X

Σύνοδο Κορυφής “δείχνει” η Αθήνα μετά τις διαρροές για το QE

Δεν υπάρχει άλλη πρόταση στο τραπέζι πέραν αυτής που παρουσιάστηκε στις 22 Μαΐου στις Βρυξέλλες, το μήνυμα ευρωπαίου αξιωματούχου. Τι απαντά το Μαξίμου.

Ant1news

Σκληραίνουν την στάση τους οι δανειστές λίγο πριν το Eurogroup της 15ης Ιουνίου χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών, με την Αθήνα να «δείχνει» Σύνοδο Κορυφής  ώστε να λυθεί το θέμα.

Συγκεκριμένα, Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφερόμενος στο Eurogrοup της 15ης Ιουνίου, άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει άλλη πρόταση στο τραπέζι πέραν αυτής που παρουσιάστηκε στις 22 Μαΐου στις Βρυξέλλες. Δηλαδή, να ενταχθεί το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς πρόγραμμα δανείου αλλά με stand by arrangement. Με άλλα λόγια, θα γίνουν εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα μόνο εφόσον εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Πρόσθεσε ότι αυτό δεν αποκλείει το γεγονός να υπάρξει μια μεγαλύτερη αποσαφήνιση των μέτρων για το ελληνικό χρέος και προέβλεψε ότι κατά πάσα πιθανότητα στις 15 Ιουνίου θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγησης και η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ότι "η τεχνική αξιολόγηση έχει κλείσει, είναι ελάχιστα αυτά που έμειναν και θα τελειώσουν έως τις 15 Ιουνίου". Διευκρίνισε πάντως ότι η δόση δεν θα είναι 10 δισ. ευρώ, θα είναι κοντά στα 7 δισ. ευρώ  και θα περιλαμβάνει κι ένα ποσό για ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες (arrears) το οποίο μπορεί να σπάσει και στα δυο, όπως έχει ξαναγίνει στο παρελθόν.

Ο ίδιος αξιωματούχος θεωρεί απίθανο, αν και νομικά εφικτό,  το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης χωρίς να έχει προηγουμένως μπει στο ελληνικό πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας αυτές τις διαρροές από Ευρωπαίο αξιωματούχο  σχολίαζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «τέτοιες διαρροές -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα. Διότι μας βγάζουν από το δίλημμα, αν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής».

Από την πλευρά, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε δηλώσεις του στο Πρακτορείο FM, συνέστησε σε διάφορους ανώνυμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην μιλάνε, όπως χαρακτηριστικά είπε, ανώνυμα και να ακούν καλύτερα τους προϊσταμένους τους, όπως τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος τονίζει την ανάγκη μιας συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα.

“Ξαναχτύπησε” ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Εν τω μεταξύ, στο... "στόχαστρο" του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρέθηκε και πάλι η κυβέρνηση Τσίπρα αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους Έλληνες πολίτες, λέγοντας πως η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα επιμένει να επιμερίζει το βάρος στα αδύναμα στρώματα, ενώ επέρριψε ευθύνες στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, το οποίο, όπως είπε, με ή χωρίς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του. Επεσήμανε, ότι έχουν γίνει πολλά αλλά όχι αρκετά, ενώ επανέλαβε ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα βρίσκονται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, επέμεινε ότι «πρέπει να λειτουργήσουμε στο πλαίσιο της συνθήκης της Λισαβόνας», υπενθυμίζοντας ότι η συγκεκριμένη συνθήκη απαγορεύει την ανάληψη χρέους μιας χώρας από μία άλλη χώρα. Και κατέληξε λέγοντας: μην κατηγορείτε εμένα για τα δομικά προβλήματα στην Ελλάδα. 

«Καλύτερα να σταματήσει ο κ. Σόιμπλε να ρίχνει ευθύνες στην ελληνική πλευρά και να εργαστεί σε μια κατεύθυνση εποικοδομητικής λύσης», τόνισε στο Πρακτορείο FM. ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Spiegel: Έλληνες και Γερμανοί συμφωνούν για το… ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου αναφέρουν ότι Έλληνες και Γερμανοί συμφωνούν ότι το ΔΝΤ δεν θέλει να συμμετάσχει πλέον στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Το Spiegel στην ηλεκτρονική του σελίδα αναφέρεται στον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και τις εκτιμήσεις Ελλήνων και Γερμανών: «Εδώ και χρόνια πολιτικοί στο Βερολίνο και την Αθήνα διαφωνούν για το πώς η επιβαρυμένη από το χρέος Ελλάδα μπορεί και πάλι να σταθεί στα πόδια της. Παρά τις πολλές διαφωνίες τους, οι δυο κυβερνήσεις μπορούν να συμφωνήσουν σε έναν παράγοντα: στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τόσο οι Γερμανοί όσο και οι Έλληνες υποθέτουν ότι το ΔΝΤ δεν θέλει πλέον να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. 

«Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν θεωρεί πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και για αυτό ζητά κούρεμα. Η γερμανική κυβέρνηση θέλει το κούρεμα να γίνει το 2018. Ο υπολογισμός που κάνει η γερμανική κυβέρνηση είναι ότι έτσι το θέμα θα κρατηθεί μακριά από τον προεκλογικό αγώνα. Από την άλλη πλευρά το Βερολίνο επιμένει στη συνεργασία με το ΔΝΤ διότι πιστεύει πως μόνο εάν συμμετέχει το ΔΝΤ με τους αυστηρούς του όρους και με τα κεφάλαιά του, μπορούν να γίνουν αποδεκτά στους Γερμανούς τα πακέτα διάσωσης για την Ελλάδα. Οι Έλληνες πάλι είναι δυσαρεστημένοι με το ΔΝΤ διότι αυτό δεν τάσσεται αρκετά δυναμικά για την απομείωση του χρέους… Η παρτίδα πόκερ που παίζεται είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα διότι όσο δεν αποφασίζει το ΔΝΤ αυξάνεται η ανασφάλεια των επενδυτών στην Ελλάδα».