X

“Τα μαζεύει” η Κονιόρδου για τα διατηρητέα στο Ελληνικό

Η υπ. Πολιτισμού αποδέχεται εν μέρει τις ενστάσεις της «Επιτροπής Αγώνα» για το Ελληνικό ενώ ζητά την επανεξέταση άλλων τριών κτιρίων. Η αντίδραση του Μαξίμου.

Ant1news

Σε ταχεία αναδίπλωση προχώρησε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στο θέμα του Ελληνικού.

Η Λυδία Κονιόρδου εν μέρει αποδέχεται τις ενστάσεις «Επιτροπής Αγώνα» για το Ελληνικό ενώ στην προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου είχε κριθεί διατηρητέο μόνο ένα κτήριο ενώ ζητά, με επιστολή της, να επανεξεταστούν οι περιπτώσεις  άλλων τριών κτηρίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής” η υπουργός πολιτισμού, θέτει θέμα διατηρητέων κτιρίων στο παλαιό αεροδρόμιο αναπέμποντας απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

Ακόμη, επισημαίνεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας πως αυτή η στάση της Υπουργού εγείρει ερωτηματικά, αφού για να ζητήσει την αναπομπή θα πρέπει να έχει διαπιστωθεί πλάνη του Συμβουλίου ή να έχουν προκύψει νέα στοιχεία.

Υπενθυμίζεται πως η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, με έγγραφό της, στις 13 Απριλίου, ζητούσε να εξεταστούν ως δυνάμει διατηρητέα το κέλυφος του κτηρίου του Δυτικού Αεροσταθμού, ο παλαιός Πύργος Ελέγχου και ο αρχικός πυρήνας του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων που σήμερα στεγάζει την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Ακόμη, επικαλείται  «αίτηση θεραπείας» της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού αν και στην προηγούμενη συνεδρίαση για το θέμα του Κεντρικού Συμβουλίου και οι τρεις αυτές περιπτώσεις είχαν αποδειχθεί εξαιρετικά αδύναμες και απορρίφθηκαν.

Υψηλόβαθμες πηγές του Μαξίμου, σχολιάζοντας τον νέο σάλο από τις ανακοινώσεις της Λυδίας Κονιόρδου, τόνιζαν εμφατικά ότι «Δεν θα υπάρξει θέμα με το Ελληνικό», επισημαίνοντας ότι «ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί προσωπικά ότι θα τεθεί επικεφαλής της προσπάθειας να προχωρήσουν απρόσκοπτα όλα τα μεγάλα επενδυτικά project».

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Οι καιροί είναι πονηροί και τα λάθη κοστίζουν

«Πάνω που η Κυβέρνηση ψάχνει τρόπο να μας ποτίσει το πικρό ποτήρι άλλης μιας “περήφανης, μακρόσυρτης βαριάς κι ασήκωτης αξιολόγησης”, έσκασε το πρωί η είδηση ότι η κυρία Κονιόρδου ανακάλυψε άλλα τρία νεώτερα μνημεία στο Ελληνικό - αυτή την μεγάλη επένδυση που προχωρά με γοργούς ρυθμούς!» σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη προσθέτοντας πως «στο παρά ένα η Υπουργός ανακάλυψε ότι το κέλυφος του κτηρίου του Δυτικού Αεροσταθμού, ο παλαιός Πύργος Ελέγχου και ο πυρήνας του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολεγίου Θηλέων μπορεί και να είναι διατηρητέα μπετά (!) και ζήτησε την αναπομπή της Απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Το άκουσαν στο Μαξίμου και στο και πέντε το μάζεψαν πίσω “ύστερα από ενδελεχή έλεγχο του σχετικού φακέλου”.»

«Τέλος καλό, όλα καλά. Αλλά την επόμενη φορά κα Υπουργέ που θα βρείτε κανένα καινούργιο μνημείο νεωτέρων χρόνων, μην βιαστείτε να εκτεθείτε, καλού - κακού ρωτήστε πρώτα. Οι καιροί είναι πονηροί και τα λάθη κοστίζουν» καταλήγει η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Το Ποτάμι: όποιος δεν θέλει να ζυμώσει…

Σφοδρή επίθεση εξαπολύει Το Ποτάμι στην Κυβέρνηση, για την επένδυση του Ελληνικού. "Είναι αλλεργικοί στις επενδύσεις. Και το δείχνουν με όλους τους τρόπους. Το Ελληνικό αποτελεί την πιο κλασική περίπτωση. Στην αρχή δεν ήθελαν την αξιοποίησή του από ιδιώτες. Όταν αναγκάστηκαν να την δεχθούν, άρχισαν να στήνουν εμπόδια κάθε είδους" αναφέρει σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι.

"Αυτή τη φορά, παρότι απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων έκρινε διατηρητέο μόνο ένα κτήριο, η Υπουργός Πολιτισμού ζητά να επανεξεταστούν οι περιπτώσεις άλλων τριών κτηρίων, αποδεχόμενη ενστάσεις της «Επιτροπής Αγώνα» για το Ελληνικό. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον ξέρουν καλύτερα από τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων..." σχολιάζει ακόμη Το Ποτάμι και παραθέτει την παροιμία «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει 10 μέρες κοσκινίζει».

"Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προτιμούν να ρημάζει ένα από τα πιο περιζήτητα μέρη της Ελλάδας, αντί να προχωρήσει η επένδυση και να πιάσουν δουλειά δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, να πληρώνονται φόροι και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία" καταλήγει Το Ποτάμι.