X

“Καθαρή λύση” στο χρέος επιδιώκει ο Τσίπρας

“Ανοιχτές γραμμές” στο παρασκήνιο ενόψει της 15Ης Ιουνίου. “Κακή” θεωρεί τη συμφωνία το 80% των πολιτών.

Ant1news

Του Γιάννη Τσακίρη

“Φωτιά” έχει πάρει η διαπραγμάτευση στο παρασκήνιο προκειμένου να υπάρξει λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα. Ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση που είχε στις Βρυξέλλες με την Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε καθαρή λύση.

“ Ή θα υπάρξει λύση για το χρέος με τη συμμετοχή του ΔΝΤ ή το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα. Ζητώ μια καθαρή λύση, που είναι και προς το συμφέρον όλων” είπε ο Πρωθυπουργός. “Δεσμεύομαι ότι θα εργαστούμε για να υπάρξει λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου”, απάντησε η Καγκελάριος.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε, επίσης, πως αν δεν βρεθεί λύση θα βάλει το θέμα στη σύνοδο των ηγετών στις 22 Ιουνίου με την κ. Μέρκελ να του απαντά μεταξύ σοβαρού κι αστείου.

“Αν δεν υπάρξει λύση στο Eurogroup, θα θέσω το θέμα στην Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει μια εβδομάδα μετά”, υπογράμμισε o Πρωθυπουργός. “Συμφωνώ, ωστόσο προτιμώ τη λύση να τη δώσει ο Σόιμπλε…” είπε η Καγκελάριος

Πάντως ο σκληρός του Βερολίνου συνεχίζει να δέχεται πυρά από τον γερμανικό τύπο για τη στάση που κρατά απέναντι στην Ελλάδα.

“Η Ελλάδα πρέπει να περιμένει επειδή εκείνοι συνεχίζουν να διαφωνούν. Μεμονωμένα συμφέροντα καθυστερούν την καταβολή των δόσεων, προκαλούν αναταραχή στις αγορές και εμποδίζουν την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα”, έγραψε η Sueddeutsche Zeitung.

“Την τακτική της μετάθεσης των μεγάλων αποφάσεων, που ακολουθούν ορισμένοι έως σήμερα” στηλίτευσε και ο Νίκος Παππάς. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, μιλώντας στην  Real News, τόνισε: «Η Ελλάδα ζητά μια καθαρή λύση για το χρέος. Η πρόταση που κατατέθηκε δεν συνιστά καθαρή λύση. Στις 15 Ιουνίου θα έχουμε καθαρή λύση για το χρέος. Τίποτα λιγότερο από αυτό. Η τακτική της μετάθεσης των μεγάλων αποφάσεων, που ακολουθούν ορισμένοι ως σήμερα, δεν έχει μέλλον”.

Αντιθέτως η Αντιπολίτευση συνεχίζει να επικρίνει την Κυβέρνηση

“Έχουμε ένα Κόμμα κατ’ όνομα Αριστερό, το οποίο σήμερα βρίσκεται απέναντι σε αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη στην ελληνική κοινωνία, στους συνταξιούχους, στους χαμηλόμισθους. Οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα τέταρτο Μνημόνιο. Γιατί δεσμεύει τη χώρα πέραν της λήξης του τρίτου Μνημονίου. Οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι τα αντίμετρα είναι ένας φερετζές χωρίς καμία ουσία”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Το ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί, δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί. Η Ελλάδα μπορεί. Με αλλαγή πολιτικής, με συνεννόηση, με μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση”, δήλωσε η επικεφαλής της ΔΗΣΥ, Φώφη Γεννηματά

Στο 14,5% το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας

Μέσα σε αυτό το κλίμα, μια ακόμη δημοσκόπηση, της MARC για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, εμφανίζει τη ΝΔ να προηγείται με διαφορά 14,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 28,2 ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 13,7. Έπονται ΚΚΕ και ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ στην τρίτη θέση με 6,2, και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ με 5,1. Εκτός Βουλής μένουν ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΠΟΤΑΜΙ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ, ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 12,6%

Κατά τα λοιπά, το 74% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει ως ασήμαντα τα αντίμετρα. Μάλιστα, ακόμη και το 65% του ΣΥΡΙΖΑ τα απορρίπτει, ενώ το 49% δεν πιστεύει ότι θα εφαρμοσθούν ποτέ. Το δε 80% των συμμετεχόντων κρίνει ως κακή τη συμφωνία με τους δανειστές, η οποία "θα σκοτώσει την οικονομία".