να απαριθμήσει σε λεπτομερές έγγραφο τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα μέχρι τις εκλογές του φθινοπώρου. Οι τελικοί αριθμοί όμως θα καθοριστούν το 2018. 

Στην Αθήνα, το κυρίως πιάτο της κυριακάτικης διαπραγμάτευσης άρχισε λίγο πριν τις 18.00 το απόγευμα. Ασαφές παραμένει, ωστόσο, εαν οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν έως τα ξημερώματα της Δευτέρας ή θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.

Kορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε τα εξής για τα ραντεβού που έγιναν το πρωί της Κυριακής:  «Συζητήσαμε για τις Κυριακές. Δεν θα ανοίγουν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές αλλά βάλαμε στο τραπέζι τις τουριστικές περιοχές και τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου που στην Ελλάδα είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνάται η συμβιβαστική λύση συζητώντας δύο θέματα: την τυπική διάρκεια της τουριστικής περιόδου που θα οριστεί στα κείμενα (και που δεν αποκλείεται να αυξηθεί από τους τέσσερις στους πέντε μήνες, μέσα Μαΐου με μέσα Οκτωβρίου) και τον ορισμό της τουριστικής περιοχής.

Ο ορισμός της τουριστικής περιοχής αφορά και την Αθήνα για παράδειγμα τις περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα όχι ωστόσο για παράδειγμα γειτονιές όπως η Νέα Σμύρνη.

Το στέλεχος της κυβέρνησης πρόσθεσε πως «επιτεύχθηκε συμβιβασμός στο ζήτημα της πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων, το οποίο υπάρχει σε παλαιότερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ενώ για τις  αγορές των προϊόντων μείνανε ένα με δύο πράγματα».