X

Κικίλιας: ο Τσίπρας τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα

Πρέπει να απαγορευτεί στον Πρωθυπουργό να χρησιμοποιεί λέξεις όπως «καλό» και «αλήθεια», είπε ο Κικίλιας. Σε ανάλογο ύφος και οι εκτιμήσεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Ant1news

Επίθεση στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, τον οποίο και κατηγόρησε πως κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό, εξαπέλυσε ο Βασίλης Κικίλιας με αφορμή τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ τόνισε πως το 2016 ο κ. Τσίπρας έβαλε την υπογραφή του δεσμευόμενος προς τους εταίρους ότι τα θέματα του χρέους, θα διευθετηθούν μετά τον Αύγουστο του 2018.

«Πόσο ακόμα παραμύθι θα τρώνε οι Έλληνες; Ο κ. Τσίπρας μας παραμυθιάζει -έξι Eurogroup έχουν περάσει- ότι θα κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση και τη συμφωνία. Αντί να πάρει χρηματοδότηση και να κλείσει τη συμφωνία, φόρτωσε 14 δις μέτρα τους Έλληνες και δεν πήρε τίποτα. Ούτε την αξιολόγηση έχει κλείσει, ούτε χρηματοδότηση έχουμε πάρει, και φυσικά ούτε κουβέντα για το χρέος. Δηλαδή, τι έκανε ο άνθρωπος;» αναρωτήθηκε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Κικίλιας υπενθύμισε την αισιοδοξία του πρωθυπουργού πριν λίγες μέρες όπως αυτή εκφράστηκε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στη Βουλή. «Έβαλε τους βουλευτές του, που δεν είναι άμοιροι ευθυνών, να ψηφίσουν σκληρά μέτρα για τους Έλληνες, περικοπές συντάξεων και μισθών και αύξηση της φορολογίας και των εισφορών, στο τελευταίο του μνημόνιο ενεχυρίασε τη χώρα τουλάχιστον μέχρι το 2022 και με υψηλά πλεονάσματα και δεν πήρε τίποτα για το χρέος. Πρέπει σε αυτόν τον άνθρωπο να απαγορευτεί να χρησιμοποιεί λέξεις όπως "καλό" και "αλήθεια"» είπε.  

Το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, σε ανακοίνωση του επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι «η Κυβέρνηση, επί μήνες, καθυστέρησε να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση. Έριξε ξανά την οικονομία σε ύφεση και φόρτωσε σε όλους τους Έλληνες το τέταρτο Μνημόνιο και νέα, επώδυνα μέτρα λιτότητας, ανεβάζοντας το λογαριασμό στα 14,2 δις ευρώ.

 Έφτασε στο σημείο ο κ. Τσίπρας, την προηγούμενη εβδομάδα, για να περάσει τα σκληρά μέτρα στους πολίτες και τους βουλευτές του, να πανηγυρίζει ότι εξασφάλισε μια πολύ καλή, οριστική λύση στο ζήτημα του χρέους. Δυστυχώς, χθες αποδείχτηκε ότι έλεγε, άλλη μια φορά, ψέματα».

 

«Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση

Σε ανάλογο ύφος είναι και οι εκτιμήσεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup.

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε πως «ο κ.Τσίπρας αντί να τηρήσει εθνική γραμμή για το χρέος συνεχίζει τη γραμμή υποχωρητικότητας απέναντι στους δανειστές. Στο χθεσινό Eurogroup η χώρα μετατράπηκε σε παιχνίδι στα χέρια των δανειστών.  Αντί να ξεκινούν από το κεκτημένο του 2012 δεσμεύουν τη χώρα με στόχους για διαρκή λιτότητα και επιτροπεία μέχρι το 2060.

 Δεν έκλεισαν ούτε την αξιολόγηση , ούτε  αποφασίστηκε η χορήγηση της δόσης. Οι πανηγυρισμοί του Πρωθυπουργού αποδείχθηκαν άλλοθι για να ψηφίσουν οι βουλευτές του. Δυστυχώς παρατείνεται η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για τη χώρα, την οικονομία και τους πολίτες. Οι πολίτες όμως τους έχουν καταλάβει και η απάντησή τους θα είναι σκληρή.

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σε δήλωση του για τη συζήτηση περί χρέους υπογράμμισε πως «όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να εμφανίσει τη ρύθμιση του χρέους ως άλλοθι για τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισε, ο λαός αντιλαμβάνεται ότι τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν και ότι η συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής είναι το προαπαιτούμενο και για την όποια ρύθμιση του χρέους και την όποια ανάκαμψη της οικονομίας.

Μοναδικοί ωφελημένοι από τη ρύθμιση του χρέους θα  είναι όσοι ευθύνονται και για τη διόγκωσή του, δηλαδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Για το λαό, που δεν ευθύνεται στο ελάχιστο, μοναδική λύση είναι η μονομερής διαγραφή, που μπορεί να πραγματοποιηθεί, όταν ο ίδιος ο λαός πάρει στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας και συγκρουστεί με τις διεθνείς λυκοσυμμαχίες, όπως η ΕΕ και το ΔΝΤ».

Το Ποτάμι σε ανακοίνωση του για τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup, τονίζει ότι «η μη συμφωνία χθες στο Eurogroup είναι αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα. Η ρύθμιση του χρέους είναι εθνική υπόθεση και κακώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το μεγάλο αυτό ζήτημα με επικοινωνιακούς όρους. Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας καθυστέρησε τη διαπραγμάτευση με αποτέλεσμα να φθάσουμε κοντά στις γερμανικές εκλογές, γεγονός που, όπως είχαμε προειδοποιήσει, δεν βοηθά στην εξεύρεση λύσης. Η ελληνική κυβέρνηση που περιμένει τη συμφωνία Σόϊμπλε-ΔΝΤ, αποδείχθηκε γι άλλη μια φορά ότι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου καλλιεργώντας υπεραισιόδοξα σενάρια.

Στην υπόθεση του χρέους είναι απαραίτητη η εθνική συνεννόηση. Δεν είναι όλα κομματικά παιγνίδια. Οι ρυθμίσεις θα δεσμεύσουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Τα σενάρια -τέλος - που συζητούνται για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και 2,2% ως το 2060, θα αλυσοδέσουν τη χώρα σε βαριά λιτότητα διαρκείας και δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτά».