X

Μητσοτάκης: απάτη ή αυταπάτη του Τσίπρα το “too good to be true”

Η μειωμένη αξιοπιστία της κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για τους δανειστές είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ που κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι χτίζει τη δική του διαπλοκή.

Ant1news

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην Κυβέρνηση από το βήμα του ομιλητή, στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι: η κυβέρνηση ψήφισε με τους «153» ένα πακέτο που ισοδυναμεί με 4ο Μνημόνιο και δεσμεύει τη χώρα και μετά το 2018. Στο Eurogroup δεν δόθηκε φύλλο πορείας για ένταξη της χώρας στο QE, παρότι ο πρωθυπουργός προεξοφλούσε θετικές εξελίξεις με «το too good to be true». Ήταν άλλη μια απάτη ή αυταπάτη; αναρωτήθηκε.

Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια, "αυτοί που κυβερνούν δεν είναι αξιόπιστοι, δεν έχουν λόγο και αυτό το ξέρουν εντός και εκτός Ελλάδος, υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ελάφρυνση του χρέους και το QE είναι εθνική προτεραιότητα".

Δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τη στάση των δανειστών λέγοντας ότι «δεν επιτρέπεται στους Ευρωπαίους εταίρους, η μειωμένη αξιοπιστία της κυβέρνησης να αποτελεί άλλοθι για να μην τηρούν τις δεσμεύσεις τους».

Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι χτίζει τη δική του διαπλοκή. «Τον προειδοποιούμε: Θα μας βρουν απέναντι. Αυτοί χαρίζουν πρόστιμα. Εμείς δεν θα τους χαριστούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Συμπλήρωσε δε πως «για να μείνει στην εξουσία η κυβέρνηση πήρε τα χειρότερα μέτρα. Αντί να καλύψει το κενό αξιοπιστίας που δημιούργησε, με μια τολμηρή ατζέντα αλλαγών, έκανε την Ελλάδα πρωταθλήτρια στους φόρους και ουραγό στην ανάπτυξη. Πέτυχαν τα πλεονάσματα αλλά πλήγωσαν την οικονομία. Τα υψηλά πλεονάσματα έδωσαν άλλοθι να λένε κάποιοι ότι μπορεί να συνεχίσει να τα παράγει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα θα απαιτηθούν πρωτογενή πλεονάσματα 5,5% του ΑΕΠ, κάτι που δεν είναι εφικτό. Κατήγγειλε την κυβέρνηση για νέα διαπλοκή με αφορμή την τροπολογία για τη ΣΕΚΑΠ και τόνισε ότι θα τους βρουν απέναντι.

Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους τους είπε, «περάσατε από συμπληγάδες και αντέξατε. Τώρα πρέπει να χαράξουμε μια νέα πορεία προς τα εμπρός».

 Όπως τόνισε, η χώρα έχει χάσει 2,5 χρόνια, με μια κυβέρνηση που αρνείται να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

 

Μιλώντας για την ανάπτυξη, δήλωσε πως για να έρθει, «χρειάζονται επενδύσεις ενώ η κυβέρνηση δεν κάνει καμία προσπάθεια να ελέγξει τις δημόσιες δαπάνες. Αντίθετα προσπαθεί να χτίσει ένα νέο πελατειακό κράτος. Αυτό καταδικάζει την Ελλάδα σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Εμείς θα πείσουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος να περάσουμε την κρίση. Θα πείσουμε και τους επιχειρηματίες ότι αξίζει τον κόπο να επενδύσουν στη χώρα.

Η χώρα μπορεί να πετύχει ρυθμό ανάπτυξης 4% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, αλλά αυτό χρειάζεται μετασχηματισμό της οικονομίας προς την υψηλή τεχνολογία και την εξωστρέφεια. Χρειάζονται μερίδια 20% του ΑΕΠ στις επενδύσεις και 40% στις εξαγωγές. Αυτά μπορούν να δημιουργήσουν 120.000 θέσεις εργασίας».

 

Ποτάμι: το να σχολιάζει κανείς τις αλλαγές του Τσίπρα δεν έχει νόημα

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας σε ανακοίνωση του επισημαίνει ότι: από το «too good to be true» που δήλωνε προ ολίγων ημερών και τη μονομερή διαγραφή που είχε κάνει σημαία προεκλογικά, ο κ.Τσίπρας θεωρεί τώρα ότι η χρηματοδότηση της χώρας θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμη και με τη «λύση που μας παρουσίασε ο κ. Σόιμπλε και αρνηθήκαμε».

Όπως επισημαίνεται στη συνέχεια της ανακοίνωσης, «το να σχολιάζει κανείς τις συνεχείς αλλαγές θέσεων του κ.Τσίπρα δεν έχει νόημα. Όπως δεν έχει νόημα να παίρνει κανείς στα σοβαρά τις υποσχέσεις του. Με τη συνέπεια και την ειλικρίνεια δεν είχε άλλωστε ποτέ καλές σχέσεις. Επειδή το ζήτημα του χρέους αφορά τη χώρα κι όχι την κυβέρνηση του, πρέπει να αφήσει στην άκρη τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να υπάρξει εθνική συνεννόηση.

Θεωρούμε αδιανόητο να δεσμεύσει τη χώρα με πρωτογενή πλεονάσματα 3.5% ως το 2023 και πάνω από 2% για τα επόμενα 40 χρόνια, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στην παγκόσμια ιστορία. Η Ελλάδα πρέπει να πάει στις συζητήσεις όχι ως παρατηρητής, αλλά με δική της πρόταση αντί να περιμένει έξω από την πόρτα για να δει που θα καταλήξουν τα παζάρια Τόμσεν-Σόιμπλε».