X

Κομισιόν: μειώνει την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης από 2,7% σε 2% για το 2017

Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει ακόμα 100 προαπαιτούμενα. Διαβεβαιώσεις κι από τη ΝΔ ότι δεν θα ανατρέψει τα μέτρα θα ζητήσει το ΔΝΤ.

Ant1news

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μειώσει την πρόβλεψη της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017 γύρω στο 2% από την προηγούμενη εκτίμηση της που «έβλεπε» ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ, ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ την Παρασκευή, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η ανακοίνωση θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, όταν θα δημοσιοποιηθούν οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία των οικονομιών των χωρών της Ένωσης.

Ο αξιωματούχος της Ένωσης είπε ότι η επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, οφείλεται κυρίως στην αβεβαιότητα που έχει προκληθεί από την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα.

Ό ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα υποχρεούται να εφαρμόσει ακόμη γύρω στις 100 προαπαιτούμενες δράσεις, με τις 80 από αυτές να πρέπει να νομοθετηθούν από τη Βουλή.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, πρέπει να αναιρεθούν κάποιες διατάξεις που αντίκεινται στον βασικό ασφαλιστικό νόμο. Υπάρχουν παλιές δευτερογενείς διατάξεις που δεν κουμπώνουν με νόμο Κατρούγκαλο και έχει συμφωνηθεί ότι πρέπει να αλλάξουν, δήλωσε.

Μάλιστα αποκάλυψε ότι έχει συμφωνηθεί να υπάρξουν μεταβατικές περίοδοι (transitional periods) για τους ελεύθερους επαγγελματίες σε ότι αφορά τις εισφορές.

 

Σε ότι αφορά τα αντίμετρα είπε ότι αναμένονται μειώσεις φόρων, μόνο αν πιαστούν οι στόχοι κι ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, τον φόρο επιχειρήσεων και τον ΕΝΦΙΑ.

Αποκάλυψε επίσης ότι η Κομισιόν θεωρεί πως υπάρχει τεχνική συμφωνία αλλά το ΔΝΤ αντιδρά λόγω των διαφωνιών σε χρέος και πλεονάσματα.

Μάλιστα το ΔΝΤ προτίθεται να ζητήσει δεσμεύσεις και από τη ΝΔ ότι δεν σκοπεύει να αντιστρέψει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για το 2019-2020.

Στο «μέτωπο» του χρέους ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα θα υλοποιηθούν μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος.

Σε ότι αφορά τα 21 δις ευρώ για τις τράπεζες που δεν χρησιμοποιήθηκαν και παραμένουν ως «κάβα» στον ESM, θα παραμείνουν στην διάθεση του Ταμείου ως το τέλος του προγράμματος και μετά Eurogroup και ESM θα αποφασίσουν τι θα γίνει με αυτά.

Συμπλήρωσε δε πως αν όλα εξελιχτούν ομαλά, μετά το Eurogroup στις 22 Μαΐου, θα χρειαστούν 5-6 εβδομάδες για την εκταμίευση της δόσης που υπολογίζεται στα 7 δις ευρώ.

Τέλος σε περίπτωση που υπάρξει υπερπλεόνασμα το 2017, όπως έγινε και το 2016, υπάρξει πρόβλεψη να δοθεί μέρος του υπό την μορφή κοινωνικού μερίσματος, αλλά αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί τον Απρίλιο του 2018,όταν θα βρισκόμαστε κοντά στο τέλος του προγράμματος και θα υπάρχουν ευρύτερα θέματα να συζητηθούν, δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

 

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα πρέπει να περάσει κι από τη Βουλή με τη ψήφιση των μέτρων, η οποία έχει προκαλέσει πόλεμο ανάμεσα σε Κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Τα μέτρα και τα αντίμετρα θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί ως τις 15-17 Μαΐου και η κυβέρνηση εκτός από την κριτική της αντιπολίτευσης θα πρέπει να ξεπεράσει και τον "σκόπελο" των διαφωνιών στο εσωτερικό της. Ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να κατευνάσει τις αντιδράσεις στην σημερινή του ομιλία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα πάντως ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη του εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας πως η επιστροφή της χώρας μας στις αγορές μπορεί να γίνει μέσα στο 2017.

Στην πραγματική οικονομία όμως τα στοιχεία δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία καθώς σοκάρει η πτώση πάνω από 10% τον Απρίλιο, σε δυο νευραλγικούς τομείς της αγοράς, όπως είναι τα καύσιμα και το λιανεμπόριο.

Τα νέα δεν είναι καλά και στο "μέτωπο" των οφειλών σε εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς από την αρχή του χρόνου έχουν προστεθεί άλλα 3,3 δις ευρώ, ανεβάζοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα 117 δις περίπου, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 65% έπί του ΑΕΠ.