X

Τα επώδυνα μέτρα της συμφωνίας

Τι συμφωνήθηκε για τις συντάξεις και το αφορολόγητο όριο. Τι αλλάζει στα Εργασιακά. Οι αποφάσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Πότε θα ισχύσουν τα μέτρα.

Ant1news

Άμεσα καλείται να ψηφίσει τα επώδυνα μέτρα της τεχνικής συμφωνίας που επετεύχθη τα ξημερώματα με τους δανειστές, η κυβέρνηση.

Στα μέτρα ύψους 3,8 δισ. ευρώ συμπεριλαμβάνονται μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα φτάσουν έως και 18%.

Όπως συμφωνήθηκε, οι κύριες συντάξεις θα επανυπολογιστούν και όπου υπάρχουν προσωπικές διαφορές, θα κοπούν σε ποσοστό ώστε το σύνολο της μείωσης να μην ξεπερνά το 18%.

Αντίστοιχη θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και στις προσωπικές διαφορές των επικουρικών συντάξεων, ο επανυπολογισμός έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2016.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, η μεσοσταθμική μείωση των κύριων συντάξεων θα είναι στο 9%.

Η παρέμβαση στις επικουρικές συντάξεις κρίθηκε αναγκαία, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ώστε να μπορέσει να επιβληθεί το «δίχτυ προστασίας» του 18% στις κύριες συντάξεις.

 

Οι περικοπές στις συντάξεις θα εφαρμοστούν το 2019. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου, από την άλλη, βάσει του θετικού σεναρίου, δηλαδή της επίτευξης των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα, θα εφαρμοστεί από το 2020 ή αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι από το 2019. Το όριο θα μειωθεί κατά 3.000 ευρώ, συγκριτικά με ό,τι ισχύει σήμερα και θα φτάσει στα 5.700 έως 6.600 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.

«Σε ορισμένα από τα θέματα της συμφωνίας είμαστε ευχαριστημένοι, σε άλλα λιγότερο, είναι θετικό το ότι δεν μας ζήτησαν επιπλέον μέτρα για το 2018, είναι θετικό ότι ορισμένες ΔΕΚΟ θα πάνε στην ΕΔΥΣ (υπερταμείο) και όχι στο ΤΑΙΠΕΔ, τα αντίμετρα συγκαταλέγονται στα θετικά, άλλα θέματα μας στεναχωρούν περισσότερο», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η κατάργηση της υπουργικής προέγκρισης για τις ομαδικές απολύσεις, για τις οποίες το όριο δεν άλλαξε και παρέμεινε στο 5%, συγκαταλέγεται στα δύσκολα της συμφωνίας, όπως και το ότι δεν επανέρχονται άμεσα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η αρχή της ευνοϊκής ρύθμισης και η επεκτασιμότητα των συμβάσεων θα επανέλθει μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή την 1η Σεπτεμβρίου του 2018.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος δεν θα υπάρξει αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και δεν θα θεσμοθετηθεί η επαναφορά του lock out που ζητούσε κυρίως το ΔΝΤ. Η κατάργηση βέβαια της προέγκρισης ανοίγει το δρόμο για «ευκολότερες» ομαδικές απολύσεις, ενώ ο έλεγχος της διαδικασίας θα περάσει στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

 

Σχετικά με τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, ο συμβιβασμός έκλεισε τελικά με διεύρυνση του χάρτη των τουριστικών περιοχών, αλλά και της τουριστικής περιόδου.

Αυτά που δεν συμφωνήθηκαν, αλλά παρέμειναν μέσα σε «αγκύλες» στα κείμενα της τεχνικής συμφωνίας, είναι το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και τα μέτρα για το χρέος.

Μέτρα και αντίμετρα θα ψηφιστούν την επόμενη εβδομάδα από τη Βουλή, θα πάρουν την έγκριση του Eurogroup της 22άς Μαΐου και εκεί είναι που αναμένεται να «κλειδώσουν» οι αποφάσεις για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Τότε θα κριθεί και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα.