X

“Γκάζι” για την αξιολόγηση - “Φρένο” για ανάπτυξη και χρέος

Νέα “πυρά” Τσίπρα στους δανειστές. “Ρίχνει” τις προβλέψεις για την Ελλάδα η Κομισιόν. Αντιφατικά μηνύματα Βερολίνου – ΔΝΤ για χρέος. Βολές από τα κόμματα.​

Ant1news

«Τρέχει» για να κλείσει το θέμα των μέτρων μετά την συμφωνία με τους δανειστές η κυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει και το απαραίτητο μασάζ στους βουλευτές του, προκειμένου να μην υπάρξουν διαρροές στην επικείμενη ψηφοφορία στην Βουλή, ενώ την ίδια ώρα διατηρείται το χάσμα ευρωπαίων δανειστών – ΔΝΤ για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Ωστόσο, φωτιές «άναψε» Ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μειώσει την πρόβλεψη της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017 γύρω στο 2% από την προηγούμενη εκτίμηση της που «έβλεπε» ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ.

Ο αξιωματούχος της Ένωσης είπε ότι η επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, οφείλεται κυρίως στην αβεβαιότητα που έχει προκληθεί από την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα.

Ό ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα υποχρεούται να εφαρμόσει ακόμη γύρω στις 100 προαπαιτούμενες δράσεις, με τις 80 από αυτές να πρέπει να νομοθετηθούν από τη Βουλή.

 

Πάντως, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle, ανέφερε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι «πεπεισμένος» ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου «είναι δυνατόν» να επιτευχθεί συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την οποία θέτει ως όρο το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, διευκρίνισε πως δεν προετοιμάζονται αυτή τη στιγμή μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Τόμσεν: απαιτούνται ρητές δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για το χρέο

Ωστόσο, στην ενημέρωση του Πολ Τόμσεν στα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ σχετικά με την εξέλιξη του προγράμματος τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν ρητές δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για το χρέος και πιο καθαρή εικόνα για τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων χρόνων ώστε αν αποφασίσει το ΔΝΤ συμμετοχή στην χρηματοδότηση του τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδος.

 

Πάντως, στο ΔΝΤ φαίνεται να έχουν θέσει ως επόμενο κρίσιμο χρονικό ορόσημο, για μια ενδεχόμενη σύγκλιση των δανειστών στο θέμα αυτό, την Σύνοδο των υπουργών του G7 που διεξαχθεί στο Μπάρι της Ιταλίας από τις 11 έως 13 Μαΐου. 

Την άποψη ότι παραμένει στόχος η επίτευξη συνολικής συμφωνίας στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας (Eurogroup) της 22ας Μαΐου εξέφρασε άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ο ίδιος ανέφερε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών περιλαμβάνει ένα πολύ φιλόδοξο πακέτο μεταρρυθμίσεων και, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, θα πρέπει να εφαρμοστούν συνολικά 140 προαπαιτούμενες δράσεις. Από αυτές, οι 40 έχουν ήδη εφαρμοστεί, ενώ τα τρία τέταρτα από τις 100 εκκρεμείς δράσεις αφορούν νομοθεσία που πρέπει να ψηφίσει η Βουλή. 

"Μασάζ" Τσίπρα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ 

Ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να κατευνάσει τις διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος, ενόψει της επικείμενης ψηφοφορίας στην Βουλή για μέτρα της συμφωνίας, ενώ έστειλε και μήνυμα προς του δανειστές για το χρέος τονίζοντας ότι «βρίσκονται μπροστά στην υποχρέωση να προχωρήσουν άμεσα σε ουσιαστικά μέτρα για την απομείωση του χρέους».

Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην ΝΔ λέγοντας πως  οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε υψηλούς τόνους απάντησε η ΝΔ στον πρωθυπουργό σημειώνοντας ειρωνικά πως  «ο κ. Τσίπρας “αγαπάει” τους φτωχούς, γι’ αυτό φροντίζει να γίνονται διαρκώς περισσότεροι».  

 

Πάντως, παρά τις διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα, όπως με την δήλωση Φίλη, υπήρξε ομόφωνη στήριξη στις προσπάθειες της κυβέρνησης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Εκτός από την επίθεση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός από την ΝΔ για την ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν «πυρά» για αυτά που είπε ο πρωθυπουργός. 

Την ίδια ώρα πάντως ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη του εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας πως η επιστροφή της χώρας μας στις αγορές μπορεί να γίνει μέσα στο 2017. 

Στην πραγματική οικονομία, πάντως, τα στοιχεία δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία καθώς σοκάρει η πτώση πάνω από 10% τον Απρίλιο, σε δυο νευραλγικούς τομείς της αγοράς, όπως είναι τα καύσιμα και το λιανεμπόριο.

Τα νέα δεν είναι καλά και στο "μέτωπο" των οφειλών σε εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς από την αρχή του χρόνου έχουν προστεθεί άλλα 3,3 δις ευρώ, ανεβάζοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα 117 δις περίπου, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 65% έπί του ΑΕΠ.