X

Ελεγκτικό Συνέδριο: αντισυνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις

Αντίθετες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι οι σχεδιαζόμενες για το 2019 περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Ant1news

Υπέρ της αντισυνταγματικότητας των περικοπών των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, από το 2019, τάχθηκε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η Ολομέλεια εκλήθη, κατά το νόμο και το Σύνταγμα, να γνωμοδοτήσει επί των μελλοντικών περικοπών που συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και πρόκειται να ψηφιστούν στις 18 Μαΐου από την Ολομέλεια της Βουλής.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάνθηκε ότι οι εν προκειμένω περικοπές είναι αντίθετες με το πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ταυτόχρονα, το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη ότι, εκλήθη να γνωμοδοτήσει επί ενός νομοσχεδίου δημοσιονομικού ενδιαφέροντος για περικοπές έπειτα από δύο χρόνια, δίχως αναλογιστική μελέτη, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία και τη νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων.

Η απόφαση – γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εκτιμάται πως θα αποτελέσει εμπόδιο το οποίο θα πρέπει να ξεπεράσει η κυβέρνηση, αφού δεν είναι ανεκτό από τη συνταγματική μας τάξη, να ψηφιστούν μέτρα τα οποία έχουν εκ των προτέρων κριθεί αντίθετα με το Σύνταγμα.