X

Σε αδιέξοδο οι συζητήσεις για το χρέος

Σε περιδίνηση οι συζητήσεις για το χρέος. "Η ελάφρυνση του χρέους αντιστοιχεί σε νέο δάνειο" ξεκαθαρίζει ο Σόιμπλε. "Ραντεβού" στη Σύνοδο Κορυφής δίνει το Μαξίμου.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Μπροστά σε αδιέξοδο βρίσκονται οι συζητήσεις για το χρέος, εξαιτίας των κλιμακούμενων παρεμβάσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Ο Σόιμπλε, τη στιγμή που απομονώνεται από το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών, επιλέγει να κάνει σφοδρή επίθεση στην Ελλάδα. Έτσι, οι προσδοκίες για ουσιαστικά αποτελέσματα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, σχεδόν εξανεμίζονται.

«Γροθιά στο μαχαίρι» που έβγαλε αναπάντεχα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ρίχνει η ελληνική κυβέρνηση, αφού μετά τις βαριές αιχμές, η Αθήνα απάντησε και μάλιστα σε οργισμένο ύφος, κατηγορώντας ανοικτά τον Γερμανό υπουργό, ότι είναι ο πρωταίτιος της μη λύσης στο περασμένο Eurogroup.

«Η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προόδου, ωστόσο η πολιτική της ηγεσία επιμένει να φορτώνει το βάρος στους αδύναμους. Ο Αλέξης Τσίπρας, υποσχέθηκε να καταργήσει τα προνόμια για τους εφοπλιστές αλλά τίποτα δεν έγινε. Η μεταφορά του βάρους στα ασθενέστερα στρώματα δεν έχει καμιά σχέση με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών» τόνισε ο Σόιμπλε.

Από πλευράς του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημείωσε ότι «ο Σόιμπλε κάνει τη δουλειά του, κάνει αυτό το οποίο νομίζει ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας του. Από κει και πέρα νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο και για τον ίδιο να σταματήσει να επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική πλευρά, ούτως ή άλλως έχει καταγραφεί ποιος φέρει την ευθύνη για τη μη ύπαρξη συμφωνίας στο προηγούμενο Eurogroup».

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αντιστοιχεί σε νέο δάνειο

Ο Σόιμπλε, πάντως, "ξαναχτύπησε".  Σύμφωνα με πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας ένα σενάριο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα μεταθέτει την αποπληρωμή των τόκων μέχρι το 2048 θα σήμαινε ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα αναβάλουν την είσπραξη εσόδων έως 123 δισ. ευρώ.

Το Reuters μεταδίδει ότι, το υπουργείο στους υπολογισμούς του, οι οποίοι περιέχονται σε επιστολή προς μέλος του Κοινοβουλίου, εξέτασε διάφορα σενάρια αναδιάρθρωσης που παρέθεσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

"Μία τέτοια αναβολή στην αποπληρωμή των τόκων, θα ήταν ένα de facto νέο δάνειο το ύψος του οποίου εξαρτάται από την εξέλιξη των επιτοκίων", αναφέρει το έγγραφο. "Ο εκτιμώμενος όγκος των αναβαλλόμενων τόκων έως το 2048 θα ήταν περίπου 118-123 δισ. ευρώ".

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που προτείνει ο ESM

Ο ESM εκτιμά ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που προτείνει για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα περιορίσουν τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στο 20,9% του ΑΕΠ το 2060.

"Ραντεβού" στη Σύνοδο Κορυφής δίνει το Μαξίμου

Δεν είναι όμως μόνο ο σκληρός Σόιμπλε που «ρίχνει νερό στον μύλο» των καθυστερήσεων, με ότι αυτό σημαίνει για την ελληνική οικονομία. Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει τίποτα περισσότερο στο επερχόμενο Eurogroup, για να λάβει την απάντηση ότι υπάρχει και η Σύνοδος Κορυφής…

«Δεν υπάρχει άλλη πρόταση από αυτή που παρουσιάστηκε στο Eurogroup. Αναμένεται η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά χωρίς δάνειο με βάση το μοντέλο του stand-by-arrangement» δήλωσε χαρακτηριστικά ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα. Διότι μας βγάζουν από το δίλημμα, αν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής» απαντούν κυβερνητικές πηγές.

Παράλληλα, και ο Πορτογάλος υφυπουργός Άμυνας στήριξε πλήρως τις επιδιώξεις της Ελλάδας για άμεση λύση στο θέμα του χρέους, κάνοντας αναφορά ακόμη και τον μύθο του Σισύφου.

 

Κρίσιμος Ιούνιος…

Τέσσερις ημερομηνίες έχει μπροστά της το επόμενο 20ημερο η κυβέρνηση.

Την ερχόμενη Τρίτη θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη των βοηθών υπουργών Οικονομικών ώστε συζητηθούν τα προαπαιτούμενα και να δοθεί πρόταση στους υπουργούς για εκταμίευση της δόσης, ενώ την Πέμπτη συνεδριάζει EuroWorking Group για τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Στις 15 στο Eurogroup θα συζητηθεί το θέμα του χρέους και θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης, ενώ στις 22 του μήνα είναι η Σύνοδος Κορυφής.

Και όλα αυτά την ώρα που τα στοιχεία για την ανάπτυξη δικαιώνουν την ρητορική της κυβέρνησης, αφού δείχνουν ότι η χώρα είχε το α΄ τρίμηνο θετικούς ρυθμούς, 0,8% του ΑΕΠ σε σχέση με πέρυσι.

«Η αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνει ανάπτυξη 0,4% για το πρώτο τρίμηνο του 2017, για μία ακόμη φορά διαψεύδει την εικόνα ολικής καταστροφής που ενορχηστρώνει η ΝΔ. Ταυτόχρονα, εκθέτει ανεπανόρθωτα όσους υποδέχθηκαν χαιρέκακα τις προηγούμενες εκτιμήσεις» αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνουν την ανευθυνότητα και  την έλλειψη στρατηγικής και στο θέμα του χρέους.  Να είναι πιο προσεχτικός όταν μιλά για φέσια, διότι, με την ανικανότητα και τις ιδεοληψίες του, έχει, ήδη, “φεσώσει” με δεκάδες δις ευρώ τους Έλληνες, μέσα σε μόλις δύο χρόνια» απαντά η ΝΔ.

A la carte συμμετοχή του ΔΝΤ επεξεργάζεται ο Τόμσεν

Το ΔΝΤ επεξεργάζεται  τη φόρμουλα  με την οποία θα βοηθήσει το Βερολίνο να δικαιολογήσει την εκταμίευση της δόσης και παράλληλα θα διευκολύνει την Κριστίν Λαγκάρντ να πάει στο εκτελεστικό συμβούλιο και να ζητήσει συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όλα αυτά στη βάση της πρότασης για κατ’ αρχήν συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά με χρηματοδότηση που εξαρτάται από ενδεχόμενη συμφωνία με την ευρωπαϊκή πλευρά γύρω από τα μέτρα για το χρέος, μιας πρότασης που είχε συζητηθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και απέρριψε η Αθήνα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάση Τσίτσα, ο Πολ Τόμσεν κάνει συνεχείς επαφές και προσπαθεί να βρει μια παραλλαγή, με προσαρμογές όμως αυτής της πρότασης που ίσχυσε πριν από 20-30 χρόνια για ανάλογα προγράμματα του ΔΝΤ, που εφαρμόστηκαν για χώρες της Λατινικής Αμερικής και Αφρικής, για να αρθεί το αδιέξοδο.

Αυτή η πρόταση θα προβλέπει, πριν τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018 και μετά τις γερμανικές εκλογές, την εκταμίευση των χρήματων του ΔΝΤ. Το πότε θα προβλέπεται το χρονικό αυτό σημείο είναι το σημείο αιχμής των συζητήσεων που γίνονται μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου.