X

Στα “βαθιά νερά” η διαπραγμάτευση για το χρέος

Παραμένει το αδιέξοδο με την «άμμο να τελειώνει στην κλεψύδρα». Εξακολουθεί να τραβάει το «σχοινί» ο Σόιμπλε. Plan B για το χρέος επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες.

Ant1news

Τραβάει διαρκώς το «σχοινί» ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ότι αφορά το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Σε ανάλυση του το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, την οποία αποκαλύπτει το Reuters, υποστηρίζει ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ισοδυναμεί με νέο δάνειο και προφανώς νέο μνημόνιο.

«Μία τέτοια αναβολή στην αποπληρωμή των τόκων, θα ήταν ένα de facto νέο δάνειο το ύψος του οποίου εξαρτάται από την εξέλιξη των επιτοκίων», αναφέρει το έγγραφο. «Ο εκτιμώμενος όγκος των αναβαλλόμενων τόκων έως το 2048 θα ήταν περίπου 118-123 δισ. Ευρώ».

Έντονη ήταν η αντίδραση της ελληνικής πλευράς με κύκλους του ΥΠΟΙΚ να δηλώνουν ότι «η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σύμφωνα με την ισχύουσα συμφωνία έχει ως προϋπόθεση την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και τίποτε άλλο. Αναρωτιόμαστε αν οι διαστρεβλώσεις αυτές προκύπτουν από απλή ανοησία και άγνοια ή από πολιτική σκοπιμότητα».

Την ίδια στιγμή το περιοδικό Spiegel σε άρθρο του για το ελληνικό χρέος κάνει λόγο για «την διπλή αυταπάτη της ελληνικής κρίσης» και παίρνει θέση υπέρ της ελληνικής πλευράς, δείχνοντας τον Σόιμπλε και το ΔΝΤ για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

 

Plan B για το χρέος

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται ένα pan b για την έξοδο από το θολό τοπίο στο μέτωπο του χρέους, αλλά τα αποκαλυπτήρια του δεν πρόκειται να γίνουν μέχρι το φθινόπωρο.

Στο εναλλακτικό αυτό σχέδιο, το ΔΝΤ θα μείνει μόνο ως σύμβουλος, η μείωση στο χρέος θα είναι περιορισμένη και σε αντιστάθμισμα οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο θα παγώσουν.

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην «Αυγή» κατέστησε σαφές ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να δεχθεί τίποτε άλλο εκτός μια καθαρής λύσης για το χρέος, «δεν θα αποδεχτούμε οποιαδήποτε πρόταση, που δεν θα δίνει οριστική λύση και δεν θα εγγυάται την έξοδο της Ελλάδας με βιώσιμους όρους στις αγορές»

 

Τσίπρας: η οριστική διέξοδος από την κρίση είναι εθνική υπόθεση κι όχι πολιτικός στόχος

Την ώρα που πυκνώνουν οι συζητήσεις στο παρασκήνιο για πρωτοβουλία της κυβέρνησης ώστε να χαραχθεί ένα τρόπον τινά εθνικό μέτωπο για να ξεκολλήσει η συζήτηση με τους δανειστές για το χρέος, ο Πρωθυπουργός παρεμβαίνει με νόημα κατά της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ.

«Η χαιρεκακία για τη χώρα, οι πανηγυρισμοί για τις αρνητικές προβλέψεις και η σιωπή για τις θετικές, η ταύτιση με τους πιο ακραίους από τους δανειστές μας, δεν αποτελεί απλά στρεβλή επιλογή αντιπολίτευσης. Αποτελεί ανοησία. Η διεκδίκηση μιας οριστικής διεξόδου από την κρίση, βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης, μετά από επτά χρόνια ύφεσης και σκληρής προσαρμογής, δεν αφορά απλά τον πολιτικό στόχο μιας κυβέρνησης ή την προοπτική μιας κυβερνητικής θητείας. Αφορά το μέλλον του τόπου», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

 

Πολιτική αντιπαράθεση Κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξεύρεση οριστικής λύσης το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά όπως υποστήριξε είναι πιο δύσκολο η λύση αυτή να βρεθεί στο επόμενο Eurogroup, απ’ ότι στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο.

Η Αξιωματική αντιπολίτευση από την πλευρά της, εξαπολύει τα «πυρά» της τόσο κατά της Κυβέρνησης όσο και κατά του Πρωθυπουργού.

«Αυτοί που ήρθαν να απελευθερώσουν την χώρα από την επιτροπεία, υπογράφουν τα μνημόνια δύο-δύο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.

Τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, σχολίασε λίγο αργότερα και το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, το οποίο σε ανακοίνωση του τονίζει μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να υπηρετήσει κανένα εθνικό στόχο».

Και το Ποτάμι σε ανακοίνωση του επιτίθεται στον Πρωθυπουργό σχολιάζοντας ότι «ξαφνικά ανακάλυψε ότι η διέξοδος από την κρίση είναι εθνικός κι όχι πολιτικός στόχος».

Οι διαφωνούντες εντός ΣΥΡΙΖΑ, που όμως πειθάρχησαν ψηφίζοντας τα μέτρα, αρχίζουν να ανοίγουν και άλλες πολιτικές εκδοχές. Ενδεικτική η παρέμβαση του Νίκου Φίλη, που δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές.

«Εργαζόμαστε με πρόγραμμα τετραετίας. Πάντοτε βέβαια μέσα στις συνταγματικές δυνατότητες είναι και η προσφυγή νωρίτερα σε εκλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά.