X

Τσακαλώτος: έξοδος στις αγορές και χωρίς QE

Τι λέει για τα μέτρα που έχει ψηφίσει η Βουλή και την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Μήνυμα Αχτσιόγλου στους δανειστές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Ant1news

Όσο πλησιάζουμε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου τόσο μεγαλώνει η αγωνία στην Αθήνα για την ετυμηγορία των υπουργών Οικονομικών σχετικά με την τύχη του ελληνικού χρέους. Λίγο πριν από το ταξίδι του στη Φρανκφούρτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε τους ξένους ανταποκριτές στην Αθήνα.

Όσο αναφορά στην ποσοτική χαλάρωση ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε χαρακτηριστικά: "Σαν τον Κύριό μας" η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη και έχει μυστήριους τρόπους που λειτουργεί.

Ερωτηθείς για την έξοδος στις αγορές σημείωσε πως βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να βγει στις αγορές. Και αν δεν μπει στην ποσοτική χαλάρωση; "Ακόμη και χωρίς το Qe η Ελλάδα δεν σημαίνει πως αποκλείεται από τις αγορές".

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή ο κύριος Τσακαλώτος υποστήριξε ότι θα ήταν περίεργο η Ελλάδα να πληρώσει το τίμημα με νέα σκληρά μέτρα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα για μετά το 2018 και μετά το ΔΝΤ να φύγει. Θα ήταν παγκόσμια πρωτοτυπία είπε ο υπουργός.

Ως προς το δραματικό, όπως αποδείχθηκε, Eurogroup που προηγήθηκε ο κύριος Τσακαλώτος σημειώσε πως "δεν είχαμε μία καλή λύση. Αναζητούμε μια καλή λύση όχι μία τέλεια λύση".

Αχτσιόγλου: αναμένουμε από τους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους

Με ένα μήνυμά της, στην προσωπική της σελίδα στο facebook, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, αναφέρει ότι, «σήμερα, Δευτέρα 29 Μαΐου 2017, ενημερώσαμε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τους διπλωματικούς εκπροσώπους των χωρών-μελών της Ευρωζώνης για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και αναπτύξαμε τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, όπου αναζητείται μία καθαρή λύση.

Επισημάναμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και αναμένουμε πλέον από τους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».

«Μόνον, έτσι, οι Έλληνες πολίτες, αλλά και οι διεθνείς επενδυτές, θα αναγνωρίσουν την αλλαγή σελίδας, που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία» επισημαίνει η κ. Αχτσιόγλου.