X

Η Ελλάδα αποχαιρετά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Βαρύ πένθος στην οικογένεια Μητσοτάκη, η οποία ζήτησε να μην γίνει δημοσία δαπάνη η κηδεία. Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του. Το "αντίο" των πολιτικών.

Ant1news

Την Τετάρτη 31 Μαΐου, στις 15:00, στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην Ιερά Μητρόπολη, την ίδια ημέρα από τις 07:00 έως τις 13.30.

Η κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1η Ιουνίου, στη γενέτειρά του, στα Χανιά, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, αφού προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση στην Αγία Μαγδαληνή Χαλέπας, στις 15:00.

Εν τω μεταξύ, από την Δευτέρα έχει ανοίξει βιβλίο συλλυπητηρίων στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στο Μοσχάτο. Επιθυμία του ιδίου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν, αντί στεφάνων, οι δωρεές εις μνήμην να δοθούν προκειμένου να γίνει δενδροφύτευση στα Λευκά Όρη.

 

Παράλληλα, τηρείται τετραήμερο δημόσιο πένθος, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στα Δημόσια Καταστήματα της χώρας, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και στα καταστήματα των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Τραπεζών από χθες έως και την ημέρα της κηδείας του.

Εν τω μεταξυ, οικογένεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ζήτησε την εξαίρεση της δαπάνης για την κηδεία του από τη δημόσια δαπάνη. Συγκεκριμένα, την επιθυμία της να καταβάλει μόνη της τα έξοδα για την εξόδιο ακολουθία και την ταφή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εξέφρασε η οικογένεια του μέσω επιστολής της στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

Σε αυτήν ζητά την εξαίρεση της δαπάνης «από τη δημοσία δαπάνη που δύναται να προβλεφθεί με την Κοινή Υπουργική Απόφαση δυνάμει του Ν.409/1976».

 

Βαρύ πένθος στην οικογένεια Μητσοτάκη

Το δικό του "αντίο" στον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, "είπε" μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος ανήρτησε μια φωτογραφία του από τα παιδικά του χρόνια, στο πλευρό του πολυαγαπημένου του πατέρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνόδευσε τη συγκινητική του φωτογραφία με το σχόλιο: "σε ευχαριστώ για όλα"... Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της, η οικογένειά του τόνισε: "Σήμερα στη 01:00 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή, περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν".

 

Με έναν ιδιαίτερο και συγκινητικό τρόπο αποχαιρέτησε η Ντόρα Μπακογιάννη, τον πατέρα της. Ανήρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook το ριζίτικο τραγούδι «Σε ψηλό βουνό» (ο αετός), του Κώστα Μουντάκη και χωρίς κανένα άλλο σχόλιο, αποχαιρέτησε τον πατέρα της. 

Με ένα ποίημα του Ράντυαρντ Κίπλινγκ αποχαιρετά τον παππού του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.  Σε ανάρτησή του στο Facebook κ. Μπακογιάννης παρέθεσε το ποίημα και έγραψε «Λες και γράφτηκε για σένα παππού... ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ...».

Με τις παραπάνω δύο φωτογραφίες και με το σχόλιο "ότι και να πω είναι λίγο..." ο γιος του Κυριάκου Μητσοτάκη που φέρει και το όνομα του παππού του, είπε το δικό του "αντίο" στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

 

Το “αντίο” των πολιτικών στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη 

Με μηνύματα, αναρτήσεις στο διαδίκτυο και τηλεγραφήματα και σήμερα η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία «αποχαιρετά» τον επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. 

Με την επισήμανση ότι τούτη τη στιγμή, «η πατρίδα μας έχει ανάγκη από πολιτικούς με θάρρος και ειλικρίνεια», αποχαιρετά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Σε μήνυμά του σημειώνει: "Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε σε μια στιγμή που η πατρίδα μας έχει ανάγκη από πολιτικούς με θάρρος και ειλικρίνεια. Ακόμη και οι αντίπαλοί του αναγνώριζαν το κοινοβουλευτικό ήθος και την τόλμη του. Άφησε βαθύ ίχνος στην ελληνική δημόσια ζωή, έχοντας πάντα την αίσθηση της ιστορικότητας, πέρα από το συγκυριακό πολιτικό κόστος και τη μικροπολιτική".

 

«Ρεαλιστή, ιδιαίτερα ανθεκτικό και με ξεχωριστή κοινοβουλευτική κουλτούρα» χαρακτήρισε ο Κώστας Σημίτης τον εκλιπόντα πρώην πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας στην δήλωσή του: «Ο θάνατός του είναι αφορμή να αναλογιστούμε την πορεία της χώρας τα τελευταία 50 χρόνια και την ανάγκη μιας σταθερής πορείας προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας του 21ου αιώνα». 

Συλλυπητήριο τηλεφώνημα Ερντογάν στην οικογένεια Μητσοτάκη 

Επικοινωνία με την οικογένεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είχε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος,  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια.

Πληροφορίες που δόθηκαν από το τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε στην κόρη του εκλιπόντος, Ντόρα Μπακογιάννη για να εκφράσει τα συλλυπητήρια του.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που είχε διαφύγει από τα χέρια της στρατιωτικής χούντας του 1967, είχε ζήσει εξόριστος για επτά χρόνια στην Τουρκία.