X

Οι νέες συντάξεις μετά τη συμφωνία

Μέχρι δύο συντάξεις χάνουν ουσιαστικά 1,1 εκατ. συνταξιούχοι. Πώς διαμορφώνεται ο "χάρτης" των περικοπών μετά τη συμφωνία. Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι.

Ant1news

Ανατροπές για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και ασφαλισμένους φέρνει η συμφωνία με τους δανειστές ενώ αυξάνονται εκ νέου και οι εισφορές 1,4 ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι περικοπές στις συντάξεις θα εφαρμοστούν τον Ιανουάριο του 2019, σε 1,1 εκατ. συνταξιούχους και θα ανέρχονται κατ’ ανώτατο όριο στο 18% της σύνταξης. Οι περικοπές θα εφαρμοστούν όχι μόνο σε κύριες αλλά και σε επικουρικές συντάξεις, εφόσον προκύπτουν «προσωπικές διαφορές».

Οι απώλειες θα φθάσουν έως και τα 300 ευρώ για τις κύριες και τα 70 για τις επικουρικές, ενώ το μαχαίρι πέφτει ακόμη και στις πολύ χαμηλές συντάξεις, όπως σημειώνει η Καθημερινή.

Ο συνδυασμός των περικοπών με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου οδηγεί σε απώλεια τουλάχιστον 2 συντάξεων.

Παράδειγμα: συνταξιούχος με μηνιαίες αποδοχές σήμερα 1.044 ευρώ λαμβάνει ετησίως, μετά φόρων και εισφορών, 11.086 ευρώ. Το 2019, από τη μείωση της προσωπικής διαφοράς θα χάσει 128 ευρώ και η σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 916 ευρώ. Το 2020 θα κληθεί να πληρώσει φόρο 1.023 ευρώ και οι συντάξιμες αποδοχές του (μετά φόρων και εισφορών) θα διαμορφωθούν στα 9.309 ευρώ. Μέσα σε δύο χρόνια, δηλαδή, θα χάσει σχεδόν δύο συντάξεις (1.777 ευρώ).

Περίπου 100.000 συνταξιούχοι χάνουν και από την κύρια και από την επικουρική. Από αυτούς οι 60.000 χάνουν τα περισσότερα, καθώς παρ’ ότι έχουν προσωπικές διαφορές, διασώθηκαν από τις περικοπές του περασμένου καλοκαιριού. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας το όριο προστασίας των επικουρικών συντάξεων από τις περικοπές του 2016 θα καταργηθεί και θα τεθεί πλαφόν στις μειώσεις των συντάξεων με προσωπικές διαφορές το 18%. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις περίπου 1,1 εκατ. κύριες συντάξεις για τις οποίες θα προκύψουν προσωπικές διαφορές.

 

Μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι σήμερα λαμβάνουν τα κατώτατα όρια στις κύριες και επικουρικές, όπως για παράδειγμα μητέρες ανηλίκων που συνταξιοδοτήθηκαν με μειωμένη σύνταξη και θα υποστούν το πλαφόν του 18%, αλλά και χιλιάδες άτομα με αναπηρία. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός επισημαίνει πως εάν δεν υπάρξει κάποια πρόνοια, το μαχαίρι θα πέσει και στα επιδόματα αναπηρίας, τα οποία υπολογίζονται ως ποσοστό της κύριας σύνταξης. Μειώσεις θα υπάρξουν και στις συντάξεις χηρείας.

Σε ο,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες φαίνεται πως πέρασε η άποψη των δανειστών να αλλάξει, πιθανότατα από το 2018, η βάση υπολογισμού των εισφορών τους και να μην αφαιρούνται από το εισόδημα οι εισφορές του προηγούμενου έτους. Η επιβάρυνση για την κύρια ασφάλιση εκτιμάται σε περίπου 4%.

Η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ είπε ότι «τα 2/3 των συνταξιούχων δεν θα πληγούν από τις περικοπές στις συντάξεις το 2019» και διευκρίνισε ότι περικοπές θα έχουν μόνο όσοι παίρνουν προσωπική διαφορά.

Η περικοπή, όπως είπε η Υπουργός, είναι κατά μέσο όρο 9% και συμπλήρωσε ότι με "το ταβάνι" του 18% που τέθηκε διασφαλίστηκαν από τις περικοπές και εκείνοι που παίρνουν υψηλές συντάξεις κι αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις συνταξιούχων η προσωπική διαφορά ανέρχεται σήμερα ακόμη και στο 40%.