X

Έξοδο στις αγορές με …swap σχεδιάζει η Κυβέρνηση

Αν υπάρξει θετική εξέλιξη για το χρέος, το τεστ θα γίνει άμεσα, αναφέρει το Reuters. Τι λένε στελέχη με γνώση της προετοιμασίας του κυβερνητικού πλάνου.

Ant1news

Την έκδοση ενός 5ετούς ομολόγου – του πρώτου εδώ και πάνω από τρία χρόνια - και μάλιστα τον Ιούλιο μελετά η Κυβέρνηση, εφόσον οι δανειστές διευκρινίσουν τα μέτρα για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους και η ΕΚΤ συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως αναφέρει το Reuters. 

Πηγές που έχουν γνώση του σχεδίου, δήλωσαν στο πρακτορείο ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θέλει να δοκιμάσει την «όρεξη» των αγορών για ελληνικό χρέος πριν λήξει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης. Η τελευταία έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων έγινε το 2014, με δύο εκδόσεις χρέους.

 «Εξετάζουμε την ανταλλαγή (swap) ενός πενταετούς ομολόγου που εκδόθηκε το 2014 (σημ: ύψους 3 δις ευρώ), με ένα νέο πενταετές ομόλογο και πιθανότατα την άντληση ενός μικρού ποσού πέραν της έκδοσης αυτής» δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος στο Reuters, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Αν θα υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό, όπως σημείωσαν Έλληνες αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters, θα εξαρτηθεί από το αν οι δανειστές αποσαφηνίσουν τους όρους αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

«Μια δεύτερη έκδοση χρέους θα μπορούσε να ακολουθήσει ως το τέλος του έτους», ανέφερε άλλος Έλληνας αξιωματούχος, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες, ενώ άλλο στέλεχος με γνώση της διαδικασίας είπε στο Reuters ότι «αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, η επιστροφή στις αγορές θα μεταφερθεί για το Φθινόπωρο».

Παράλληλα, τρεις βασικοί διαπραγματευτές στο Λονδίνο επιβεβαίωσαν στο πρακτορείο ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ξεκινήσει να συζητούν μια πιθανή επιστροφή στις αγορές.

Το κόστος δανεισμού υποχωρεί σταθερά από τότε που η Ελλάδα και οι δανειστές κατέληξαν στην κατ΄ αρχήν συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση και όπως σημειώνει το Reuters, τα ελληνικά ομόλογα έχουν την καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη το 2017, με κέρδη πάνω από 11%.

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 5ετους ομολόγου, λήξης 2019, βρίσκεται στο 5,53%, έχοντας υποχωρήσει κατά μία μονάδα μετά την προκαταρκτική συμφωνία Αθήνας – δανειστών, ενώ η απόδοση του 10ετους ομολόγου, είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τον Μάρτιο του 2012.