X

Eurogroup: Συνεδρίαση θρίλερ στις Βρυξέλλες

Τετραμερής συνάντηση Σόιμπλε, Τόμσεν, Ντάισελμπλουμ και Λεμέρ. Αγώνας δρόμου για τη συμφωνία. Πιέσεις για το χάσμα Σόιμπλε - ΔΝΤ σε κλειστές αίθουσες χωρίς την Ελλάδα!

Ant1news

Σε θρίλερ εξελίσσεται η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00 με φόντο το ελληνικό χρέος.

Για πάνω από τρεις ώρες πραγματοποιήθηκαν, στο περιθώριο του Eurogroup, συνεχείς, διμερείς και πολυμερείς επαφές, με στόχο να βρεθεί μια συμβιβαστική πρόταση για συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές, ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή από τις Βρυξέλλες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι επαφές ξεκίνησαν με τετραμερή συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, του γερμανού και του γάλλου υπουργού οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε και Μπρούνο Λεμέρ και του Πόουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ και συνεχίστηκαν ακόμα σε διάφορα επίπεδα και με διαφορετικές συνθέσεις, ανέφερε η ίδια πηγή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος έγιναν σε κλειστές αίθουσες, χωρίς να συμμετάσχει σε καμία από αυτές η Ελλάδα!

Η συνεδρίαση του Eurogroup ξεκίνησε ξανά λίγο μετά τις 23:00 και σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχει ένα συμβιβαστικό κείμενο το οποίο θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης προκειμένου να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν.

Πηγή της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε νωρίτερα ότι κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group έκλεισε το θέμα των προαπαιτούμενων χωρίς καμία αντίρρηση από καμία χώρα και άρχισε η συζήτηση για το χρέος, αλλά με δηλώσεις τους νωρίτερα, προσερχόμενοι στο Eurogroup, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γερούν Ντάισελμπλου χαμήλωσαν τον πήχη των προσδοκιών.

 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, προσερχόμενος στο Eurogroup, τόνισε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα αποφασιστούν μετά το τέλος το προγράμματος και διευκρίνισε ότι οι σχετικές παρεμβάσεις θα αφορούν την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των ομολόγων και ενδεχομένως, τη μείωση των επιτοκίων.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, κινήθηκε με δηλώσεις του και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. "Η επίσημη απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αν χρειαστεί, θα ληφθεί στο τέλος του προγράμματος" ξεκαθαρίζει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξηγώντας ότι το ΔΝΤ αναζητά περισσότερη σαφήνεια για το που μπορούμε να φτάσουμε. "Αυτό είναι το θέμα σήμερα, αν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Προσπαθώ και δουλεύω για «μια συμφωνία» σήμερα που όμως δεν θα είναι «η συμφωνία»", είπε ο ίδιος.

Αντιθέτως, το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί ξαφνικά να γίνει πρωταθλήτρια από ουραγός στις μεταρρυθμίσεις με αποτέλεσμα να απαιτείται ταυτοχρόνως μια χείρα βοηθείας από τους Ευρωπαίους στο πεδίο του Χρέους.

Πάντως, και ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και δήλωσε ότι «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η Ελλάδα ήδη δανείζεται με πολύ καλούς όρους».

Στον ίδιο τόνο, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μίκαελ Νούναν, εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει σήμερα συνολική συμφωνία για την Ελλάδα. Αντίθετα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος, διατυπώνοντας την πεποίθηση ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ανάψουν το πράσινο φως.

 

Την αισιοδοξία του ότι μπορεί να βρεθεί συνολική λύση το αργότερο έως τις αρχές Ιουνίου εξέφρασε ωστόσο ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος, προσερχόμενος στο Eurogroup, έριξε το "μπαλάκι" στους εταίρους της Ελλάδας. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι είναι η ώρα να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους, αφού, όπως είπε, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η ψηφοφορία στη Βουλή δείχνει τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν από τον ελληνικό λαό και αποδεικνύει ότι ανέλαβαν τις υποχρεώσεις που τους αναλογούν για να μείνουν στο ευρώ.

"Πολιτικό ζήτημα" χαρακτηρίζει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Κάζιμιρ, καθώς, όπως υποστηρίζει, από οικονομικής σκοπιάς η Ελλάδα δεν το έχει ανάγκη τώρα! «Ακόμα πιστεύω ότι είναι περισσότερο πολιτικό ζήτημα παρά πρακτικό. Η Ελλάδα δεν το χρειάζεται τώρα» έγραψε στον προσωπικό του λογιαριασμό στο Twitter ο Κάζιμιρ.

"Μπορούμε να βρούμε λύσεις για το θέμα της Ελλάδας, αρκεί να έχουμε καλή διάθεση και φαντασία" είπε στο παρθενικό του Eurogroup ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ.

Να σταματήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να κωλυσιεργεί στο θέμα της Ελλάδας, κάτι που, κατά την άποψή του ίδιου, «οφείλεται προφανώς σε πολιτικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους», ζήτησε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ.