X

Σόιμπλε: μετά το τέλος του προγράμματος τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος

Για λύση στο σημερινό Eurogroup ελπίζει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. Τι είπε για την στάση του ΔΝΤ. Αιχμές κατά Γκάμπριελ.

Ant1news

Ελπίζω σήμερα να φθάσουμε σε μία λύση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Όσον αφορά την επόμενη δόση, σημείωσε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στην έγκριση της εκταμίευσης, παρότι απομένουν ορισμένες «τεχνικές εργασίες», οι οποίες θα υλοποιηθούν εντός της επόμενης εβδομάδας. 

Παράλληλα, τόνισε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα αποφασιστούν μετά το τέλος το προγράμματος και διευκρίνισε ότι οι σχετικές παρεμβάσεις θα αφορούν την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των ομολόγων και ενδεχομένως, τη μείωση των επιτοκίων.

Για τη στάση του ΔΝΤ, παραδέχθηκε ότι η ανάλυση του Ταμείου δεν ταυτίζεται με την αντίστοιχη της Ευρωζώνης. «Θα πρέπει να βρούμε μία λύση για να συνεχιστεί η συμμετοχή του» συμπλήρωσε. 

Επίσης άφησε αιχμές κατά του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με αφορμή τις δηλώσεις του σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν μπορεί να αποφασίζει ο Υπουργός Εξωτερικών.

Εκτίμησε ότι υπάρχει συμφωνία με τη γαλλική πλευρά για το τι πρέπει να γίνει, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να υπολογιστούν ποσοστά ανάπτυξης για μετά από σαράντα χρόνια και αυτό δεν είναι εύκολο. Για 3 ως 5 χρόνια μπορούμε κάτι να προβλέψουμε. Κατέληξε λέγοντας ότι έχουν επενδυθεί πολλά και καλή θέληση για την επιτυχία της Ελλάδας. 

Ο Υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και δήλωσε ότι «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η Ελλάδα ήδη δανείζεται με πολύ καλούς όρους».

Ο Υπουργός Οικονομικών Της Ιρλανδίας, Μίκαελ Νούναν, εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει σήμερα συνολική συμφωνία για την Ελλάδα.

Αντίθετα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος, διατυπώνοντας την πεποίθηση ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ανάψουν το πράσινο φως.

Ωστόσο, όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, ανέφερε πως η συζήτηση αυτή «θα είναι διαφορετική».