X

“Μάχη” για το χρέος στο Eurogroup

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για θετικές εξελίξεις. Παραμένει η διαφωνία Βερολίνου - ΔΝΤ. Ποια σενάρια εξετάζονται. Επί τάπητος και η αξιολόγηση του πολυνομοσχεδίου.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Με την φιλοδοξία ότι ακόμη και σήμερα ή το αργότερο έως τις 15 Ιουνίου μπορεί να βρεθεί λύση για το χρέος προσέρχεται στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Από την άλλη η Γερμανία έχει την βασική παραδοχή ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να αναπτύσσεται μεσομακροπρόθεσμα με ρυθμούς κοντά στο 3%, ενώ το ΔΝΤ δεν θα δεχθεί τίποτα λιγότερο από γενναία ρύθμιση με μικρότερα πλεονάσματα. 

Πάντως, η κυβέρνηση περιμένει σήμερα στο Eurogroup καθαρή λύση για το ζήτημα του όπως τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».  

Παραμένει η διαφωνία Βερολίνου - ΔΝΤ

Το στίγμα της γερμανικής γραμμής, δίνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όπου μέσω διαρροών ξεκαθαρίζει ότι τα όποια μέτρα θα ληφθούν μετά το τέλος του προγράμματος. Αντιθέτως, το Ταμείο επιμένει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί ξαφνικά να γίνει πρωταθλήτρια από ουραγός στις μεταρρυθμίσεις με αποτέλεσμα να απαιτείται ταυτοχρόνως μια χείρα βοηθείας από τους Ευρωπαίους στο πεδίο του Χρέους. 

Ωστόσο, προσερχόμενος στο Eurogroup ο κ. Σόιμπλε είπε ότι θα γίνει προσπάθεια ώστε να βρεθεί λύση για την Ελλάδα, ενώ  χαρακτήρισε αξιοσημείωτες τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ δανειστών και Ελλάδας.

 

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που μίλησε ο ΑΝΤ1, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιμένει στο ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά αλλά μπορεί και πρέπει να κάνει ακόμα περισσότερα, με ακόμα πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, στην αγορά εργασίας και στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη Σύνοδο του Μπάρι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι -πλην Σόιμπλε- ικέτεψαν την επικεφαλής του ΔΝΤ να δεσμευθεί για την εμπλοκή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, παίρνοντας την απάντηση ότι το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει αρκεί η πολιτική συμφωνία, που ευαγγελίζεται και προωθεί ο Β. Σόιμπλε, να συνοδεύεται από κάποιους αξιόπιστους αριθμούς.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι ήδη έχει ρίξει πολύ νερό στο κρασί του, αποδεχόμενο τον περιορισμό των υψηλών πλεονασμάτων (3,5%) για χρονικό διάστημα μικρότερο της δεκαετίας, συνεχίζοντας ωστόσο τα παζάρια όχι μόνο για το αν αυτά τα πλεονάσματα θα διατηρηθούν ως το 2022 ή το 2023 αλλά και για το ρυθμό αποκλιμάκωσης τους τα επόμενα χρόνια. 

Για άλλο μείγμα πολιτικής κάνει λόγω ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επιτίθεται στην Κυβέρνηση για τα μέτρα. Πάντως, εξέφρασε την ευχή του σήμερα στο Eurogroup να υπάρξουν θετικές ειδήσεις για τη χώρα και να δρομολογηθούν εξελίξεις τόσο για το χρέος όσο και για το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

 

Με ποια δεδομένα όμως προσέρχεται η ελληνική πλευρά στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, για το χρέος; 

Eurogroup: τα δεδομένα για το χρέος 

-        Η επιλογή κουρέματος έχει φύγει από το τραπέζι

-        «Πάγωμα» επιτοκίων στην παρούσα φάση δεν υπάρχει (δεν θέλει η Γερμανία)

