X

Παρέμβαση Παυλόπουλου για το χρέος

Αισιοδοξία Τσακαλώτου για οριστική λύση στο Eurogroup. Πάγος από τον Σόιμπλε για το χρέος. Την παρέμβαση της Μέρκελ ζήτησε ο Τσίπρας.

Ant1news

Μια ημέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup, ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, από την Κέρκυρα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την 153η επέτειο της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, έστειλε μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Η Ελλάδα έχει πράξει στο ακέραιο το καθήκον της και είναι ώρα για τους εταίρους μας να πράξουν το δικό τους» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν διανοείται το μέλλον της και την προοπτική της, παρά μόνον ως συστατικό στοιχείο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και του σκληρού πυρήνα του, της Ευρωζώνης», ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι «και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, θα έχανε τα βασικά του χαρακτηριστικά και τον ίδιο τον προσανατολισμό του δίχως την Ελλάδα στους κόλπους του».

Αισιοδοξία Τσακαλώτου για οριστική λύση στο Eurogroup

Πάντως, αισιόδοξος ότι από αύριο κιόλας, στη σύνοδο του Eurogroup, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μία καλή και οριστική λύση στο χρέος, ώστε στη συνέχεια να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) και να επιχειρηθεί η έξοδος στις αγορές, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ. 

Δύο 24ωρα μετά από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ο κ.Τσακαλώτος επισημαίνει πως η χώρα ανταποκρίθηκε πλήρως και εγκαίρως στις υποχρεώσεις της, οπότε οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια των θεσμών και δεν υπάρχει άλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους. Αναφερόμενος, δε, στο σκεπτικό με το οποίο πραγματοποιήθηκαν τόσο οι έως τώρα διαπραγματεύσεις, όσο και η διεκδίκηση για τη συνολική συμφωνία για το χρέος, ο υπουργός τονίζει πως αυτό εστιάζεται στην έξοδο της χώρας από την επιτροπεία, στη δημιουργία ισχυρού κοινωνικού κράτους και στην ένταξη της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης, στην οποία, όμως, αυτήν τη φορά ο κόσμος της εργασίας θα είναι συμμέτοχος.

 

Μάχη χαρακωμάτων ενόψει Eurogroup

Ωστόσο, σε πόλεμο νεύρων εξελίσσεται η «μάχη χαρακωμάτων» Βερολίνου και ΔΝΤ ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

 Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να βιάζεται να βάλει γραβάτα για το ζήτημα του χρέους, ωστόσο οι εμπλεκόμενες πλευρές, κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. Για να κάμψει τις αντιστάσεις Σόιμπλε, εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία μείωση του ελληνικού χρέους, ο Πρωθυπουργός ζήτησε επιτακτικά την Τετάρτη, όπως αποκαλύπτει η Realnews, την προσωπική παρέμβαση της Άγκελας Μέρκελ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε συνέντευξή του στην Real News υπογραμμίζει ότι «είναι απόλυτη ανάγκη η ελληνική οικονομία να σταθεροποιηθεί πλήρως και οριστικά», και προσθέτει πως «υπάρχουν ακόμη διαφωνίες μεταξύ του Δ.Ν.Τ. και του Βερολίνου και κανείς δε μπορεί να προεξοφλήσει εάν η συνολική συμφωνία θα επιτευχθεί στις 22 Μαΐου ή εάν θα χρειασθούν κάποιες ημέρες για να έχουμε λευκό καπνό».

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρετός παρασκηνιακών διεργασιών μεταξύ των δανειστών στις Βρυξέλλες, όπως παραδέχεται ευρωπαίος αξιωματούχος, και ουδείς πλέον μπορεί να αποκλείσει ακόμη και την σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup, για να βρεθεί λύση.

 

Ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, επεσήμανε ότι έφτασε η ώρα για συνολική συμφωνία, «τώρα χρειαζόμαστε όλους τους εταίρους να συνεργαστούν εποικοδομητικά προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία. Είναι ώρα να ανοίξει ένα καινούργιο και αισιόδοξο κεφάλαιο για την Ελλάδα».

Η Κριστίν Λαγκάρντ πάντως, φαίνεται πως είδε «αχνά» σημάδια σύγκλισης στο Washington Group που συσκέφθηκε στο Μπάρι της Ιταλίας. «Στην διάρκεια της συζήτησης, εντοπίστηκαν αρκετά σημεία συμφωνίας όσον αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και τους τρόπους ικανοποίησης των όρων και των κανόνων του Ταμείου», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ. 

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Από την πλευρά της Φώφη Γεννηματά  ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας, σε δήλωσή της, ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, τονίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας «τουλάχιστον τώρα οφείλει να τηρήσει μια Εθνική γραμμή για το χρέος. Να διεκδικήσει με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την αναδιάρθρωση και την απομείωση του δημοσίου χρέους». 

Την ίδια ώρα, ο Σταύρος Θεοδωράκης θεωρεί ότι «οι οριστικές αποφάσεις για το χρέος θα έρθουν το 2018 και θα αφορούν όλη την ευρωζώνη και όχι μόνο την Ελλάδα». Παράλληλα, προσθέτει ότι «καλό θα είναι να αφήσει η κυβέρνηση τους λαϊκισμούς και να πει τα πράγματα όπως είναι στον πολίτη. Το χρέος είναι μεγάλο αλλά δεν είναι το μείζον για την καθημερινότητα του».