X

Eurogroup: προσδοκίες για συμφωνία τον Ιούνιο

Παράταση στο «θρίλερ» της συμφωνίας για το χρέος. Τι θα γίνει με δόση και πρωτογενή πλεονάσματα. Κοινή πεποίθηση για συνολική συμφωνία στη συνεδρίαση της 15ής Ιουνίου.

Ant1news

Χωρίς συμφωνία για το χρέος ολοκληρώθηκε η χθεσινή οκτάωρη συνεδρίαση του Eurogroup, αφού δεν γεφυρώθηκαν οι διαφορές Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο και Γερμανίας. Έτσι, η συζήτηση μεταφέρεται στο επόμενο Eurogroup, που είναι προγραμματισμένο για τις 15 Ιουνίου, με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών να εκφράζει την κοινή πεποίθηση ότι είναι εφικτή μία συνολική συμφωνία μέχρι τότε.

Την ίδια βεβαιότητα εξέφρασε και ο πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος εμφανίστηκε «σίγουρος» ότι θα υπάρξει συμφωνία στις 15 Ιουνίου. «Ήμασταν πολύ κοντά σε συμφωνία αλλά σήμερα δεν κατέστη εφικτό», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι παρά το ότι δεν επετεύχθη συμφωνία, τέθηκαν οι βάσεις για να υπάρξει στην επόμενη συνεδρίαση.

Ο Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να αναζητήσουν «διαφορετικές επιλογές και να προσαρμόσουν τις προσδοκίες τους».

Σχετικά με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων,  δήλωσε ότι συμφωνήθηκε να είναι στο 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα πέντε χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2022 και παρόλο που είπε ότι αυτό «έχει πλέον συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές», δεν εισήλθε σε λεπτομέρειες για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2022, αλλά αρκέστηκε να αναφέρει ότι θα πρέπει να κινείται στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

 

Ανέφερε επιπλέον ότι, συζητήθηκε οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτηση του χρέους να μην ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και το 20% στο μέλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπεσε πρόταση για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,2% του ΑΕΠ από το 2023 μέχρι το 2060. Το ίδιο προσχέδιο περιλάμβανε την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης ANFA’s και SNP’s στον προϋπολογισμό του 2017, επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF ύψους 130 δισ. για μέχρι και 15 χρόνια και κατάργηση του επιπλέον επιτοκίου που πληρώνει η Ελλάδα για το δάνειο που πήρε προκειμένου να κάνει επαναγορά χρέους.

Μίνι Eurogroup μέσα στο Eurogroup

Οι συζητήσεις διεξήχθησαν μεταξύ των βασικών πρωταγωνιστών, των Υπουργών Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, του επικεφαλής του Eurogroup και του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, οι οποίοι για περισσότερες από τρεις ώρες έφυγαν από την αίθουσα της συνεδρίασης και συζητούσαν σε εξωτερικό χώρο.

Ταυτόχρονα, ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι, «ότι η Ελλάδα έκανε αυτό που της ζητήθηκε για να επιτευχθεί συμφωνία», αφού όπως είπε και ο Ντάισελμπλουμ, «έγινε τεράστια πρόοδος στο πακέτο πολιτικών και θα συνεχιστεί η δουλειά έτσι ώστε να υπάρχει εκταμίευση μέσα στο καλοκαίρι».

 

Εκείνο το οποίο δεν απάντησε ξεκάθαρα ο επικεφαλής του Eurogroup είναι το κατά πόσο είναι πιθανό να υπάρξει εκταμίευση από τον ESM χωρίς το Ταμείο να δεχθεί την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, αλλά δίνοντας απλώς την υπόσχεση ότι θα το κάνει όταν το χρέος γίνει βιώσιμο, το 2018.

«Η πρόθεσή μας είναι να συμμετάσχει με χρηματοδότηση το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς είναι σημαντικό για μία σειρά από κράτη-μέλη», είπε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε δυσκολία για λήψη απόφασης για το χρέος, καθυστερεί την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.