X

Μάχη χαρακωμάτων ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας

Δεν αποκλείεται και έκτακτο Eurogroup αν δεν βρεθεί λύση ως τη Δευτέρα. Πολιτική αντιπαράθεση με «καρπαζιές» Κυβέρνησης –ΝΔ.

Ant1news

Σε πόλεμο νεύρων εξελίσσεται η «μάχη χαρακωμάτων» Βερολίνου και ΔΝΤ ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

 Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να βιάζεται να βάλει γραβάτα για το ζήτημα του χρέους, ωστόσο οι εμπλεκόμενες πλευρές, κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών.

Για να κάμψει τις αντιστάσεις Σόιμπλε, εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία μείωση του ελληνικού χρέους, ο Πρωθυπουργός ζήτησε επιτακτικά την Τετάρτη, όπως αποκαλύπτει η Realnews, την προσωπική παρέμβαση της Άγκελας Μέρκελ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρετός παρασκηνιακών διεργασιών μεταξύ των δανειστών στις Βρυξέλλες, όπως παραδέχεται ευρωπαίος αξιωματούχος, και ουδείς πλέον μπορεί να αποκλείσει ακόμη και την σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup, για να βρεθεί λύση.

Ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, επεσήμανε ότι έφτασε η ώρα για συνολική συμφωνία, «τώρα χρειαζόμαστε όλους τους εταίρους να συνεργαστούν εποικοδομητικά προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία. Είναι ώρα να ανοίξει ένα καινούργιο και αισιόδοξο κεφάλαιο για την Ελλάδα».

Η Κριστίν Λαγκάρντ πάντως, φαίνεται πως είδε «αχνά» σημάδια σύγκλισης στο Washington Group που συσκέφθηκε στο Μπάρι της Ιταλίας. «Στην διάρκεια της συζήτησης, εντοπίστηκαν αρκετά σημεία συμφωνίας όσον αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και τους τρόπους ικανοποίησης των όρων και των κανόνων του Ταμείου», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

 

Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση «εντός των τειχών»

Στην Αθήνα πάντως, Κυβέρνηση κι αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τις πολιτικές …καρπαζιές, που έφεραν τα μέτρα της συμφωνίας.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε ότι η χώρα εισπράττει τις «καρπαζιές» του ΣΥΡΙΖΑ, «το ότι τις δικές τους ήττες και καρπαζιές, που τρώνε την μία πίσω από την άλλη, δυστυχώς τις εισπράττει η χώρα, μας πονάει και μας ενοχλεί πολύ».

Σε ανάλογο ύφος η απάντηση από την Εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγγου, «συνηθίζει η ΝΔ τις δικές της πολιτικές καρπαζιές που τρώει στο επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης να προσπαθεί κι αυτές να τις διαστρεβλώσει».

Πυρά στην Κυβέρνηση για τα νέα μέτρα εξαπολύουν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Υπάρχει ένα συνολικό σκληρό πακέτο μέτρων, τα οποία είναι και τα μόνα σίγουρα, γιατί τα ονομαζόμενα αντίμετρα έχουν ως προϋπόθεση “ματωμένα” υψηλά πλεονάσματα», τόνισε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε πως «πρέπει λοιπόν, κάποια στιγμή να λυθεί το πρόβλημα με το χρέος. Όμως, δεν είναι αυτό το μείζον θέμα σήμερα. Το μείζον θέμα σήμερα είναι η καθημερινότητα του Έλληνα: η μεγάλη ανεργία, η μαύρη εργασία, η υποαπασχόληση, τα νοικοκυριά που έχουν χάσει το 30%-40% του πλούτου τους».