X

“Σαφάρι” ελέγχων από το Υπουργείο Εργασίας για την “μαύρη εργασία”

Το Υπουργείο θέλει να δηλώνει σε πλήρη ετοιμότητα, όμως άλλο τόσο έτοιμους θα βρει στα νησιά όλους αυτούς που επί χρόνια κερδοσκοπούν απομυζώντας τους εργαζόμενους.

Ant1news

Του Γιάννη Παχουλάκη

"Σαφάρι" ελέγχων κατά της "μαύρης εργασίας" ξεκινά το Υπουργείο Εργασίας από τον επόμενο μήνα. 

Ελεγκτές και επιχειρήσεις, παίρνουν "θέση μάχης" και έχουν όπως φαίνεται στη φαρέτρα τους αμφότεροι, παλαιά και νέα όπλα.

Το Υπουργείο θέλει να δηλώνει σε πλήρη ετοιμότητα, όμως άλλο τόσο έτοιμους θα βρεί στα νησιά όλους αυτούς που επί χρόνια κερδοσκοπούν απομυζώντας τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το πιο χαρακτηριστικό κόλπο που κάνουν οι επιχειρηματίες αυτοί, μόλις πέσει σύρμα όπως λέμε ότι βρίσκονται ελεγκτές στην περιοχή τους, είναι να δηλώσουν στο σύστημα Εργάνη δεκάδες προσλήψεις, όταν το προηγούμενο διάστημα δεν εμφάνιζαν καμία.Στους επιτόπιους ελέγχους τα πράγματα αγριεύουν, κάποιοι έχουν απειλήσει ελεγκτές με μαχαίρια, άλλοι τους σκάνε τα λάστιχα, ενώ κρύβουν εργαζόμενους στις ταράτσες των κτιρίων, ή ακόμη και μέσα στα ψυγεία.

Τι διαφορετικό θα έχουν φέτος οι έλεγχοι για να αποφύγουν αυτές τις πρακτικές

Φέτος τα κλιμάκια των ελεγκτών θα είναι πολυπρόσωπα, συνοδευόμενα από αστυνομικούς και οι έλεγχοι θα είναι περισσότερο έξυπνοι  "smart". Δηλαδή θα συνεργάζονται το ΣΕΠΕ, ο ΕΦΚΑ, ο ΟΑΕΔ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και με στοιχεία από το σύστημα Εργάνη, θα εντοπίζουν όχι μόνο τους πιο επικίνδυνους κλάδους, αλλά και μεμονωμένες επιχειρήσεις που είναι ύποπτες για μαύρη εργασία.

Αν για παράδειγμα μια επιχείρηση, εμφανίζεται να λειτουργεί όλο το 24ωρο και έχει δηλωμένους εργαζόμενους μόνο με μερική απασχόληση θα μπαίνει ψηλά στην λίστα προτεραιότητας για έλεγχο. Να θυμίσω πως η καμπάνα παραμένει για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο στα 10.500 ευρώ.