X

Πάιατ: είμαστε υπερήφανοι για τις αμυντικές σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδος

"Μετά το κλείσιμο της β' αξιολόγησης ευελπιστώ ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι ένα σημείο καμπής και για τον τομέα της άμυνας στην Ελλάδα", τόνισε ο Αμερικανός Πρέσβης.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

«Η θέση της Ελλάδας την καθιστά τον προμαχώνα της Ευρώπης σε μια σειρά προκλήσεων», τόνισε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, από το βήμα του Συνεδρίου “Exposec Defence World”, προσθέτοντας παράλληλα ότι η χώρας μας «έχει τη μοναδική ικανότητα υπό ισχυρή ηγεσία να παίξει κεντρικό ρόλο σε θέματα ασφάλειας». 

Ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας με την Ελλάδα, την Ιταλία, τα ΗΑΕ και τις ΗΠΑ για τη δημιουργία του νέου αγωγού.  

Απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο ο κ. Πάιατ είπε: Υπουργέ όταν επισκεφτήκατε τις ΗΠΑ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μάτις εξήρε το ρόλο και το υψηλό επίπεδο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

Επίσης, σημείωσε ότι η βάση της Σούδας είναι ένα κρίσιμο σημείο των δεσμών άμυνας ΗΠΑ και Ελλάδας και υπογράμμισε ότι «πολλές δράσεις στην Μεσόγειο δεν θα ήταν δυνατές χωρίς τη συνδρομή των ελλήνων εταίρων μας στην άμυνα. Και η Ελλάδα πληροί τις υποχρεώσεις στο ΝΑΤΟ παρά τις δύσκολες δημοσιονομικά στιγμές». 

«Είμαστε υπερήφανοι για τις αμυντικές σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδος στο επίπεδο της συμμαχίας», τόνισε ο Αμερικανός Πρέσβης , σημειώνοντας ότι «οι διμερείς αμυντικές σχέσεις είναι πάρα πολύ ισχυρές αλλά η συνεργασία για την ασφάλεια περιλαμβάνει και τον ιδιωτικό τομέα. ΗΠΑ και Ελλάδα έχουν μακρύ παρελθόν συνεργασίας αμυντικής και στο πλαίσιο του ιδιωτικού τομέα της ιδιωτικής αμυντικής βιομηχανίας». 

Ο κ. Πάιατ  τόνισε, ακόμα, ότι «η Ελλάδα έχει τον 7ο μεγαλύτερο στόλο F-16 στον κόσμο» και ανέφερε ότι «η αμερικανική εταιρεία ήδη συνεργάζεται για τον εκσυγχρονισμό τους». 

Παράλληλα, σημείωσε ότι «με την πρόσφατη πρόοδο και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ευελπιστώ ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι ένα σημείο καμπής και για τον τομέα της άμυνας στην Ελλάδα» και κατέληξε λέγοντας ότι «η συνεργασία μας επεκτείνει την στρατιωτική μας παρουσία στην Ελλάδα».