X

Στουρνάρας: τεράστια η πρόοδος στην Ελλάδα

Την ανάγκη διευθέτησης του χρέους τόνισε από το συνέδριο του Economist ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ant1news

Για «τεράστια πρόοδο» στη διόρθωση των ανισορροπιών που σημειώθηκαν από το 2010 στην Ελλάδα έκανε λόγο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη.

Ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε σε «μια πρόοδο μοναδική και χωρίς προηγούμενο στην Ευρώπη και τον ΟΟΣΑ», προσθέτοντας ότι, μένουν ακόμα πολλά να γίνουν και ότι το υψηλό χρέος και η υψηλή ανεργία είναι προβλήματα που ακόμα δυσκολεύουν την ελληνική οικονομία.

Υπογράμμισε την ανάγκη διευθέτησης του χρέους, ως βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Στην ομιλία του Κεντρικού Τραπεζίτη, με βασικό θέμα το αν η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην επιστροφή της στις αγορές, ο ίδιος παρουσίασε μία πρόταση διευθέτησης, η οποία στηρίζεται στη διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2020 και στη συνέχεια μείωση στο 2%. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το χρέος θα πρέπει να ληφθούν μέτρα όπως η αναβολή πληρωμής των τόκων, η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων και η επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SNP και ΑΝFA).

Όπως τόνισε αυτό είναι το «λιγότερο» που χρειάζεται το ελληνικό χρέος για να γίνει βιώσιμο. Καταλήγοντας ο Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε πως η διευκολύνσεις στην πληρωμή των τόκων των δανείων είναι μια πολύ πιο αποτελεσματική μέθοδος μείωσης του χρέους από την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων.