X

Ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου για το “όχι” των αναισθησιολόγων στις εκτρώσεις

Πού αποδίδει ο Ιατρικός Σύλλογος του νησιού την απόφαση των αναισθησιολόγων που έχει προκαλέσει σάλο.

Ant1news

Σε προβλήματα μεταξύ του τμήματος αναισθησιολογίας και γυναικολογίας του Νοσοκομείου Σάμου αποδίδει ο Ιατρικός Σύλλογος του νησιού την απόφαση που έλαβαν οι αναισθησιολόγοι να μην χορηγούν αναισθησία σε επεμβάσεις διακοπής της κύησης, αν δεν συντρέχει λόγος υγείας της γυναίκας ή του εμβρύου.

Η απόφαση των αναισθησιολόγων, η οποία έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, στηρίχθηκε, σύμφωνα με τους ίδιους, σε λόγους «ηθικής συνείδησης».

Συγκεκριμένα επικαλούνται το άρθρο 31 του Νόμου 3418/2005 (κώδικας ιατρικής δεοντολογίας) το οποίο αναφέρει ότι «Ο ιατρός μπορεί να επικαλεσθεί τους κανόνες και τις αρχές της ηθικής συνείδησής του και να αρνηθεί να εφαρμόσει ή να συμπράξει στις διαδικασίες τεχνητής διακοπής της κύησης, εκτός εάν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της υγείας της».

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από τον Ιατρικό Σύλλογο Σάμου και δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω της ΕΡΑ Αιγαίου, σημειώνεται ότι:

«Προβλήματα που προϋπήρχαν και είχαν καταγγελθεί από την διευθύντρια του αναισθησιολογικού τμήματος από τον Ιούνιο του 2016 και γνώριζαν χωρίς να επιλύουν ως όφειλαν τόσο η διεύθυνση της ιατρικής υπηρεσίας όσο και ο διοικητής του νοσοκομείου».

Οι γιατροί που αποφεύγουν τα τοποθετηθούν στην απόφαση των αναισθησιολόγων, διερωτάται  «για τη σκοπιμότητα της δημοσιοποίησης του προβλήματος στα ΜΜΕ σ' αυτή τη χρονική στιγμή», προσθέτοντας πως,  «οι αναισθησιολόγοι και μετά από την άρνηση τους έχουν πάρει μέρος σε επεμβάσεις εθελούσιας διακοπής κύησης επιδεικνύοντας κοινωνική ευαισθησία».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου, ωστόσο, απαντά στις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Ιατρικού Συλλόγου, Δημήτρη Βαρνάβα, ο οποίος τοποθετήθηκε για το θέμα, χαρακτηρίζοντας τη στάση του «ανάρμοστη, αντιδεοντολογική και αντιθεσμική, διότι επικαλείται την ιδιότητα του και χωρίς να έρθει σε επαφή με τον ιατρικό Σύλλογο Σάμου ως όφειλε, αναπαράγει ειδήσεις των ΜΜΕ εξυπηρετώντας εξωθεσμικές σκοπιμότητες».