X

Μητσοτάκης: ο Τσίπρας αντάλλαξε την “καρέκλα” με επώδυνα μέτρα

Ο Πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε ότι θα μειώσει τη φορολογία, θα διεκδικήσει μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα και κήρυξε «πόλεμο» στη νέα διαπλοκή.

Ant1news

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησε ευθέως τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι αντάλλαξε την παραμονή του στην εξουσία με ένα πολύ σκληρό πακέτο μέτρων για τον μέσο Έλληνα.

Συμπλήρωσε ότι ουσιαστικά, τα μέτρα αυτά συνιστούν ένα τέταρτο μνημόνιο, καθώς δεσμεύουν τη χώρα και μετά το 2018 οπότε και λήγει το ισχύον πρόγραμμα.

 Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι συνταξιούχοι αντί να πάρουν την 13η σύνταξη, θα χάσουν την 12η και κάποιοι από αυτούς και την 11η λόγω της μείωσης του αφορολόγητου, μέτρο που θα στοιχίσει και στον μέσο μισθωτό περίπου 660 ευρώ το χρόνο.

Ο Τσίπρας έδωσε τα πάντα και δεν πήρε τίποτα

Χαρακτηρίζοντας αναξιόπιστο τον κ. Τσίπρα, τον κατηγόρησε ότι δέχτηκε τα πάντα και δεν κέρδισε τίποτα και πως πέτυχε το πλεόνασμα υπερφορολογώντας τους πολίτες. Παράλληλα, επανέλαβε την πρότασή του για επιστροφή ενός 0,5% του πλεονάσματος στους πολίτες.

 

Αν είναι σίγουρος ότι θα μπορεί να έχει υπέρβαση των στόχων για το πλεόνασμα το 2017 γιατί δεν επιστρέφει τώρα ένα 0,5% στους πολίτες, όχι όμως με επιδόματα και προσλήψεις για να χτίζει το πελατειακό κράτος του  ΣΥΡΙΖΑ,  σημείωσε.

Μεγάλο ψέμα τα αντίμετρα

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε ακόμη λόγο για μεγάλη απάτη σε ό,τι αφορά τα αντίμετρα. Όπως είπε, δεν ξέρουμε αν θα εφαρμοστούν, ενώ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό πως λέει ψέματα πως αυτό θα γίνει αν πιάσουμε τους στόχους για τα πλεονάσματα.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα θα πρέπει ξεπεράσουμε τους στόχους για τα πλεονάσματα, δηλαδή να πετύχουμε στόχο 5,5%.Πρόσθεσε ότι τα αντίμετρα για τη Ν.Δ. δεν είναι συσσίτια, αλλά μειώσεις φόρων.

 

Θα μειώσω την φορολογία

Στο σημείο αυτό δεσμεύτηκε εκ νέου ότι θα μειώσει τους φόρους, ενώ ερωτηθείς πώς θα το κάνει αυτό, απάντησε πως θα προχωρήσει σε συμμάζεμα του κράτους, χωρίς να κάνει απολύσεις, αλλά και χωρίς να δεχθεί μονιμοποιήσεις συμβασιούχων για να χτίζουν νέες στρατιές εξαρτημένων Ελλήνων. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν θα δεχθεί σπατάλη στις ΔΕΚΟ, ούτε χαλαρό Δημόσιο στη λειτουργία του.

Ανέφερε ακόμη ότι θα υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί στις προσλήψεις, ενώ επανέλαβε πως λέει «ναι» στην κινητικότητα και στην αξιολόγηση.

Χρειάζεται μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ειδικότερα για μείωση του  ΕΝΦΙΑ  (μείωση της συνολικής επιβάρυνσης κατά 20%) και του φόρου επιχειρήσεων, ενώ επανέλαβε πως υπάρχει ανάγκη για μείωση των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος σε συνεργασία με τους δανειστές.

Μάλιστα, εμφανίστηκε βέβαιος πως αυτό μπορεί να το διεκδικήσει μια κυβέρνηση Ν.Δ., γιατί, όπως είπε, είναι αξιόπιστη στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων. Θα προχωρήσουμε σε αποκρατικοποιήσεις, θα φέρουμε επενδύσεις και συνεπώς δουλειές, ανέφερε και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι προσποιείται πως μεταρρυθμίζει τη χώρα.

 

Δεσμευόμαστε για μεταρρυθμίσεις, αλλά με άλλο μείγμα

Ερωτηθείς για τα περί αιτήματος του  ΔΝΤ  για δέσμευση της Ν.Δ. σε ό,τι αφορά τα μέτρα στα οποία συμφώνησε για το 2019 και το 2020 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ,  ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε πως δεν έχει δεχθεί καμία όχληση, απλώς διάβασε μια διαρροή.

Σε ό,τι αφορά τη στάση του κόμματός του, είπε πως η Ν.Δ. έχει ψηφίσει το τρίτο πρόγραμμα, το οποίο λήγει τον Αύγουστο του 2018. Πρόσθεσε πως τα μέτρα έχουν τη σφραγίδα Τσίπρα - Καμμένου, για να συμπληρώσει πως το κόμμα του διαφωνεί με το μείγμα, όχι με τους στόχους και δεσμεύεται στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων.

Θα πολεμήσω την διαπλοκή

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επίσης για νέα διαπλοκή που, όπως είπε, οικοδομείται σήμερα, και διεμήνυσε πως «θα μας βρει σκληρά απέναντι». Έκανε αναφορά στην επίμαχη τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή εν μέσω θύελλας αντιδράσεων, λέγοντας πως αφορούσε συγκεκριμένο επιχειρηματία, ο οποίος, όπως σημείωσε, λίγες μέρες μετά έδωσε συνέντευξη και επιτέθηκε με απρεπέστατους χαρακτηρισμούς κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.