X

Τραμπ: σύμμαχος στη μάχη κατά της τρομοκρατίας ο Ερντογάν

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας απέφυγε να σχολιάσει την απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν τους Κούρδους στη Συρία.

Ant1news

 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ ότι η χώρα του δεν θα ανεχθεί Κούρδους μαχητές από τη Συρία στην περιοχή, χωρίς ωστόσο, να σχολιάσει την απόφαση των ΗΠΑ να τους εξοπλίσουν.

Στην συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Ερντογάν ως έναν σημαντικό σύμμαχο “στη μάχη κατά της τρομοκρατίας” χωρίς ν' αναφερθεί στην πιεστική εσωτερική πολιτική κατάσταση που έχει προκληθεί στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου. “Έχουμε μία καλή σχέση και θα την κάνουμε ακόμη καλύτερη,” δήλωσε ο Τραμπ στη διάρκεια της κοινής τους εμφάνισης.”

Ο Ερντογάν από την πλευρά χαιρέτισε τις “εξαιρετικές σχέσεις” μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας ότι η επίσκεψη του αυτή, θα αποτελέσει μία “ιστορική στροφή” στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.

Η συνάντηση των δύο προέδρων πραγματοποιήθηκε σε θετικό τόνο, σύμφωνα με παρατηρητές από την Ουάσιγκτον, με δεδομένες τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Τουρκία η απόφαση της Ουάσιγκτον να εξοπλίσει τους Κούρδους μαχητές της Συρίας (YPG) τους οποίους, η Άγκυρα θεωρεί ως προέκταση του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

 

Πως αποτιμά η Άγκυρα τη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν

Θετικά αποτιμά η τουρκική πλευρά τη συνάντηση Ερντογάν-Τραμπ στις ΗΠΑ, αν και οι δύο πλευρές προσπάθησαν «να μη σπάσουν τα αυγά», παρά τις μεγάλες διαφορές τους στο θέμα της Συρίας, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία,Μαρία Ζαχαράκη.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, με μήνυμά του στο twitter εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χθεσινή συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ θα ενισχύσει τη συμμαχία της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.

Έγραψε στο λογαριασμό του, «Ευχαριστώ τον αξιότιμο πρόεδρο για τη φιλοξενία. Πιστεύω ότι η σημερινή μας συνάντηση θα ενισχύσει τη συμμαχία και στρατηγική μας συνεργασία που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό».

Γραπτή δήλωση για τη συνάντηση εξέδωσε και ο εκπρόσωπός της προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, αναφέροντας ότι Ερντογάν και Τραμπ αξιολόγησαν τα βήματα που θα κάνουν στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και της άμυνας.

 «Στο τραπέζι τέθηκαν η καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων, κυρίως του ΡΚΚ και του ISIS, ενώ συζητήθηκαν και τα βήματα που μπορούν να γίνουν εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO. Συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι τονίστηκε η στρατηγική σημασία των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ.

 

Πάντως, τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχολίαζαν έπειτα από τη συνέντευξη τύπου Τραμπ - Ερντογάν ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν υποχώρησε στο θέμα του YPG (Κούρδων της Συρίας) και μάλιστα είπε στον Τραμπ κατάμουτρα ότι το YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση και δεν θεωρεί κατάλληλο αυτή η οργάνωση να είναι συνομιλητής.

 Σχολιάζουν ακόμη ότι αυτό που βγήκε από τη συνάντηση είναι πως δεν θα επιτρέψουν να χαλάσουν οι σχέσεις τους λόγω της διαφορά απόψεών τους στο θέμα των Κούρδων της Συρίας.

Για το θέμα της έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, όπως ζητά η Τουρκία, οι πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι ο Τραμπ δεν έδωσε κανένα σημάδι ότι θα γίνει οποιοδήποτε βήμα από τις ΗΠΑ.