X

Πλεονάσματα και χρέος στο τραπέζι του Eurogroup

Συνολική συμφωνία επιδιώκει η κυβέρνηση. Τι λένε Ευρωπαίοι και ΔΝΤ. Να "ψαλιδίσει τις ελπίδες" έσπευσε ο Σόιμπλε.

Ant1news

Με το βλέμμα στο Eurogroup της Δευτέρας 22 Μαΐου είναι η ελληνική κυβέρνηση με στόχο την  επίτευξη συνολικής συμφωνίας τόσο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης όσο για την ζήτημα του χρέους, έχοντας ως ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί την υπερψήφιση μέτρων και αντίμετρων

Μετά την ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ανάψουν το πράσινο «φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί και το θέμα της διάρκειας των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσόρισε την υιοθέτηση από την ελληνική Βουλή του πακέτου πολιτικής που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, σημειώνοντας ότι τώρα θα αναζητηθεί μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

Ωστόσο, «αγκάθι» φαίνεται πως παραμένει το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, καθώς παρά τις προσπάθειες για σύγκλιση Ευρωπαίων - ΔΝΤ, οι διαφορές των δύο πλευρών παραμένουν, βάζοντας εμπόδια στην τελική συμφωνία.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να «συνεργαστούν εποικοδομητικά προκειμένου να επιτευχθεί μία συνολική συμφωνία, η οποία θα ανοίξει ένα καινούριο κεφάλαιο για την Ελλάδα».

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, φαίνεται να βρήκε συναίνεση για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τα μέλη του Washington Group στο Μπάρι της Ιταλίας, θέτοντας με επιτακτικό τρόπο το μείζον αυτό ζήτημα, ζητώντας συμφωνία για να μπορέσει το Ταμείο να λάβει μέρος στο Ελληνικό Πρόγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία μείωση του ελληνικού χρέους. «Δεν υπάρχουν τέτοια ή άλλα σχέδια για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» ανέφερε χαρακτηριστικά στην Bild εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «FAZ», εκφράζει επιφυλάξεις ως προς την πιθανότητα επίτευξης μίας συνολικής συμφωνίας. «Πίσω από τις διαφορές κρύβονται τα διαφορετικά σενάρια για την εξέλιξη του ελληνικού χρέους ως το 2060, καθώς τα πάντα εξαρτώνται από την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος και της οικονομικής ανάπτυξης» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε να "ψαλιδίσει τις ελπίδες" της Αθήνας για λύση στο θέμα του χρέους.