X

Η “ντρίμπλα” Σόιμπλε για το χρέος στο Eurogroup

Πως αντέδρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.

Ant1news


Του Γιάννη Τσακίρη

Ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε προσπάθησε με… «ντρίπλα» να ξεφύγει και να μεταθέσει το θέμα του χρέους στον ιδανικό για εκείνον πολιτικά χρόνο, δηλαδή μετά τις γερμανικές εκλογές. 

Από την ενημέρωση που έλαβε το Μαξίμου, προκύπτει ότι ο σκληρός του Βερολίνου πρότεινε προκειμένου να γεφυρωθεί η διαφορά με το ΔΝΤ το εξής:

Να δεχθεί το Ταμείο να μετάσχει στο πρόγραμμα χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ μέχρι τις γερμανικές εκλογές.

Έτσι και ο ίδιος θα μπορούσε να λέει στη Γερμανία ότι το ΔΝΤ είναι μέσα στο πρόγραμμα και το Ταμείο θα μπορούσε να το δεχθεί και να περάσει από το ΔΣ του από τη στιγμή που δεν θα χρειαζόταν να βάλει το χέρι στην τσέπη.

Όπως είναι φυσικό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αντέδρασε καθώς σε αυτήν την περίπτωση η ένταξη της χώρας μας στην ποσοτική χαλάρωση θα πήγαινε περίπατο καθώς επίσης και οποιαδήποτε σκέψη για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.

Τα μολύβια κατέβηκαν κάτω και ο Πολ Τόμσεν κάλεσε την Κριστίν Λαγκάρντ προκειμένου να την ενημερώσει για την πρόταση Σόιμπλε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ μόλις άκουσε τι προτείνει το Βερολίνο “άναψε κόκκινο” λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να το περάσει από το ΔΣ του Ταμείου. Κάπου εκεί η σεμνή τελετή έλαβε τέλος.

Πάντως στην Αθήνα δεν ανησυχούν. Θεωρούν ότι μέχρι την επόμενη συνεδρίαση θα υπάρξει συμφωνία καθώς το βέβαιο είναι ένα. Ο Σόιμπλε θέλει πάση θυσία το ΔΝΤ στο πρόγραμμα οπότε θα αναγκαστεί να βάλει νερό στο κρασί του για να επιτευχθεί ένας ακόμη συμβιβασμός.