X

Καταδικαστικό ψήφισμα για τα επεισόδια που προκάλεσαν οι φρουροί του Ερντογάν

Την προσαγωγή ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης των υπευθύνων, ζητούν μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ant1news

Καταδικαστικό ψήφισμα για τα επεισόδια που προκάλεσε η προσωπική ασφάλεια του  Τούρκου Ερντογάν προωθούν σήμερα τέσσερα μέλη  της  Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στο οποίο ζητείται η προσαγωγή ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης των υπευθύνων και η λήψη μέτρων για την αποτροπή παρομοίων περιστατικών στο μέλλον.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1, στην Ουάσινγκτον, Θανάσης Τσίτσας, το σχέδιο ψηφίσματος (Η.Res. 354), υπογράφουν 4 μέλη της Επιτροπής και δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Την πρωτοβουλία ανέλαβαν   οι  Ed Royce House Foreign Affairs Committee Chairman (R-CA) , Eliot Engel (D-NY), Kevin McCarthy (R-CA), και  De Whip Steny Hoyer (D-MD). Στο ψήφισμα καταδικάζεται η βία που ασκήθηκε σε βάρος διαδηλωτών στην περιοχή έξω  από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον  στις 16 Μαρτίου και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν στην Ουάσιγκτον. 

Σε κοινή τους δήλωση αναφέρουν :"Εισάγουμε σήμερα αυτό το ψήφισμα για να καταστήσουμε σαφές ότι η απρόκλητη επίθεση των ειρηνικών διαδηλωτών την περασμένη εβδομάδα από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας στο αμερικανικό έδαφος δεν πρέπει να παραμείνει αναπάντητη και ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να αντιμετωπίσουν δικαιοσύνη. Η επίθεση την προηγούμενη εβδομάδα εναντίον των διαδηλωτών ειναι δείγμα  παρόμοιας συμπεριφοράς της κυβέρνησης Ερντογάν και έστειλε ένα επικίνδυνο μήνυμα ότι αυτή η ιδεολογία καταστολής έχει μια θέση μεταξύ των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, μιας συμμαχίας που δημιουργήθηκε για να προστατεύσει τη δημοκρατία και τα βασικά δικαιώματα έναντι εκείνων που θα επέβαλαν Το αντίθετο στον κόσμο. Πρέπει να διαλύσουμε αυτήν την έννοια εντελώς και να καταστήσουμε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν οποιεσδήποτε προσπάθειες να στερηθούν οι άνθρωποι το δικαίωμα να εγείρουν τις φωνές τους ενάντια σε όσους βρίσκονται στην εξουσία με μη βίαια μέσα ».

 Το ψήφισμα  θα συζητηθεί  στην  Επιτροπή, σήμερα Πέμπτη, και αργότερα στην ολομέλεια του Σώματος.