X

Μεταφορά μαυσωλείου πάνω σε ειδική πλατφόρμα (βίντεο)

Μία γιγαντιαία επιχείρηση στήθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία για τη μεταφορά ενός μνημείου 550 ετών.

Ant1news

Ολόκληρο ιστορικό μνημείο, το 550 χρόνων μαυσωλείο Ζεϊνέλ Μπέι, μεταφέρθηκε, πάνω σε ειδική πλατφόρμα, από τον χώρο που βρισκόταν σε ειδικό πολιτιστικό πάρκο της πόλης Μπάτμαν στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η μεταφορά του κρίθηκε αναγκαία μετά την κατασκευή ενός νέου φράγματος στην περιοχή, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη. Οι εργασίες ήταν πυρετώδεις, νύχτα-μέρα, προκειμένου η επιχείρηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

«Είναι ένα μνημείο που έχει αξία διαμαντιού και στόχος μας είναι να το μεταφέρουμε ολόκληρο. Εμείς εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους μας, τους αρχιτέκτονές μας, τους αρχαιολόγους μας, τους ιστορικούς μας. Το ξεκινήσαμε και θα το κάνουμε, δεν αλλάζουμε απόφαση», είπε στο πρακτορείο Anadolu, ο διευθυντής πολιτιστικών μνημείων και μουσείων του Yπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας, Γιαλτσίν Κουρτ.

Ο πολιτικός μηχανικός της εταιρείας που θα μεταφέρει το μνημείο ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που γίνεται μεταφορά ενός τόσο παλαιού μνημείου.