X

Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στη Βουλή η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου

"Σύγκρουση" αρχηγών πριν την ψηφοφορία. Αντιπαραθέσεις υπουργών και βουλευτών. Σε κλοιό διαδηλωτών το Κοινοβούλιο.

Ant1news

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών θα ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες επί της αρχής και των άρθρων του νομοσχεδίου.

ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη κατέθεσαν αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, στην οποία θα μετάσχουν κανονικά και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί επί της αρχής και επί των άρθρων κατά πλειοψηφία από τις αρμόδιες διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές. Επί της αρχής “ναι” δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έχει αναλάβει το ρόλο του «ψευδοπροφήτη» που διαρκώς προβλέπει καταστροφές αλλά διαρκώς διαψεύδεται από τις εξελίξεις. Υποστήριξε πως η ΝΔ βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο καθότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα χάσει τον «μοναδικό σύμμαχό της, τον φόβο και την καταστροφολογία». Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «το 2019 που θα αναμετρηθούμε στις κάλπες θα είστε 3,5 χρόνια αρχηγός ενός κόμματος που προβλέπει και ζητά εκλογές, κόφτες και δεν γίνεται τίποτε».

 

Ολομέτωπη επίθεση στην Κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως  ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν «και με τα δυο χέρια» το νέο μνημόνιο και «έτσι θα κλείσει ο κύκλος της μεγαλύτερης πολιτικής εξαπάτησης που έζησε η χώρα». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στη χώρας και απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό είπε χαρακτηριστικά: «Αν είχατε στοιχειώδη ντροπή, θα είχατε παραιτηθεί, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να μιλήσουν». Αντί για αυτό «κάνατε την αποτυχία σας νέο μνημόνιο, ψέματα και διχόνοια. Σας καλώ να κάνετε αυτό που κάνατε το 2015. Να παραιτηθείτε. 

 

«Είστε εχθροί του ελληνικού λαού και βάλλετε ευθέως κατά των χαμηλοσυνταξιούχων, των μισθωτών, της μεσαίας τάξης, των ελεύθερων επαγγελματιών και οποίων έχουν μοχθήσει και παλέψει», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.

Σφοδρή ήταν η επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και από τον  του  ΚΚΕ. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξαπατά ασύστολα και παρουσιάζεται με δήθεν κοινωνική ευαισθησία, ενώ αναφερόμενος στα αντίμετρα έκανε λόγο για αλχημείες.

Η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη στα μνημόνια γιατί πήγαν πήγαν σετάκι με τα ψέματα και την ανικανότητα τόνισε  ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Επέκρινε την κυβέρνηση ότι υπέγραψε πάλι ό,τι να' ναι και τόνισε ότι αυτό «δεν είναι απειρία. Είναι μια κουτοπόνηρη αντίληψη πολιτικής. Ιδεοληψίες και η σκέψη στους πελάτες αντί στους πολίτες». 

Όταν ζητούνται προκαταβολικά μέτρα, σημαίνει ότι η χώρα έχει χάσει τελείως την αξιοπιστία της εκτίμησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. «Θα παραιτούμουν εάν ήμουν πρωθυπουργός και μου ζητούσαν τη λήψη μέτρων προκαταβολικά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης

Η Φώφη Γεννηματά, ξεκαθάρισε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει κανένα από τα μέτρα και τα αντίμετρα που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο.

«Είναι μια επώδυνη, δύσκολη συμφωνία», παραδέχθηκε η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, της οποίας η αναφορά σε “πορφυρογέννητους των κολεγίων που λοιδορούν” προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

 

Μετωπική σύγκρουση είχαν Ευκλείδης Τσακαλώτος και Μάκης Βορίδης για τον χρόνο εφαρμογής των αντίμετρων, με τον Υπουργό Οικονομικών να διαβεβαιώνει ότι «αυτό θα γίνει αν είμαστε εντός στόχων» και τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να σχολιάζει «χαιρέτα μου τον πλάτανο».

 

Δριμύτατη κριτική στην Κυβέρνηση για “κολοσσιαία απάτη” σε βάρος του ελληνικού λαού, άσκησε στην ομιλία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστηρίζοντας ότι η Βουλή απόψε ψηφίζει δύο μνημόνια, το “3+” μέχρι το 2018 και το 4ο έως το 2021.

 

«Όχι γραβάτα, αλλά ποσέτ για τα δάκρυα του ελληνικού λαού πρέπει να φορέσουν Τσίπρας και Τσακαλώτος», δήλωσε στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

 

Σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση εξαπέλυσε η Λιάνα Κανέλλη. «Ήρθατε ως ελπίδα και πέσατε ως ακρίδα. Λέτε ότι θα φύγετε από επιτροπεία. Από ποια επιτροπεία φεύγετε; Δίνετε την εξουσία στον υπουργό Οικονομικών να εφαρμόζει την πολιτική των επιτρόπων, μέχρι το 75% του χρέους να αποπληρωθεί», ανέφερε μεταξύ άλλων η βουλευτής του ΚΚΕ.