X

Σύνοδος ΝΑΤΟ: “καρφιά”, διαδηλώσεις αλλά και “επιθέσεις” φιλίας για Τραμπ

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους των Βρυξελλών κατά Τραμπ. Το «καρφί» από Τουσκ αλλά και τα εγκώμια Τραμπ για Μακρόν. «Άστραψαν» τα φλας για τη Μελάνια.

Ant1news

Το κεντρικό πρόσωπο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, είναι αναμφισβήτητα ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Με ζητούμενο την επανεκκίνηση στις σχέσεις του με την Ευρώπη μετά τις «ψυχροπολεμικές» δηλώσεις κατά την ανάληψη της προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με τους Τουσκ και Γιούνκερ.

Δεν βρήκαν κοινό έδαφος για την Ρωσία και δεν πέρασε απαρατήρητο το «καρφί» Τουσκ για την πολιτική Τραμπ.

«Αυτό που δίνει βαθύτερο νόημα στη συνεργασία και τη φιλία μας είναι οι θεμελιώδεις δυτικές αξίες, όπως η ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Αντίθετα στη συνάντηση Τραμπ – Μακρόν που έγινε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στις Βρυξέλες, το κλίμα ήταν σαφώς πιο εγκάρδιο, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να μιλάει εγκωμιαστικά για τον Γάλλο ομόλογο του.

«Είναι τιμή μου, που συναντώ τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Γαλλίας, που έκανε μια καταπληκτική εκστρατεία και πέτυχε μια φοβερή νίκη. Όλοι μιλούν για αυτό παγκόσμια», υπογράμμισε ο Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι το κεντρικό πρόσωπο στην άτυπη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Μπορεί να απέσπασε την συναίνεση των συμμάχων στον αγώνα κατά του  Ισλαμικού Κράτους, αλλά η πίεση του προς τα άλλα κράτη μέλη να πληρώσουν στο ακέραιο οικονομικό τους μερίδιο, είναι «αγκάθι».

 

 

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους των Βρυξελλών κατακρίνοντας την πολιτική Τραμπ για τους μετανάστες και φωνάζοντας συνθήματα όπως, «πήγαινε πίσω στην πατρίδα σου» και «ανθρώπινα δικαιώματα για όλους».

Την ίδια ώρα που στις Βρυξέλλες χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν κατά του πρόεδρου των ΗΠΑ, ανατολικότερα και συγκεκριμένα στο Βερολίνο, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, γινόταν δεκτός με ενθουσιασμό.

 

 

 

Απευθυνόμενος στην Καγκελάριο Μέρκελ που τον υποδέχτηκε ο Ομπάμα είπε, «καλημέρα. Χαίρομαι που σας βλέπω και επιστρέφω στο Βερολίνο. Πρέπει καταρχήν να πω ότι όχι μόνο αγαπώ την πόλη σας αλλά μια από τις αγαπημένες μου εταίρους στην προεδρία μου κάθεται δίπλα μου. Η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έκανε καταπληκτικό έργο».

 

Μπορεί λοιπόν το κλίμα να μην ήταν και το καλύτερο για τον Τραμπ, αλλά η Πρώτη Κυρία, Μελάνια Τραμπ έκλεψε τα φλας με τις εμφανίσεις της, αλλά και τις στιλιστικές της επιλογές, συντροφεύοντας τον σύζυγο της στο πλατύσκαλο της αμερικανικής πρεσβείας στην βελγική πρωτεύουσα περιμένοντας τον Εμανουέλ Μακρόν.