X

Αντιφατικά τα μηνύματα πριν από το Eurogroup

Παρέμβαση Παυλόπουλου για το χρέος. Εκ διαμέτρου αντίθετα τα μηνύματα των δανειστών για το χρέος. «Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση.

Ant1news

Μήνυμα-παρέμβαση στους δανειστές για το χρέος, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση, ο Προκόπης Παυλόπουλος, αφού αναφέρθηκε στην αλληλένδετη σχέση Ελλάδας- Ευρώπης, κάλεσε τους πιστωτές και εταίρους να συμφωνήσουν σε λύση για το χρέος.

«Η Ελλάδα δεν διανοείται το μέλλον της και την προοπτική της παρά μόνον ως συστατικό στοιχείο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και του σκληρού πυρήνα του, της Ευρωζώνης.  Αλλά και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα έχανε τα βασικά του χαρακτηριστικά και τον ίδιο τον προσανατολισμό του δίχως την Ελλάδα στους κόλπους του. Η Ελλάδα έχει πράξει στο ακέραιο το καθήκον της. Είναι ώρα για τους Εταίρους μας να πράξουν το δικό τους», δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αισιόδοξος ότι αν όχι αύριο, το αργότερο ως τις 15 Ιουνίου θα υπάρχει συνολική συμφωνία με τους δανειστές, στους οποίους έριξε το «μπαλάκι», εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

«Η χώρα μας με την ψήφιση των μέτρων- αντιμέτρων από την ελληνική Βουλή ανταποκρίθηκε πλήρως και εγκαίρως στις υποχρεώσεις της. Άλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους δεν υπάρχει. Οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια των θεσμών για μία καλή και οριστική λύση, ούτως ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη μας στο QE και να επιχειρήσουμε την έξοδο στις αγορές. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να γίνει και ο δρόμος να ανοίξει από αύριο κιόλας στη σύνοδο του Eurogroup», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Υπουργός Οικονομικών.

Μάχη χαρακωμάτων ενόψει Eurogroup

Ωστόσο, σε πόλεμο νεύρων εξελίσσεται η «μάχη χαρακωμάτων» Βερολίνου και ΔΝΤ ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να βιάζεται να βάλει γραβάτα για το ζήτημα του χρέους, ωστόσο οι εμπλεκόμενες πλευρές, κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. Για να κάμψει τις αντιστάσεις Σόιμπλε, εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία μείωση του ελληνικού χρέους, ο Πρωθυπουργός ζήτησε επιτακτικά την Τετάρτη, όπως αποκαλύπτει η Realnews, την προσωπική παρέμβαση της Άγκελας Μέρκελ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε συνέντευξή του στην Real News υπογραμμίζει ότι «είναι απόλυτη ανάγκη η ελληνική οικονομία να σταθεροποιηθεί πλήρως και οριστικά», και προσθέτει πως «υπάρχουν ακόμη διαφωνίες μεταξύ του Δ.Ν.Τ. και του Βερολίνου και κανείς δε μπορεί να προεξοφλήσει εάν η συνολική συμφωνία θα επιτευχθεί στις 22 Μαΐου ή εάν θα χρειασθούν κάποιες ημέρες για να έχουμε λευκό καπνό».

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρετός παρασκηνιακών διεργασιών μεταξύ των δανειστών στις Βρυξέλλες, όπως παραδέχεται ευρωπαίος αξιωματούχος, και ουδείς πλέον μπορεί να αποκλείσει ακόμη και την σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup, για να βρεθεί λύση.

 

Σε άλλο μήκος κύματος Σόιμπλε – Μοσκοβισί

Τα μηνύματα από τις έδρες των δανειστών για το χρέος πάντως, παραμένουν αντιφατικά, με πολλούς να μην βλέπουν συμφωνία στο αυριανό Eurogroup, αλλά πιθανά σε μία έκτακτη συνεδρίαση ή στην επόμενη κανονισμένη Σύσκεψη των Υπουργών στις 15 Μαΐου, εφόσον ξεπεραστεί ο «σκόπελος Σόιμπλε». Η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της, είναι η δική μας σειρά, δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

«Ελπίζω ότι αύριο θα μπορέσουμε να έχουμε μια συνολική συμφωνία, που θα είναι ταυτόχρονα μια συμφωνία για το πρόγραμμα, για τα μέτρα ανάπτυξης και την δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα και για το ελληνικό χρέος. Όταν λέω αύριο εννοώ ότι ελπίζω να είναι αύριο. Αν δεν είναι αύριο, θα είναι εντός των επόμενων εβδομάδων», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί.

«H Γερμανία δεν πρόκειται να δεχτεί καμία μείωση του ελληνικού χρέους ούτε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ούτε και εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM. Δεν υπάρχουν τέτοια ή άλλα σχέδια για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

 

Η Κριστίν Λαγκάρντ πάντως, φαίνεται πως είδε «αχνά» σημάδια σύγκλισης στο Washington Group που συσκέφθηκε στο Μπάρι της Ιταλίας. «Στην διάρκεια της συζήτησης, εντοπίστηκαν αρκετά σημεία συμφωνίας όσον αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και τους τρόπους ικανοποίησης των όρων και των κανόνων του Ταμείου», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ. 

«Πυρ ομαδόν» των κομμάτων

Στο εσωτερικό μέτωπο, σκληρή κριτική προς κάθε κατεύθυνση άσκησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, λέγοντας ότι τα επώδυνα μέτρα της συμφωνίας με τους δανειστές, όπως η μείωση του αφορολόγητου, είναι ουσιαστικά αχρείαστα και μη αποδοτικά.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας για τη συμφωνία, τα μέτρα της οποίας ψηφίστηκαν στη Βουλή, παραδέχτηκε ότι «είναι ένα είδος μνημονίου, αφού μας δεσμεύει με μέτρα και μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος», αλλά συμπλήρωσε πως είναι αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο εγγύς μέλλον.

«Το Κράτος δεν τα χρειάζεται, διότι δεν πρόκειται να σωθεί με αυτόν τον τρόπο. Αλλά, είναι βεβαίως και τιμωρητική λογική των δανειστών οι οποίοι εκβιαστικά το επέβαλαν και δυστυχώς η ελληνική πλευρά δεν είχε τη δυνατότητα να αντιδράσει», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Real FM.

«Το χειρότερο, όμως, από όλα είναι ότι, δυστυχώς, το τέταρτο Μνημόνιο εγκλωβίζει τη χώρα σε μία διαρκή λιτότητα, η οποία πηγαίνει πολύ πέρα από την περίοδο λήξης του τρίτου προγράμματος»,είπε από την Αίγινα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Φώφη Γενημματά από την πλευρά της, δήλωσε ότι, «ο κ. Τσιπρας παραδόθηκε στις απαιτήσεις των δανειστών. Οφείλει τουλάχιστον  τώρα να τηρήσει μια Εθνική γραμμή για το χρέος. Η γραμμή της υποχωρητικότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση είναι ήδη εκτεθειμένοι απέναντι στον ελληνικό λαό».

«Βασανιζόμαστε όλοι, αλλά νομίζω ότι οι οριστικές αποφάσεις για το χρέος θα έρθουν το 2018 και θα αφορούν όλη την Ευρωζώνη και όχι μόνο την Ελλάδα. Καλό θα είναι να αφήσει η κυβέρνηση τους λαϊκισμούς και να πει τα πράγματα όπως είναι στον πολίτη», σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Κομβική για την εξέλιξη του Eurogroup, θα είναι η συνεδρίαση του Euro Working Group που θα προηγηθεί, το πρωί της Δευτέρας.