X

“Πυρετός” διαβουλεύσεων με φόντο το χρέος

"Λύση να έρθει και όποτε έρθει" τονίζει ο πρωθυπουργός. Επαφές Τσακαλώτου στη Φρανκφούρτη για την ποσοτική χαλάρωση. Ποιες οι απαιτούμενες δράσεις σύμφωνα με τον Ντράγκι.

Ant1news

Μαραθώνιο επαφών ξεκινούν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών με στόχο μια "καθαρή λύση" για το χρέος στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου ή το αργότερο στο τέλος του μήνα, καθώς πλέον μπαίνει στο "τραπέζι" και η Σύνοδος Κορυφής στις 22 Ιουνίου.

«Λύση να έρθει και όποτε έρθει, όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους μετά τη συνάντηση με τον Εσθονό ομόλογό του, Γιούρι Ράτας. Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση παλεύει να έχει τη συνολική λύση στις 15 Ιουνίου» και πρόσθεσε «προσδοκούμε μια απόφαση μέσα στον Ιούνιο».

Ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, εξάλλου, δήλωσε πως "συνεχίζονται οι συζητήσεις. Θέλουμε καθαρό διάδρομο για το χρέος για να μπορούμε να βγούμε στις αγορές". Πρόσθεσε πως "εμείς στοχεύουμε στην καθαρή λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου" , αλλά απέφυγε να εκτιμήσει πόσο πιθανό είναι να πάρουμε το QE.

Την ίδια ώρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται στη Φρανκφούρτη, όπου αναμένεται να έχει επαφές για το κομβικό θέμα της ένταξης της χώρας μας στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο περιθώριο συνέδριου του Economist και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

 

Λίγο πριν από το ταξίδι του στη Φρανκφούρτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε τους ξένους ανταποκριτές στην Αθήνα. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε χαρακτηριστικά: "Σαν τον Κύριό μας" η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη και έχει μυστήριους τρόπους που λειτουργεί.

Ερωτηθείς για την έξοδος στις αγορές σημείωσε πως βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να βγει στις αγορές. Και αν δεν μπει στην ποσοτική χαλάρωση; "Ακόμη και χωρίς το Qe η Ελλάδα δεν σημαίνει πως αποκλείεται από τις αγορές".

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή ο κύριος Τσακαλώτος υποστήριξε ότι θα ήταν περίεργο η Ελλάδα να πληρώσει το τίμημα με νέα σκληρά μέτρα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα για μετά το 2018 και μετά το ΔΝΤ να φύγει. Θα ήταν παγκόσμια πρωτοτυπία είπε ο υπουργός.

Σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του γερμανικού Spiegel Online, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την άποψη ότι ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν θέλει την χρεωκοπία της Ελλάδας και ότι εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας λύσης στο επόμενο Eurogroup.

«Κανείς δεν θέλει μια χρεωκοπία, λιγότερο από όλους ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», εκτίμησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στον ανταποκριτή του Spiegel Online στην Αθήνα, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση για το ελληνικό ζήτημα στο προσεχές Eurogroup της 15ης Ιουνίου και δηλώνοντας πεπεισμένος ότι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας λύσης.

 

Εν τω μεταξύ, τις απαιτούμενες δράσεις για να μετάσχει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης παρουσίασε ο επικεφαλής της ΕΚΤ στο ευρωκοινοβούλιο και παράλληλα εξέφρασε την λύπη του για το ότι δεν έγινε στο Eurogroup αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος.

«Αυτό που χρειάζεται είναι θετική ολοκλήρωση της υφιστάμενης αξιολόγησης. Επί αυτού καλωσορίζουμε την συμφωνία Staff Level Agreement που επετεύχθη. Λυπούμαστε που δεν έγινε καθαρότερος ορισμός των μέτρων για το χρέος στο τελευταίο Eurogroup» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάριο Ντράγκι.

«Μετά θα έχουμε την ανάλυση χρέους από τους άλλους θεσμούς αλλά και την ανάλυση χρέους που έχει γίνει από την ΕΚΤ σε πλήρη ανεξαρτησία. Αυτή θα πρέπει να δείξει ότι το χρέος είναι βιώσιμο και σε δυσμενές σενάριο. Θα πάρουμε την απόφαση λαμβάνοντας υπόψη και θέματα ρίσκου, όπως έχουμε πει επανηλλειμένα» πρόσθεσε.