X

Στις “Συμπληγάδες” ΔΝΤ – ΕΕ για το χρέος η Ελλάδα

Επόμενο χρονικό ορόσημο για την εξεύρεση λύσης το Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Να δείξουν περισσότερο ρεαλισμό ζήτησε από τους Ευρωπαίους ο Τόμσεν. Δήλωση – έκπληξη από Σχοινά.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Κατάληξη που σίγουρα δεν ικανοποιεί την Ελλάδα είχε το χθεσινό Eurogroup, αφού ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρέθηκε ανάμεσα στις συμπληγάδες Γερμανίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με δεδομένο ότι δεν αποφασίστηκε ούτε εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, ούτε υπήρξε κάποια ισχυρή πολιτική δήλωση για την διευθέτηση του χρέους, αλλά και ούτε θα έχουμε έκτακτο Eurogroup, ει μη μόνον το προγραμματισμένο στις 15 Ιουνίου.

Οι εμμονές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τορπίλισαν την προσπάθεια συμφωνίας για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στο χθεσινό Eurogroup, από το οποίο η Ελλάδα έφυγε χωρίς καν να επισφραγιστεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν είναι διατεθειμένο να κάνει -στην παρούσα φάση- άλλες παραχωρήσεις στο πεδίο του Χρέους, τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές, αλλά και μετά…

Από την άλλη το ΔΝΤ δεν φαίνεται να δέχεται υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 1,5% του ΑΕΠ για μεγάλα χρονικά διαστήματα (πέραν της 5ετίας μετά το 2018), και έτσι αναζητείται η «χρυσή τομή» μέσω των αριθμών, ώστε όλες οι πλευρές να είναι «εμφανίζονται» ευχαριστημένες.

 

Ο Πολ Τόμσεν κάλεσε τους Ευρωπαίους να δείξουν περισσότερο ρεαλισμό στις εκτιμήσεις και περισσότερη συγκεκριμενοποίηση στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκτίμησε ότι παρά το αδιέξοδο στο χθεσινό Eurogroup, για το θέμα του ελληνικού χρέους το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα.

«Το ΔΝΤ αποδείχτηκε στις χθεσινές διαπραγματεύσεις σχετικά δύσκολος συνομιλητής» είπε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών του Ecofin ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε σημερινές του δηλώσεις, υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και τώρα είναι η σειρά των δανειστών να πράξουν το ίδιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, δήλωσε ότι χρειάζεται μια «καθαρή λύση» για το θέμα του χρέους, χωρίς «γκρίζες ζώνες».

 

Η αντιπολίτευση πάντως εξαπέλυσε "πυρ ομαδόν" για τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup, επισημαίνοντας ότι η ελληνική Κυβέρνηση δεν κέρδισε τίποτα.

Η «Ανάγνωση των αριθμών»

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν με γνώση των διαπραγματεύσεων,

-Εάν συμφωνηθεί ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022 μπορούν να είναι πάνω από 2,6%-2,7% του ΑΕΠ, τότε ΔΕΝ χρειάζεται καμία παρέμβαση στο χρέος, γιατί θα κριθεί βιώσιμο

-Εάν συμφωνηθεί ότι δεν μπορούν τα πλεονάσματα να ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ, τότε αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται μεγάλες παρεμβάσεις ελάφρυνσης με δημοσιονομικές μεταβιβάσεις (επιμηκύνσεις, επιτόκια, ANFAS κλπ.)

-Εάν πάλι τα πλεονάσματα είναι ανάμεσα στο 2% και 2,7% τότε η ελάφρυνση μπορεί να είναι μικρή και να το αποδεχθούν όλες οι πλευρές.

 

Το μόνο συμφωνημένο σημείο από το χθεσινό Eurogroup που κλείδωσε είναι ότι η Ελλάδα έως το 2022 θα συνεχίσει να έχει σκληρή λιτότητα, αφού ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022.

Βέβαια αξίζει να σημειωθεί, ότι πλεονάσματα και ρυθμοί ανάπτυξης πάνε «πακέτο» και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι ο πήχης πρέπει να παραμείνει ψηλά, έτσι ώστε και η ανάγκη παρεμβάσεων στο Χρέος να είναι περιορισμένη.

Αντιθέτως, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι αμέσως μετά από την ολοκλήρωση του Προγράμματος, τα πλεονάσματα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 1,5% του ΑΕΠ.

Το μόνο ξεκάθαρο ότι δεν θα κάνουν βήμα πίσω από τις αποφάσεις του περυσινού Eurogroup.

Οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να κάνουν ούτε μισό βήμα πέρα από τις αποφάσεις του περσινού Eurogroup. «Το ΔΝΤ θα πρέπει να αποδεχθεί τους περιορισμούς μας στα όσα προβλέπει η απόφαση του περσινού Μαΐου. Δεν μπορούμε να πάμε πέρα από αυτά», τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 

Αυτό βέβαια πρακτικά σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να δεχθούν τις υπερβάσεις που ζητά το ΔΝΤ και είναι  

-Η επέκταση της περιόδου χάριτος ως το 2040 όχι μόνο για τα δάνεια του EFSF (δεύτερο μνημόνιο) αλλά και για τα διμερή δάνεια του πρώτου Μνημονίου και για τα δάνεια του ESM, κάτι που σημαίνει 20 και 6 χρόνια επιπλέον αντιστοίχως

-Η επέκταση των ωριμάνσεων ως το 2070 και για τα δάνεια του ESM και για τα διμερή δάνεια, κάτι που σημαίνει 10 και 30 χρόνια επιπλέον αντιστοίχως

-Την αναβολή των πληρωμών για τόκους όλων των δανείων (ESM, EFSF, διμερή) ως το 2040 και σταδιακή εξόφληση τους ως το 2070

 

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί εμφανώς προβληματισμένοι για την αδυναμία του Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία για την Ελλάδα, έδωσαν τελεσίγραφο τριών εβδομάδων στην κυβέρνηση να υλοποιήσει τα εκκρεμή προαπαιτούμενα και επιχείρησαν να πείσουν ότι θα γεφυρωθεί το χάσμα έως το επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, αλλά απόψε δεν μπορέσαμε να γεφυρώσουμε την απόσταση ανάμεσα στο τι θα έπρεπε να γίνει και τι μπορεί να γίνει. Μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα τον Ιούνιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε.

 «Είχαμε την πρώτη σε βάθος συζήτηση για το χρέος, εξετάσαμε προσεκτικά κάθε εναλλακτική, αλλά δεν καταλήξαμε σε συνολική συμφωνία. Θα συνεχίσουμε τις επόμενες εβδομάδες και θα καταβληθεί προσπάθεια να καταλήξουμε σε τρεις εβδομάδες σε συμφωνία».

Επανέλαβε δε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί στόχο των Ευρωπαίων και ότι «το Eurogroup είναι έτοιμο να προσδιορίσει τι θα μπορούσε να αποτελέσει μέτρο ελάφρυνσης», ώστε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να δώσει το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή του οργανισμού στο ελληνικό πρόγραμμα.