X

Παγκόσμια “κυβερνοεπίθεση” - στόχος τουλάχιστον 99 χώρες

Χάκερς "χτυπούν" τηλεπικοινωνίες, νοσοκομεία και εταιρείες. "Χτύπησαν" και στην Ελλάδα ! Ζητούν λύτρα σε bitcoins.

Ant1news


Ξεπερνούν τις 99 οι χώρες έχουν, ήδη, πέσει "θύματα" της κυβερνοεπίθεσης που ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής από την Μεγάλη Βρετανία.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, μεταξύ των χωρών που δέχθηκαν επίθεση είναι οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου: Κίνα, ΗΠΑ, Τουρκία, Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Ρωσία, Ισπανία, Ιταλία, Ταϊβάν, Ουκρανία, Ινδία. Επίσης η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Το κακόβουλο λογισμικό «Wannacry» έχει χτυπήσει περίπου 75.000 οργανισμούς, εταιρείες, κλπ.

Οι χάκερς, που αυτοαποκαλούνται «Shadow Brokers», φαίνεται πως έχουν «κλέψει» ιό της NSA. Το κακόβουλο λογισμικό στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ενός κρυπτογραφημένου, συμπιεσμένου αρχείου, το άνοιγμα του οποίου ουσιαστικά «άνοιγε την πόρτα» στο «ransomware».

Στη Βρετανία η πρώτη κυβερνοεπίθεση

Θύματα επίθεσης έπεσαν αρχικά τα λειτουργικά συστήματα βρετανικών νοσοκομείων, όπως γράφει η Telegraph, με το Reuters να αναφέρει 16 «χτυπήματα». Ακολούθησαν  κυβερνοεπιθέσεις σε εταιρείες και Πανεπιστήμια στη Βρετανία αλλά και στην  Ισπανία και την Πορτογαλία προκαλώντας χάος. Οι χάκερς ζητούν μάλιστα λύτρα σε ψηφιακά χρήματα (bitcoins).

Μέι: Διεθνούς κλίμακας επίθεση

Πεπεισμένη ότι η κυβερνοεπίθεση που παρέλυσε το Σύστημα Υγείας (NHS) της χώρας δεν αφορά μόνο στη Μεγάλη Βρετανία αλλά σε μία παγκόσμια κλίμακα οργανισμών, εμφανίστηκε η Τερέζα Μέι.

Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε ότι τα βρετανικά νοσοκομεία δεν ήταν συγκεκριμένα ο στόχος των χάκερ.

«Δεν στοχοθέτησε (συγκεκριμένα) το NHS, πρόκειται για μια επίθεση σε διεθνή κλίμακα και πολλές χώρες και οργανισμοί επηρεάστηκαν» επισήμανε η Μέι.

Πρόσθεσε δε ότι «Γνωρίζουμε ότι ένας αριθμός μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) ανέφερε ότι βρέθηκε στο στόχαστρο μιας κυβερνοεπίθεσης ιού τύπου ransomware» ωστόσο όπως διευκρίνισε «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι προσωπικά δεδομένα ασθενών κινδύνευσαν».

Χάκερς επιτέθηκαν και στην Ισπανία

Στο στόχαστρο της κυβερνοεπίθεσης βρέθηκε και ο κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Telefonica και πολλές άλλες ισπανικές εταιρείες.

Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας επισήμανε ότι «επιβεβαίωσε διαφορετικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ισπανικών επιχειρήσεων», από ένα ιό τύπου "ransomware", που εμποδίζει την πρόσβαση σε αρχεία έως ότου ο χρήστης να καταβάλει λύτρα.

Το υπουργείο εμφανίζεται, πάντως, καθησυχαστικό επισημαίνοντας ότι: «Η επίθεση επηρέασε μεμονωμένα εξοπλισμούς επεξεργασίας δεδομένων χρηστών που εργάζονται σε διαφορετικές επιχειρήσεις» και «δεν επηρεάζει την παροχή των υπηρεσιών ούτε τη λειτουργική ασφάλεια του δικτύου ούτε τον χρήστη αυτών των υπηρεσιών. Δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των δεδομένων και δεν πρόκειται για μια διαρροή δεδομένων» επιμένει το υπουργείο Ενέργειας.

Η Telefonica, πάντως, υποχρεώθηκε να κλείσει τους υπολογιστές στην έδρα της στη Μαδρίτη, όπως είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή από την εταιρεία που δεν θέλησε να κατονομαστεί.