X

Με το βλέμμα στο Eurogroup για το χρέος η Αθήνα

Μετά την ψήφιση των μέτρων απο την Βουλή, η Κυβέρνηση επιδιώκει συνολική σμυφωνία με τους δανειστές. Ηχηρό μήνυμα Τσίπρα σε Βερολίνο - ΔΝΤ.

Ant1news

Αγώνα για να κερδηθεί το στοίχημα του Eurogroup της Δευτέρας κάνει η κυβέρνηση έχοντας ως ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί την υπερψήφιση μέτρων και αντίμετρων.

Αυστηρό μήνυμα στους δανειστές έστειλε ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τόνισε ότι μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα.

«Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο των δανειστών. Είναι η σειρά τους να τηρήσουν κι αυτοί της δεσμεύσεις τους στο ακέραιο, όπως κάναμε κι εμείς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Αναμένουμε και δικαιούμαστε από το Eurogroup της Δευτέρας μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού».

Νωρίτερα, η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου διεξήχθη σε υψηλούς τόνους στη Βουλή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να κατηγορεί τον Μητσοτάκη ότι έχει αναλάβει το ρόλο του «ψευδοπροφήτη» που διαρκώς προβλέπει καταστροφές αλλά διαρκώς διαψεύδεται από τις εξελίξεις.

Από πλευράς της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσόρισε την υιοθέτηση από τη Βουλή του πακέτου πολιτικής που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, σημειώνοντας ότι τώρα θα αναζητηθεί μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το Eurogroup της Δευτέρας θα επικεντρωθεί στα θέματα της διάρκειας των πρωτογενών πλεονασμάτων και της ελάφρυνσης του χρέους, ενώ είναι δεδομένη η βούληση από την πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών για συνολική συμφωνία.

Όσον αφορά στο πακέτο που ψηφίστηκε χθες, περιλαμβάνει μέτρα ύψους 4,9 δις και αντίμετρα ύψους 7 δις ευρώ. Στα μέτρα περιλαμβάνονται η αύξηση φορολογίας κατά 2,3 δις ευρώ και η μείωση συντάξεων κατά 2,5 δις ευρώ. Αντίμετρα αποτελούν η μείωση από το 2019 του φόρου επιχειρήσεων στο 26%, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση του πρώτου συντελεστή φορολογικής κλίμακας στο 20% και η μείωση των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης.

Εν τω μεταξύ, στο παρά ένα της ψήφισης των μέτρων, το οικονομικό επιτελείο υπόγραψε αυξήσεις στα ειδικά μισθολόγια μέσω της πάγιας τακτικής των επιδομάτων:

Ειδικά Μισθολόγια: Αυξήσεις Επιδομάτων

-           Έως και 125% Πανεπιστημιακοί

-           Γιατροί του ΕΣΥ

-           Ερευνητές Ινστιτούτων

-           Διπλωμάτες

-           Ένοπλες δυνάμεις: 2,77€/ώρα για νυχτερινή απασχόληση

Πώς ψήφισαν τα κόμματα

Το πολυνομοσχέδιο με μέτρα και αντίμετρα πέρασε από την κυβερνητική πλειοψηφία, με 153 «ναι» έναντι των 128 «όχι» της αντιπολίτευσης, τα μεσάνυχτα, ενώ η συζήτηση που προηγήθηκε χαρακτηρίστηκε από τη σύγκρουση κορυφής μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών στήριξε τα άρθρα 70 και 71 που αφορούν στη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, από το 24% στο 13% και την κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών. Συνολικά 280 βουλευτές υπερψήφισαν τα παραπάνω άρθρα, ενώ ο ανεξάρτητος Δημήτρης Κουκούτσης τα καταψήφισε και ο επίσης ανεξέρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος ψήφισε όλα τα αντίμετρα.

«Παρών» στο άρθρο 56, το οποίο ρυθμίζει τη διαδικασία απόλυσης των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία, δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «δεν υφίσταται κανένα θέμα, ο Πρωθυπουργός ήταν ενήμερος», ενώ η πρώην Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επικαλούμενη προσωπικούς λόγους, για τη διαφοροποίησή της, εξέφρασε τη στήριξή της στην κυβέρνηση.

«Δεν υφίσταται κανένα θέμα για την κυβέρνηση», σημείωσε σχετικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης δήλωσε από την πλευρά του, ότι «οι 153 συνεχίζουμε όλοι μαζί».

Στην επί της αρχής ψηφοφορία ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες ψήφισαν υπέρ, ενώ Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων κατά.