-        Βασική επιλογή είναι οι επιμηκύνσεις ωριμάνσεων

-        Νέα παράταση περιόδων χάριτος 

Ηχηρή παρέμβαση είχαμε και από τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας. «Η Ελλάδα έχει πράξει στο ακέραιο το καθήκον της και είναι ώρα για τους εταίρους μας να πράξουν το δικό τους» τόνισε μεταξύ άλλων ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Την αισιοδοξία του ότι μπορεί να βρεθεί συνολική λύση το αργότερο έως τις αρχές Ιουνίου εξέφρασε και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος, προσερχόμενος στο Eurogroup, έριξε το "μπαλάκι" στους εταίρους της Ελλάδας. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι είναι η ώρα να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους, αφού, όπως είπε, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η ψηφοφορία στη Βουλή δείχνει τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν από τον ελληνικό λαό και αποδεικνύει ότι ανέλαβαν τις υποχρεώσεις που τους αναλογούν για να μείνουν στο ευρώ.

 

"Πολιτικό ζήτημα" χαρακτηρίζει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Κάζιμιρ, καθώς, όπως υποστηρίζει, από οικονομικής σκοπιάς η Ελλάδα δεν το έχει ανάγκη τώρα! «Ακόμα πιστεύω ότι είναι περισσότερο πολιτικό ζήτημα παρά πρακτικό. Η Ελλάδα δεν το χρειάζεται τώρα» έγραψε στον προσωπικό του λογιαριασμό στο Twitter ο Κάζιμιρ.

"Μπορούμε να βρούμε λύσεις για το θέμα της Ελλάδας, αρκεί να έχουμε καλή διάθεση και φαντασία" είπε στο παρθενικό του Eurogroup ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ.

Πυρά κατά της κυβερνητικής πολιτικής εξαπέλυσε η βουλευτης της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στον ΑΝΤ1 και το Καλημέρα Ελλάδα. 

Η αξιολόγηση του πολυνομοσχεδίου 

Επί τάπητος πάντως του Eurogroup αλλά και του EWG που συνέρχεται νωρίτερα σήμερα είναι η εξέταση του πολυνομοχεδίου και των 140 προαπαιτούμενων και η επικύρωση της ολοκλήρωσης της αξιόλογησης. Τα κράτη μέλη θα έχουν στα χέρια τους την έκθεση συμμόρφωσης της τρόικας η οποία μετά και από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αναμένεται θετική. 

Τα σενάρια 

Επίσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πέσει και το σενάριο για  το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι και το 2022, αλλά και οι προβλέψεις  ανάπτυξης. Από αυτά τα δυο σημεία θα εξαρτηθεί και η κατάστρωση σεναρίων για τη  βιωσιμότητα του χρέους αλλά και τη λήψη αντίστοιχων μέτρων. Πάντως ενδιαφέρον έχει να καταγραφεί η όποια προβολή κάνουν οι εταίροι για το μακροοικονομικό σενάριο μια και αυτό θα αποκαλύψει και προθέσεις τόσο στο μέτωπο του χρέους όσο και στο μέτωπο των επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων που μπορεί να απαιτηθούν μετά το 2019. 

Π.χ. εάν προκριθεί ένα κακό σενάριο ανάπτυξης 1% μακροπρόθεσμα, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι εξαιτίας της χαμηλής ανάπτυξης το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας θα πρέπει από το 2023 να πέσει από το 3,5% του ΑΕΠ αμέσως στο 1,5% του ΑΕΠ. Επίσης, είναι ξεκάθαρο ότι θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα, πέραν των συμφωνηθέντων του Μαΐου του 2016, για να γίνει το χρέος βιώσιμο. Αντίθετα αν προκριθεί ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας  φτάσει τις προβλέψεις της Ε.Ε. (2,1% το 2017 και 2,5% το 2018) μέχρι το 2060, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης μέχρι το 2060 για να εφαρμόζεται η ελάφρυνση του χρέους. Επίσης  τα πρωτογενή πλεονάσματα της χώρας θα κυμαίνονται από 2% έως 2,6% μέχρι το 2060. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, τα μέτρα που συμφωνήθηκαν τον Μάιο του 2016 είναι αρκετά για να μετατρέψουν το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο. 

Αν δεν υπάρξει συνολική συμφωνία αναμένεται νέα έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup τις επόμενες ημέρες ενώ ακολουθεί στις 15 Ιουνίου και η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στο Λουξεμβούργο.