X

“Καταιγίδα” στο Αιγαίο

Η… “απάντηση” του Πολεμικού Ναυτικού στην τουρκική αεροναυτική άσκηση “Θαλασσόλυκος”.

Ant1news




Του Κώστα Τάτση

Στο κεντρικό και βορειοανατολικό Αιγαίο βγαίνει, τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο ελληνικός στόλος για να λάβει μέρος στην επιβλητική άσκηση με την κωδική ονομασία “Καταγίδα 2017”.

Η άσκηση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 2 Ιουνίου Και ουσιαστικά αποτελεί την απάντηση στην τουρκική αεροναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος» που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

“Ισχύς πυρός”

Φρεγάτες, αντιτορπιλικά και τορπιλάκατοι θα κατευθυνθούν προς Λήμνο, Σαμοθράκη, Θάσο και Αλεξανδρούπολη, ενώ μια ακόμη ομάδα πλοίων θα πλεύσει προς Βόλο και Σκύρο, όπου θα διεξαχθούν και αποβατικές ασκήσεις από πεζοναύτες.

Τα πλοία του Πολεμικού ναυτικού θα σταθμεύσουν και σε πολλά λιμάνια κυρίως νησιωτικών περιοχών την Πέμπτη στο κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο

Σαφές μήνυμα Παυλόπουλου στην Τουρκία

Στις επετειακές εκδηλώσεις στο Σούλι παρέστη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε για άλλη μια φορά σαφές μήνυμα προς την Τουρκία.

«Αυτό το αίσθημα Ελευθερίας μας οδηγεί και σήμερα να υπερασπιζόμαστε, με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και χωρίς ίχνος υποχωρητικότητας, την κυριαρχία μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και τα σύνορά μας, άρα την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο ΠτΔ.

Μπαράζ προκλήσεων

Την ώρα της “Καταιγίδας” πάντως οι Τούρκοι δεν ξεχνούν να προκαλούν στο Αιγαίο, καθώς  έχουν, ήδη, εκδώσει ναυτικές οδηγίες για ασκήσεις με πραγματικά πυρά για την Τρίτη και την Τετάρτη δεσμεύοντας περιοχές του Αιγαίου κοντά σε Λέσβο, Χίο και Σάμο

Ωστόσο δημοσίευμα φιλοκυβερνητικής Τουρκικής εφημερίδας δείχνει την ανησυχία της Αγκυράς για την άσκηση ετοιμότητας που πραγματοποίησε η 50 Μ/Κ ΤΑΞ «ΑΨΟΣ» στον Έβρο. Όπως επισημαίνει «οι Έλληνες τόλμησαν να στρέψουν τις κάνες των αρμάτων τους προς την πλευρά του ποταμού Έβρου» δηλαδή προς την Τουρκια! Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα η άσκηση έγινε για να μετρηθεί ο χρόνος απόκρισης των πληρωμάτων των αρμάτων μάχης σε συνθήκες συναγερμού.