X

Μπρα ντε φερ Βερολίνου – ΔΝΤ για το χρέος

Αγωνία στην Αθήνα. Τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ant1news



Του Γιάννη Τσακίρη

Σε παρτίδα για δυο δυνατούς παίκτες εξελίσσεται το θέμα του ελληνικού χρέους. Βερολίνο και ΔΝΤ συνεχίζουν το μπρα ντε φερ και η Αθήνα αγωνιά.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, πριν από το Eurogroup της 22ας Μαΐου, είχε τηλεφωνήσει στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντάς του ότι πιο εφικτή είναι μια συμφωνία μετά τις γερμανικές εκλογές. Μια πρόταση που απέρριψε αμέσως ο πρωθυπουργός. 

 «Πρέπει να υπάρξει λύση ξεκάθαρη στο Eurogroup. Δεν θα είμαι πάντα το καλό παιδί» φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός σε στενούς συνεργάτες του σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής

Μήνυμα Παυλόπουλου στους Ευρωπαίους

Και ο ΠτΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, που βρέθηκε την Κυριακή στο Σούλι για να παρακολουθήσει την αναπαράσταση του Ολοκαυτώματος, κάλεσε τους ευρωπαίους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

 «Και οι εταίροι μας, οφείλουν να πράξουν όσα τους αναλογούν και προκύπτουν, από το πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και κυρίως, από την ανάγκη διασφάλισης της μοναδικής φυσιογνωμίας και διεθνούς ακτινοβολίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Λύση για το χρέος στις 15 ή τις 22 Ιουνίου

Το Μαξίμου πάντως επιμένει. Αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει λύση στη σύνοδο Κορυφής των ηγετών.

 «Είμαι αισιόδοξος για την επίτευξη λύσης στο επικείμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ωστόσο αν δεν υπάρξει, το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, στις 22 Ιουνίου. Οποιαδήποτε λύση, πρέπει να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα επανέρχεται σε κατάσταση κανονικότητας στη χρηματοδότηση», διεμήνυσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, μιλώντας στον Αθήνα 984

Άναψε “φωτιά” η δήλωση Ζαχαριάδη

Την ίδια στιγμή φωτιές άναβε μια δήλωση του διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι η τρόικα γράφει νομοσχέδια της κυβέρνησης. Λίγο αργότερα ξεκαθάρισε πως ήταν μια λεκτική υπερβολή για να αναδείξει τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από τους δανειστές.

«Ο λόγος μου ήταν μεταφορικός, λεκτική υπερβολή για να περιγράψω τις συνθήκες. Δεν μου ξέφυγε, μίλησα μεταφορικά. Αν έγραφα κείμενο θα το έγραφα εντός εισαγωγικών!», διευκρίνισε ο Κώστας Ζαχαριάδης.  

Κι ενώ η Αντιπολίτευση ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ο Γιάννης Στουρνάρας ζητά  να υπάρξει συμφωνία για το χρέος ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές ζήτησε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Η Ελλάδα έκανε ό,τι προβλεπόταν να κάνει. Οι εταίροι μας πρέπει να αναλάβουν και αυτοί την ευθύνη τους. Όλοι αντιλαμβανόμαστε σήμερα ότι η έξοδος στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος είναι μονόδρομος. Ουδείς, ούτε οι εταίροι ούτε η Ελλάδα, έχει διάθεση για άλλο μνημόνιο» υπογράμμισε ο διοικητήε της Τράπεζας της Ελλάδος, στην Καθημερινή της Κυριακής.